Nejste přihlášen/a.
Čím to, že vánoční kaktus trefil právě dnešek? Dostala jsem ho na jaře k nákupu v květinářství zadarmo, že je nějaký divný a nikdy nekvetl. Byla to pro mne výzva. Jen jsem ho přesadila a mírně zalévala. Celý rok nic, ani poslední týdny, kdy jsem omezila zálivku - a najednou na jediné větvičce osm poupat a první otevřený květ!
Chápu, že za to může délka dne, ale až tak přesně?!
A ta jediná větvička trčí do skla a není moc vidět. Myslíte, že shodí poupata, když ho teď postavím jinam, aby byly květy vidět?
strejc: máte krásně kvetoucí vánoční kaktus a ukázku jak se mu daří, když se pěstuje podle vašich rad, zasloužil byste bod.
liska: není doba kvetení daná tím, že vánoční kaktus je původem z Brazílie na jižní polokouli, kde v této době mají léto? U nás je o vánocích zimní slunovrat, na jižní polokouli letní slunovrat, tedy počasí asi jako u nás 21. června a vánoce slaví v plavkách.
Upřímně vám přeji radost z nečekaného objevu květů!
Myslím si, že máte doma hybrid a že by se květináč mohl pootočit i přenést na jiné místo. Hybrid máte pravděpodobně proto, že píšete o červené barvě a že jste ho získala v květinářství. Původní formy už se dnes předávají jen tak mezi lidmi.
S vánočními kaktusy mám jisté zkušenosti. Moje následující informace budou neodborné a z části jen dohady. Nicméně si troufám od pohledu rozlišit původní formy vánočního kaktusu od hybridů.
Kopíruji z Wikipedie:
Vánoční kaktus... původní formy měly oblé vroubkování článků, fialové květy a kvetly v zimě po podzimní periodě klidu. Tvorbu poupat indukovalo zkracování dne. Moderní hybridy mají cípaté články a květy všech barev a pěstírny je dodávají nakvetlé po celý rok.
Hybridy se začaly objevovat před 20(?) roky. Zaujaly tehdy zejména novými barvami. Od bílé přes různé odstíny růžové, oranžové až k červeným odstínům. Vedle zajímavých barev se šlechtěním nějak podařilo omezit i opadávání poupat. Jinak by se tato krásná dárková rostlina nedostala z pěstírem do prodejen a z prodejen do bytů.
Mám doma hodně staré vánoční kaktusy, se kterými si nedovolím hýbat. Ale s těmi novými už nějak přehnaně opatrně nezacházím.
Oblé vroubkování článků mají i kaktusy velikonoční. I tyto kaktusy zkušenější oko rozpozná na první pohled, ale to zde te´d nebudu rozvádět.
Přikláním se k odpovědi "bimbam", protože mám také přesně tyto kaktusy a klidně s nimi točím na všechny strany a poupata neopadávají. Ale mám zkušenosti, že když je tento kaktus přestárlý, teda několik let a má už takové ty zdřevěnělé stonky, tak začne skomírat a už ani nekvete. Je lepší od něho vzít pár nových článků a zapíchnpout do zeminy. Téměř všechny se uchytí a velmi brzo se z nich stane docela velká a hlavně kvetoucí květina. Já jsem právě letos dva takové stařečky vyhodila, zabíraly moc místa a už nekvetly, nebo jen sporadicky, pár květů.
Díky za další rady. Mám teda doma hybrid, co má ostré špičky na článcích. Ještě dotaz. A co hnojení. Hnojíte? Kdy? Mám doma tekuté hnojivo na kaktusy a sukulenty a Kristalon na květ balkonovek. Vzhledem k tomu, že byl v létě přesazen, tak jsem zatím nic neaplikovala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.