Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neplodící semínka- jak poznám?

Od: sinatra75 odpovědí: 7 změna:

ahoj jak poznám neplodící semínko? a jak ho mám semínka připravit na zásev?

vyrostla nám veliká dýně, včera jsem ji rozřezal a vyndal semínka...a co teď s nima?

děkuji moc za radu :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zdravím, pokud někde v blízkosti dýní byli patizony, cukety, nemáte záruku, že plody ze semínek budou v pořádku. Zkusila jsem jednou, vyrostla bílá dýně, nepoživatelná. Originál semínka stojí pár korun a víte, co budete sklízet.

hodnocení

2x

Semínka usušte a asi tak v dubnu je dejte na mokrou vatu, třeba na talířek a někam k teplu a čekejte, která vyklíčí. Ta, která vyženou takové malé ocásky, pak dejte normálně do zeminy a budete mít sazenice. Můžete použít kelímky od těch velkých jogurtů. Do dna musíte udělat dírky, aby mohla odtékat voda.

semínka sušte volně na vzduchu.

Semínka vyloupejte a sněste. Tykvovité se velmi dobře kříží mezi sebou a z vlastních semen není záruka, co vám vyroste. Můžete taky po půl roce pěstování zjistit, že vypěstované dýně jsou nepoživatelné. Kupte si originál, kterou chcete pěstovat. Experimenty tohoto druhu nestojí za tu námahu a místo na zahradě.

To teda musím oponovat. Není pravda, že budou nepoživatelná. Samozřejmě, že se může stát, že budou dýně jinak zbarvené, nebo budou mít jiný tvar, protože včely přenesou pyl a tak rostlina jaksi zmutuje. To se mi stalo také s hokaidem, které se zkřížilo s máslovou dýní. Ale plody poživatelné byly a byla to dokonce docela sranda, co mi z toho vyrostlo. Ale chuťově byly výborné. A navíc mi loni vyrostly hokaida na kompostu, kam jsem vyhodila zbytky. A byly naprosto v pořádku a byla to hokaida. Takže není pravidlem, že se to stane pokaždé.

Suzymon, oponovat můžete jak chcete. Můžou být po sprášení cizím pylem jedlé, ale taky nemusí. Co, když se spráší např. s často pěstovanou okrasnou dýní, to pak bude vynášet bedny dýní na kompost, protože s nimi nic jiného neudělá. Určitě nemá přehled, co kdo pěstuje stovky metrů od něho. Nevím, jestli je lepší dát dvacku za pytlík semínek nebo zbytečně něco půl roku dělat.

hodnocení

1x

Jen tak pro zasmání - loni jsem vyhazovala vnitřky z hokaido na kompost. Na jaře se dvě semínka chytla a nakonec jsme měli "zaneřáděnou" půlku zahrady. Sklidili jsme asi 30 dýní, něco rozdali, uskladnili, ale fakt džungle a letos to teda nebudu praktikovat.

liska*
hodnocení

0x

Propláchni v cedníku chladnou vodou, vyber ty největší semena a rozprostři je, aby zcela uschly a schovej v suchu na jaro. Právě u dýní je lepší je vysévat přímo na slunné místo s dostatečným prostorem a né předpěstovávat v kelímku. Nemají rády přesazování. Rychle vyrostou v obrovské více metrů dlouhé rostliny, které se dovedou chytat kořeny trávníku po celé délce. Jsou háklivé na mráz, tak je vysej po 20. květnu. Asi 3 cm hluboko vmáčkni do země. A zalévej. Počítej s tím, že se budou větvit a ty boční větve se často musí ustřihnout. Budou mít dvojí květy. Mohutnější s malou kuličkou vespod, z těch budou dýně, ty křehké na delších stopkách jsou samčí, ve kterých je pyl. Tvořící se dýni je dobré podložit, strčit pod ni třeba kus polystrenu, nejen proto, aby v mokru nehnila, ale i kvůli slimákům. Těm chutnají hlavně ty květy a malé dýňky.

O tom, že Ti nemusí vyrůst stejné dýně, psali jiní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]