Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sázení česneku - odloupnutá slupka

Od: karel21® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den Prosím o radu. Rozděluji hlavy sadbového česneku na namočení do sulky a následně vysazení. Mám ale dotaz z některých jednotlivých stroužku se odloupne slupka. Mohu tyto,,holé" stroužky zasadit?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

11.11.17 18:49
hodnocení

3x

Můžete.

11.11.17 18:56
hodnocení

Děkuji.

hodnocení

2x
Vyzkoušeno mnohokrát, česneku je nějaká narušená nebo chybějící slupka jedno. :) Nejdůležitější je vybrat ty nejlepší a největší stroužky. Malé jsou na spotřebu do kuchyně.

Sází se všechny stroužky, nejen velké. Na výsledku velikosti narostlého česneku to nemá vliv. Při dnešní ceně česnekové sadby je to drahé vaření.

doplněno 12.11.17 08:31:

"Čím větší stroužek, tím větší česnek" je pouze tradovaná pověra. Genetická informace malých i velkých stroužků je naprosto stejná a neexistuje důvod, proč by to tak mělo být.

doplněno 12.11.17 19:24:

Rostlin, věřte si čemu chcete, třeba i tomu, co píšete. Sázejte co největší stroužky, co největší cibuli sazečku a obrovské brambory, hlavně co nejvíce zásobních látek pro zakořenění. Já si to zase budu dělat po svém.

Tak u sadby... ještě jsem žádnou kupovanou nepoužil a česnek máme hezký a dobrý. V tuhle dobu probereme stroužky, co máme. Velké sazime a malé sníme. Čím větší stroužek, tím větší rostlina a další stroužky. :)
doplněno 13.11.17 07:40:

Nechám se rád poučit. Nejdůležitější je zkušenost než teorie z internetu. Dám jeden řádek malých stroužků a příští rok v létě si napíšeme. ;)

doplněno 01.12.17 16:10:

Tak jsem právě dosázel. Do třetího řádku (ke dřevu a směrem do záhonu) jsem dal posledních 12 stroužků menších. Takže v létě můžeme skutečně porovnat. Bylo těžké vybrat ty menší, protože letošní česnek se povedl a je plný velkých.

rostlin*

No jasně ,že jo!

med®
13.11.17 07:43
Dobře !
rostlin*

Genetická informace stejná je,protože jde o vegetativní množení,ale zásobní látky jsou rozdílné. Čím větší stroužek,tím je z něho větší cibule. Já Vám dám pověru. *smich*

rostlin*
Zakořenění. Jo. Tady nejde o žádnou víru,ale o fakt. Růst cibule,brambory a ozimého česneku jsou trochu odlišné.Mezi to nelze dávat rovnítko. Trochu cítím zahrádkářské přesvědčeni a nikoliv znalosti. Zásoby čerpá rostlina ke svému celkovému růsu nikoliv jen k zakořenění.Rozdělte si sadbu na velké a středové stroužky a sazejte zvlášť a pak porovnejte. Za ta léta co pěstujeme česnek mne udivuje kolik mudrování se kolem něho šíří. Naprosto zbytečně.

Claymane, jak dopadnul experiment 12 stroužků?

bídně. Letos byl tak špatný česnek, že bych vyhodnocení raději nechal na další rok. Sucho. *smich*

Já měl pěkný, ale nalil jsem do něj mraky vody. Tak snad příště.

med®
hodnocení

2x
Malé sázíme a velké jíme...
rostlin*
Už můj děda (zahradník) to říkal přesně obráceně. Ale on navrhoval ty malé vyhodit. :-D

hodnocení

0x

muzete tež se me to stalo,a zasadne ho sazim do skleniku a skazdeho strouzku vyroste cesnek, venku kdyz sadim tak uhnije.cesnek potrebuje sucho, a kdyz zacne jit do květu hned to odstranit a nechat jen 2-3 aby jste vedel kdy bude hotovy, 165 strouzku mam ve skleniku a asi 80 venku ale tam s toho nebude nic, jilovita zem a kdyz hodne prsi tak uhnije,,

Sázení česneku - odloupnutá slupka

rostlin*
hodnocení

0x

Pro tazatele,ano,pokud se stroužek vyloupne z obalů,nemá to vliv na jeho kvalitu a můžete ho s klidem vysazovat.

sebod*
hodnocení

0x

Kdysi jsme česnek pěstovali i na prodej. A přesně mě zajímalo, jak to je - velký česnek - velká palice? Hmm, musím souhlasit s pckop. Ve výnosu nebyl rozdíl ve velikosti palice a dokonce ani ve velikosti stroužků v palici. Jo a sázela jsem i pacibulky a česnek z nich jsem milovala nejvíc ;). Jedna jediná cibule bez stroužků ;)

rostlin*

Kdysi jste pěstovali.To už jste asi zapomněla jak to bylo. :-D To jako kdybyste mne přesvědčovala,že tráva není zelená. Vždyď to každý rok vidím! Je to jasný rozdíl. Mám já tohle zapotřebí?! Tady je odborníků! Co bych se do toho pletl. Prý "kdysi pěstovali i na prodej"...:-D Česnek z pacibulek? To si určitě pamatujete jak dlouho to trvá z těch pacibulek. *smich* Ach jo.Lidi lidi.

sebod*

rostlin. Nic jsem nezapomněla. Dodnes to tak dál sází synovec. A co je zvláštního na tom, že jsme "kdysi pěstovali na prodej"? Jasně že si pamatuji, jak dlouho to trvá z pacibulky. První rok Ti naroste jedna jediná cibule, druhým rokem stroužek. Ještě nějaký dotaz?

emilka12*

Pokud nemá uřízly kořínek tak ano.Ona ta slupka stejně uhnije.Česnek ze semena pěstuju taky ale spíš aby uzdravoval pudu.Je po celej zahrádce :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]