Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz přesadila jsem orchideje a stalo se to že všechny se spamatovaly a začaly jít na květ ovšem pupeny nakonec ani neroskvetky a upadly. Nevím co s tím. Kde jsem udělala chybu !
Hlavními příčinami usychání poupat nejčastěji bývá:
1. Pokud je orchidej přemístěna na jiné místo, snaží se mu přizpůsobit, to ji stojí spoustu energie a poupata jsou pro ni zátěží, proto usychají a padají. 2. Reaguje tím na nedostatek světla, to se stává právě v zimě , orchidejka by tedy měla být umístěna blíže ke světlu. 3. Nemáte poblíž zralá jablka popř. jiné zralé ovoce? Ty totiž uvolňují etylen, který rapidně zrychluje kvetení a to pak vede právě k opadání květů. Sucho a teplo určitě hlavní příčinou není. Pěstuji orchideje na okenním parapetu přímo nad ústředním topením v suchém panelovém bytě bez problému jiiž několik let a rosím jen někdy pouze vzdušné kořeny.
Ještě doplním, že u Phalaenopsis většinou opadají poupata hlavně z důvodu slabého světla v zimním období. Jestli ji máte na okně, neměla by se v žádném případě ale okna dotýkat. A při větrání v zimě pozor, aby na ni nefoukal studený vzduch z venku, to orchidejce vadí a může tím přijít i o květy. Taky se nemají vůbec květy rosit, rosením uvadaji a opadají.Pokud by orchidejka byla napadena sviluškami, jak napsal pckop, v prvé řadě by začaly chřadnout listy.
Nevím přesně jak se jmenuje, ale má bílé velké květy jen ta jedna mi opadává zbytek orchidejí kvete, má dva výhonka a jeden se ještě rozvětvil na více stvolů květy, ovšem pupeny uschnou a nakonec upadnou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.