Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Semeno ibišku- tak aby se chytlo jak?

Od: qwer odpovědí: 7 změna:

Dostal jsem rostlinu ibišku barvy které ještě nemám. Rostlina byla ve špatném stavu, roky zamšicovaná, s málo listy ale přežila a mšice už nemá. je slabá, stará, zakrslá a roste jen velmi pomalu, ale roste. Kdysi kvetla. čekám na první květ. ať dělám, co dělám, řízky se neujímají. Ihned zažloutnou a jsou pryč.( s řízkováním mám nějaké zkušenosti). Takže zbývá jediná cesta- vytvořit novou zdravou rostlinu ze semene. s tím zkušenost dosud nemám. Poradí mi prosím někdo jak nejlépe na to aby se semeno ujalo? napadá vás ještě něco jiného jak ji úspěšně rozmnožit? za každou odpověď děkuji.

Semeno ibišku- tak aby se chytlo jak?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Nikdy mi žádný z pokojových ibišků nevytvořil semena. Tuto rostlinu bych počátkem března přesázel a radikálně seříznul. Řízky bych pak odebral z jednoletých výhonů. Výhony, které jsou na rostlině teď nezakoření.

floro*
hodnocení

4x

Jak radí, seříznout, ale až na jaře, až se rázně prodlouží dny a zvýší intenzita světla a dáte na letnění ven, ne na přímé slunce, ale na velmi světlé místo, nejlépe na místo jen lechce přistíněné. Společně s přemístěním ven a sežíznutím, přidejte startovací dávku hnojiva s vyšším obsahem dusíku. Pak počkejte až se probere a začne pučet a pak hnojte dál podle návodu. Ideální je Kristalon. Sluneční paprsky rostlině udělají lépe než slunce za oknem.

hodnocení

3x

Tušil jsem, že někde mám odkazy, teď jsem je našel. Tady máte postup opylení, sklizeň a setí semen ibiskovemameni.wbs.cz/... a tady se můžete pokochat ibišky. Paní někdy i prodává přebytky. hibiscus.cz/...

hodnocení

2x

Semena mi nikdy pokojový ibišek nevytvořil.

Pokud jste sběratel, mohla by vás zaujmout tato nabídka

PIplala jsem se s mnoha nemocnými rostlinami, znám tu potřebu zachraňovat, ale někdy je vhodnější si sbírku doplnit rostinou novou a zdravou.

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Pokud dám ibišky po "zmrzlíkách" ven tzv. letnit, umístím je do polostínu, ale tak, aby na ně tak 2-3 hodiny svítilo odpolední slunko. Takto mi vždy zakvetou. A jelikož jsou na vzduchu v zahradě, vždycky dojde k opylení, a vždy se mi vytvoří semeníky. Hmyz se vždycky neomylně trefí s opýlením v tu správnou dobu. Nemusíte opylovat uměle a hlídat stav pylu a blizny.

Ale na vašem místě bych tak v březnu přesadila + trochu větší květníky a nechala dobře prokořenit. Po 2 měsících (v polovině května (po zmrzlíkách) už by se měly pomalu ukazovat nové pupeny. A to je vhodná doba dát ibišky ven. Aby narostly nové výhony už venku na slunci. Pokud nemáte zahradu, klidně dejte na balkon či venkovní parapet okna - na východ či západ. Pak můžete odebrat nově vytvořené řízky (mám nejlepší zkušenosti s vrcholovými, polodřevitými v době, kdy mají bílé "pupíky") a píchat budˇ do země pod sklenici, či dát do vody. Ale já bych si nechala právě ten stromek v popředí. Má krásně vyzrálé dřevo a větví se dost nízko, takže až obrazí, vytvoří pěkný stromek. Držím palce. Ida

doplněno 21.01.18 18:50:

@pckop, *palec* a dávám vám bod. Schválně vyzkouším vyset některá letošní semínka, zda se mi zadaří nová barva. Ida

Mě se opravdu semena nikdy nevytvořily, ať doma nebo venku. Záměrně jsem to však nikdy nezkoušel. Tady jsem si vzpomněl na několik let uložené odkazy. Některé ibišky jsou opravdu tak ošklivé až jsou hezké.

liska*
hodnocení

0x

Takhle jsem taky dříve zachraňovala a piplala neduživé rostlinky, vysévala a čekala roky. Teď už bych to asi vzdala a koupila si ho. Jinak mám teď jenom modrý, venkovní, přes čtyři roky, asi půl metru, kvetl v létě poprvé. Jestli máte semínka, tak už ho můžete zkusit vysít do květináče, uvidíte. To Vám nikdo neřekne, jestli je klíčivé.

doplněno 21.01.18 00:01:

Semena jsem sbírala na venkovních stromkových na podzim.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]