Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Něco jako choroba na Bromélii?

Od: crveno odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

jsem pěstitel pokojových květin začátečník a na Bromélii se mi objevilo toto. Zprvu jsem si myslel, že jde o vodní káme (nemám příštup k dešťové vodě ať se to může zdát jakkoliv zvláštní), tak jsem "toto" jen otřel. Jenže dva - tři dny zpátky to propuklo ve velikém.

Vím, že Bromélie "umírá", když má malé bromélijky. Nicméně se mi toto žloutnití listů a fleky na nich a něco co vypadá jako plísen zdá zvláštní.

Květina je bez zápachu a bílé "toto" se při doteku normálně drolí, jako kdyby to byl jemný vodní kámen. Problém je, že i malé bromélijky, které rostou ve spod začínají měnit barvu.

Prosím může mi někdo poradit, o co se může jednat?

+ otázka, pokud jsem opravdu bez příštupu k dešťové vodě, je možné někam převařenou a odstátou vodu z vododvodu ježě změkčit nějakým přídavkem, který zárovň květině jedině prospěje?

Prosém moc a děkuji. :)

Něco jako choroba na Bromélii?
Něco jako choroba na Bromélii? #2
Něco jako choroba na Bromélii? #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Řekl bych, že hnije z velké zálivky. Dejte ještě fotku povrchu zeminy.

crveno
hodnocení

Hlínu ani do květináče kytku nezalévám jen jí rosím - 2 až 6 x denně a liju vodu do jejích nálevek (listů). To dělám jednou za 2 až tři dny, podle toho jak pije.

Jinak je ve velmi teplém pokoji se sušším vzduchem, kde se přes den par hodin větrá. Sice je na parapetu, ale otevírá se jen okno na druhé straně parapetu ne u ní. Když je slunko stíním žaluziemi, když je pod mrakem, roztahuju.

Občas se mi stane, že má vodu i v kvetináči, tak ji vyluju. No jo, ale zalévám ji jen když má poloprázdné nálevky a toho rosení mi nepřijde tolik, aby přetékala.

Hlína je vlhká, není mokrá.

Děkuju moc za ochotu poradit. :)

Něco jako choroba na Bromélii? #4
Něco jako choroba na Bromélii? #5
ben®

Dobrý den, pokud to dobře vidím, tak se na povrchu substrátu tvoří výluh - to by znamenalo, že je hlína (nebo byla) dost mokrá. Uberte na zálivce. Zdravím!

Podle povrchu zeminy je to neustále přemokřené. Rostlinu bych přesázel, protože zemina v květináči je už zasolená, rosení jednou za tři dny a zálivka tak po týdnu, po deseti dnech. Stylem, kterým rosíte a zaléváte udoláte snad každou rostlinu. Případně přestaňte rosit úplně a květináč postavte do větší misky s vlhkým keramzitem pro vyšší vzdušnou vlhkost.

crveno
hodnocení

Děkuju za radu. Mě takto poradili i jsem četl, že Bromelie má ráda hodně vody a "nejde ji přelít"... no zřejmě to jde. :)

Ještě se doptám, na bromélii normální substrát jako na klasické pokojovyk?

A existuje něco, jak si pomoct, když nemám příštup k dešťovce, nebo převařená a odstátá voda z vodovodu je v pořádku?

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Řekla bych, že vaše bromélka uhnívá. Listopad je období se sníženým množstvím světla, slunko je slabé a nízko. Já bych už rostlinu nepřistiňovala. Myslím, že i s tím rosením to přeháníte. A většinou se netopí celý den a celou noc na stejně vysokou teplotu. V noci bývá chladno + moc vody = hniloba = houba. Navíc stále by neměla stát voda ani v "nálevce" uprostřed, zvlášť, když zaléváte i zem. Tak vaše bromélka dostává vodu na listy, do "nálevky" i do substrátu. To je na ni moc. Já bych vyklopila bromélku z květníku, odstranila vrchní vrstvu země, zkontrolovala kořeny a ty uhnilé bych odstříhala. Na dno bych dala 1-2cm drenážní vrstvu (kamínky, keramzit...) event. ubrala i trochu země na dně (zřejmě květník nebude dobře prokořenělý, jinak by kytka vodu zpracovala) a rostlinu vrátila. Odebranou vrstvu bych nahradila novou zemí + trochu štěrku či písku. Povrch pak tak rychle nepodléhá zkáze. Zem bych nechala vyschnout, a začala zalévat teprve po té, kdy při zapíchnutí prstu do substrátu bych necítila vlhko. Když zalijete - tak dostatečně prolijte zem (přebytečnou vodu odstraňte) a pak zem nechte skoro vyschnout. Další zálivku až po testu prstem. Do jara neroste. To bílé "toto" bude nejspíš vysrážený vodní kámen z tvrdé vody. Nemáte-li dešťovku, napusťte si do petky vodu z kohoutku (nepřevářejte), nedávejte víčko a on ten chlór do další zalivky vyprchá. Navíc voda bude mít stejnou teplotu jako zem a kytka. Ida

hodnocení

2x

Bromélii každopádně přeléváte, jak už ostatně napsali rádcové přede mnou.Ona vám vlastně uhnívá. Pravdou je, že její listy přijímají živiny ze vzduchu a zásobují ji vodou, ale správně se bromélie zalévá jen přímo do středu listové růžice, odtud má zásobu vzdušné vlhkosti až až, takže rosit ji ještě listy už není vůbec třeba. Na zelévání vám stačí normální odstátá voda bez vápníku a zalévat až teprve, když voda už v růžici téměř nebude. Musíte ji určitě vyndat z květináče, jestli nejsou kořeny už shnilé a zeminu prosušit, protože jak jste správně napsal bromélie vám pomalu, ale jistě odchází. Je to teplomilná rostlina po celý rok.

crveno
hodnocení

Děkuji všem moc za rady, věřím, že květinku zachráním a paní Idě veliké díky za perfektní a vyčerpávající popis celého postupu, pro mě jako začátečníka veliký přínos!

:)

p.s. rád bych dodal, že takováto stránka jako poradte.cz je se bezva a je super, že opravdu funguje a všichni poradíte!

Jenom bych ten perfektní popis trochu upřesnil. Zapomeňte na zeminu a už vůbec na písek a kamínky. Bromelie je epifyt a nemá v zemině co dělat. Zakupte kůrový substrát pro bromelie, je stejný jako pro orchidee. Bromelie s růžicí se nezalévají do květináče, ale do růžice, takže prst tam skutečně nemusíte strkat. Odstátá voda sice steplá, vyprchá chlór, ale to podstatné, co tam nechcete zůstává, tj. vápník. Převaření částečně pomůže, vysráží se vodní kámen. Souhlas s tím, že hnije.

jofa*

Teprve v poslední odpovědí to pckop detailně vysvětlil. Léta letoucí jsem je pěstoval na kmení v mechu a kokosové vláknině. Vlhčil jednou za týden, občas do růžice trochu dešťové vody. Na kmeni se opravdu nedá přelít. Pokud ji budete mít v květináčí, tak jak píše pcokp. Hrubý drcený, vláknitý, mechový bal, substrát.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]