Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paleni slivovice

Od: sklar® odpovědí: 6 změna:

dobry den, vcera jsem palil v palirne kvas s mirabelek, bylo toho 290kg. vypalil jsem jen 26l. v palirne rikal ze vyborne tekla, tekla proto nebo tam bylo hodne cukru, ale v loni jsem mel 340kg byly to mirabelky nejake jabka a svestky, vypalil jsem 42l .je tam novy v palirne majitel.tak jestli 10l si nenechal pro sebe, jeste to ze jsem platil 3900kc za tech 26l a vloni 6300kc za 42l. v palirne rikal ze s mirabelek je min vypalene koralky, ma nekdo skusenosti s palenim?,palivam uz 15 let vzdy vse v poradku az letos jak to koupil novy majitel tak se me to nejak nezda,, dekuji za radu,,

doplněno 11.11.17 19:24:

do kotle vcucnul hadici vse s barelů byl jsem u toho.. ledaze az jsem odesel tak si odlel, je to jen ma uvaha nechci nikoho podezirat,řikal ze s mirabelek se nevypali tolik jako se svestek,nebudu to už řešit mam s minulych let 35l takze celkem 60l a to by me melo pro mou potrebu stacit,,,,

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V pálenici je vše co se týče kotlu,potrubí až po počítadlo vytékání vypáleného alkoholu zablombováno. Ještě je tam druhá kontrola že při vytečení litru alkoholu zůstane v nádržce počítadla jeden kubický centimetr. Při kontrole musí souhlasit kubické centimetry s litry na počítadle.Jak přesně nevím. Dvojí kontrola Tak nějaké kradení asi neni možné.jedině že by si odlil ještě nenalitý kvas v případě že nejste u pálení..

hodnocení

1x

Zapomínáte na tu nejdůležitější věc - cukernatost. To, jestli to vážilo 2 nebo 3 metráky je pro hrubý odhat, ale jestli ty muirabelky měly 6 nebo 11 cukernatost je důležitější údaj. Letošní ovoce bylo obecně na minimu zkvasitelných cukrů.To okradení paličem myslíte vážně?

hodnocení

1x

vlezley mi mluví z duše vitě něco o palení? nebo jenom ...?

hodnocení

0x
Výtěžnost kvasu bez přidaného cukru kolem 10% je v pořádku. Přeci jen byl podzim chladný takže nemuselo prokvasit úplně všechno. Taky počasí v létě bylo o něco chladnější než loňské takže ovoce mohlo mít nižší cukernatost. Já bych ho z podvodu nepodezříval. Náklady na vypálení nemůžu posoudit. Největší procento sežere daň z lihu. A pak je taky rozdíl jestli roztápí palirnu jen pro tebe nebo jako loni stojí za branou fronta aut se sudy a topí se celé dny.
doplněno 11.11.17 16:15: Ještě trocha teorie - daň z čistého lihu 280x 26 = 7280 x 50% je 3640.- Za těch 50% si dosaď sílu tvé pálenky a dostaneš daň. Zbytek je marže palírny.
doplněno 11.11.17 16:40: Mám tam chybu. Daň je 285
paw*
To jsou naklady palirny. Tipeni, odvoz odpadu a kde co vse. Majitele bych nepodeziral, ale muzete priste palit jinde.

jabraka*
hodnocení

0x

Jak jsem už několikrát uváděl,je výtěžnost pálení dána obsahem zkvasitelných cukrů v kvasu.Při kvašení je možno využít cukr maximálně do 12 %,a to jen při použití ušlechtilých kvasinek.Ty mají fyziologii utvořenou tak,že přestanou vegetovat při koncentraci 12% alkoholu v kvasu.Není tedy účelné mít koncentrovanější cukerný obsah.Většina ovoce dosáhne koncentraci cukru kolem 10 % a to jen,pokud je dokonale zralé.Ovšem použije li se divoké kvašení,tedy všudypřítomné kvasinky ze vzduchu,ty mohou kvasit pouze do obsaku alkoholu kolem 8%.Zbytek cukru zůstane nezkvašený.Výhodné pro kontrolu kvašení by byla možnost měření cukernatost,nebo destilační vzorek.Vydestilovat laboratorně třeba litr hotového kvasu.Pak teprve získáme jistotu výtěžku.

Musíme také počítat s tím,že se nedestiluje jen samotný alkohol(100% ale i s vodou(70%)

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cukr do kvasu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]