Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Levandule ve skleníku

Od: pb® odpovědí: 5 změna:

Je možné levanduli pěstovat ve skleníku? Kdybych si na jaře koupila větší rostlinu a dala jí do skleníku, poroste tam a uspíší se jí kvetění? Potřebovala bych květy začátkem června.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

1x

To si nemyslím, že se urychlí. Musela by jste zatopit. Jde spíš o posunutí vegetační doby co nejdřív dopředu, ne o zvýšení teploty v normální vegetaci. Levandule je zvyklá na vysoké teploty. Proto si nemyslím, že by se vám to kvetení uspíšilo. Navíc na jaře jistě větší rostlinu neseženete, to je trh zahlecený balkonovkami. Prodávají se až později již kvetoucí. Spíše se zkuste doptat někde ve větších zahradnictvích (ale ne hobby marketech), někdy se stane, že se na holandském trhu dá dostat k rychlené levanduly ze světa, tak by vám třeba objednaly. Jinak z odrůd nejdříve kvete L. angustifolia ´Blue Scent Early´, nakvétá už v květnu. Ale těžko říct jestli ji seženete už rozpěstovanou kvetoucí, ale možné to je.

liska*
hodnocení

0x

Já bych spíš sháněla nějaký dříve kvetoucí druh nebo bych koupila v tom červnu rychlenou. Tipnu si, že tak o 14 dní dříve vám může vykvést díky skleníku. Ono to není jen o teplotě, ale i odrůdě a o délce dne. Mám tři druhy, a každá se chová jinak. A jak radí nade mnou, ptát se v zahradnictví.

doplněno 04.12.17 18:39:

Jestli je to na nějakou akci a nejde o vůni, mohu říct, že se dá sehnat umělá levandule k nerozeznání od živé.

pb®
hodnocení

Ano jde o akci, chtěla bych jí použít na svatební kytici a další svatební výzdobu, nejde o vůni. Napadlo mě, že bych si mohla ve skleníku vypěstovat nějaké kvítí a to pak použít. Ale nevím, jestli začátkem června kvete něco použitelného. Doposud jsem z okrasných rostlin pěstovala jen afrikány :). No, asi je to utopie a budu se muset spolehnout na komerci. I když květ levandule s klasem obilí nebo květem trávy by se mi tak líbil. A bylo by to za hubičku.

liska*

Já jsem byla v září na svatbě na horách. Svatební kytici měli z meruňkových růží prokládanou stříbrošedými netřesky! Tím chci říci, že fantazii se meze nekladou a že bych vycházela z toho, co bude zrovna v květu. Vzhledem k tomu, že to bude v červnu, tak těch možností bude dost. Tuhle jsem byla v jedné německé botanické zahradě a v žardinkách u vstupu měli červenou řepu, okrasnou kapustu a břečťany a vypadalo to efektně. Klas obilí asi taky v tu dobu nebude.

doplněno 04.12.17 21:59:

Jestli přírodní, tak v červnu by už měly kvést v polích chrpy a vlčí máky. U lesa náprstníky, orlíčky. Ty taky na zahradě. Pak lilie, pivoňky a třeba cinie. Ty by byly zajímavé. Ale je to daleko od levandule.

floro*

Ale ježiš, v tu dobu toho kvete. Stačí vyjít na louku, projít kraje lesů, světliny lesů, příkopy u silnic a najdete toho spoustu. Na levanduli se vykašlete... :D Vím o čem mluvím, už jsem vázala nejednu luční kytici.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma levandule

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]