Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím zaizolovat šachtu?

Od: barbakan* odpovědí: 11 změna:

Mám na zahradě šachtu udělanou ze sudu. Je hluboká asi 80 cm, na dně je hlavní přívod vody s vodoměrem. Jakým materiálem je dobré tuto šachtu zaizolovat proti mrazu? Za každou radu budu vděčný.

Čím zaizolovat šachtu?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Vyříznout XPS do tvaru sudu, rozpůlit, vložit do sudu, co nejníže. Dvě vrstvy v síle 2x10cm.

doplněno 23.11.17 16:22:

XPS je extrudovaný polyš, který má minimální nasáklivost, má i vetší tepelnou izolaci jak vata, která do sebe dostane určitou vlhkost a sníží se tím její tepelná izolace. S polyšem je horší práce, musíte být pečlivý, ale práce se vyplatí.

Je pravda, když nacpete vatu do pevného igelitového pytle, nebo i do několik pytlů, nacpete to do sudu plně, bude to rychlejší.

doplněno 23.11.17 17:35:

Jako prodejce asi 10-12 druhú polystyrenu, vím, že tvrzený je něco jiného jak extrudovaný.

barbakan*
hodnocení

Ještě bych potřeboval trknout. Co to je XPS? Není to něco sprostého? *fn*

patronka*
hodnocení

3x

Já bych ušila ze silonové záclonoviny pytel a ten bych vyplnila nalámaným polystyrenem, třeba obaly od spotřebičů. Pytel spíš větší a polyš volně, aby se dal vytvarovat kolem trubky. Na jaře vytáhnout, nechat proschnout a další zimu opět vložit. :)

hodnocení

2x
Ten ventil je předpokládám podle obrázku asi 20 cm od roviny víka... Dost vysoko.
Už ho asi teď na zimu nebudete používat, já bych ho i s tou trubkou vytočil dole ze šroubení, dal zátku. Nebo ventil, prostě vynechal tu stoupací trubku.
Potom nad ventil a vodoměr vložil pár vrstev třeba čedičové vaty, nebo jiný izolační materiál.

80 cm už nebývá zámrzná hloubka, pokud nebydlíte v extrémních podmínkách, i tekoucí voda dodá prostoru nějakou teplotu.
doplněno 23.11.17 11:02: Potom zavřít, vypustit, zaizolovat až po vrch...
barbakan*
hodnocení

Ta trubka s kohoutem je z plastu a navařená, ale má odtokový ventil.

barbakan*
hodnocení

Kdybys napsal tvrzený polystyren, byl bych v obraze. A vzhledem k tomu, že mám jeho zbytky, použijuho.*palec*

zakus*
hodnocení

0x

Dobrý den,

dle letitých zkušeností na mnoha místech doporučuji minerální vatu zabalenou v pytli.

barbakan*
hodnocení

To je pravda, ale nenacúcne se ta vata vlhkostí at´ na jaro nevytáhnu pytel něčeho dívného?

jendad

Vatu zabalenou do igelitového pytle . Musí být vzduchotěsně uzavřen . Pak nemá vlhkost šanci

jabraka*
hodnocení

0x

Především bych sud zasypal suchou zeminouTřeba i suchým jehličím či listím.Na uzavření nahoru použil velký pytel polystyrenové drti,něco jako jsou sedací pytle-polystyrenová sedadla.Uvnitř sudu se prostor uzavírat nemusí,sám vzduch je dobrá tepelná izolace.

JABRAKA

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Já jako praktická ženská bych samozřejmě vypustila vodu z trubek, pak bych si koupila 10cm tlustý polyš, udělala bych z něj kolem sudu čtvercovou ohrádku spíchnutou 4 hřebíky a přiklopila bych to čtvercem stejného polyše + připíchnout hřebíky. Dovniř klidně ten pytel naplněný zbytky z ořezu či vaty. Na vrchní stranu proti poškození nějakou desku, klidně plechovou. Na jaře hřebíky zase lehce vytáhnout, desky polyše budou skladné, dát někam do garáže a před zimou zas k použití. Ida

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]