Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fazol šarlátový . PHASEOLUS COCCINEUS

Od: martinpeugeot® odpovědí: 9 změna:

Potřebuji poradit, dnes jsem sklidil bedýnku zelených lusků z techto fazulí , nekteré jsou dlouhé i 25 cm, na semínka jsem jiz předtím odložil nekolik suchých vyzrálých lusků. otázka je jak zpracovat tu bedýnku - lusky nejsou zralé že bych z nich vyloupl smínka ani nejsou uplne mladé, zkusil jsem nekolik povařit ale mají takovou hrubou slupoku, má nekdo nejaký tip recept nebo radu jak tuto bedýnku využít? Nejlépe bych to zavařil ale mám obavy že to zelené bude tvrdé...děkuji moc

Fazol šarlátový . PHASEOLUS COCCINEUS

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Šarlatové fazolky se sklízí v tzv.mléčné zralosti. Ale i tak některé mají na obou stranách uzavřenéoho lusku takovou vláknitou tkaničku, která se musí odstranit. Já to dělám tak, že je po natrhání umyju, zasednu a malým nožíkem odkrajuji po obou stranách - špičku, přitom stáhnu onu tkaničku z celé jedné strany. Pak u toho samého lusku ukrojím z druhé strany místo na kterém lusk držel na rostlině a zase stáhnu tu rostlinnou tkaničku z celé strany lusku. Když mám všechny lusky takto opracované, nakrájím je na cca 3cm kousky a bez předvařování je dám zamrazit. Přidávám je do různých zahuštěných polévek, ale klidně i do gulášovky.

Moc dobré je použít fazolky takto: na kvalitním a voňavém špíčku zpěním cibulku a přidám kostičky rajčat (v zimě stačí i protlak). Syrové (v zimě zamražené) kousky fazolek položím na rajčata, osolím, opepřím, posypu nadrobno nakrájeným česnekem. Zaleju vodou jen tak, aby fazolky NEBYLY zcela potopené. Zakryji a dusím až se voda vyvaří na 2/3. Posypu bazalkou a petrželkou. Je to dobré a jedle to voní i do širokého okolí. Přílohou mohou být brambory ale i jen pečivo. A místo špíčku se dá použít i dobré kvalitní uzené maso.

Pokud budete na jaře, nebo ke konci léta pro podzimní sklizeň sázet fazolky (já je sázím ihned po sklizeném česneku), doporučuji Vám keříčkové maxidory a jim podobné odrůdy, u kterých opravdu ona tkaničková vlákna téměř nenajdete.

Teď už Vám nezbude než zkusit ta tkaničková vlákna z obou stran lusku stáhnout. Jestli se Vám to podaří, tak je snad i možné je použít. Zavařování nedoporučuji, je nutné je sterilovat dvakrát s odstupem několika dní v solném roztoku, ovšem chuť už potom moc dobrá není. Píšu z vlastní zkušenosti, spokojená jsem s tímto způsobem nebyla.

Přeji Vám, ať se příště zadaří a pěstování fazolek dopadne lépe :).

hodnocení

tak asi vyloupu z lusku co pujde zbytek vyhodim...

hodnocení

0x
Odhaduji že vám nezbyde než fazole vyloupat, i kdyby to šlo špatně. Do polévky budou dobré. Na cokoli jiného mi už přijdou hodně zralé.

liska*
hodnocení

0x

Umýt, vytřídit ty nejmladší, co půjdou snadno krájet a uvařit nazeleno / třeba s bobkovým listem a pak smetanu/. Zbytek vydloubat. Ale mám dojem, že tyhle nebudou mít ta hrubá vlákna. Zkuste zlomit jednu, jak to bude vláknité.

doplněno 07.11.17 01:19:

Pokud zavařovat, tak před tím předvařit, jinak Vám to zkvasí. Nálev osolit, pár kuliček nového koření, stejně kuliček pepře.

Ty nejstarší lusky nechte uschnout.

hodnocení

0x

Tyhle jsou na fazolky, které se povaří a podávají nazeleno, už moc staré a být vámi, tak už to vyhodím. Pokud byste z nich i vyloupal fazole, tak je to taky nanic. Příště se snažte ty lusky trhat nazeleno co nejdříve, Kdysi jsem z podobných lusků dělala fazolky na kyselo, vše povařila, bylo to dobré, ale taky nám po nich bylo špatně, protože už tam byly vytvořeny - jak mi bylo řečeno - nějaké nežádoucí látky.

hodnocení

0x

Tak tyhle fazole se pěstují na semeno-fazolky, nejsou vhodné k jídlu ty zelené lusky, protože jsou opravdu tvrdé a nestravitelné. A Letos Vám asi nestačily dozrát, protože mají být suché a mají mít uvnitř docela velkou fazolku fialové barvy. Před asi 15 lety jsme je s maminkou pěstovaly úplně bez problémů a vždycky byla hodně velká úroda fazolek. Ale v poslední době jsou ta koupená semena nějak jiná, protože se mi také nedaří je vypěstovat do požadované zralosti. Asi to zase nějak zkazili tím všelijakým křížením a mořením semen. A to se v dnešní době stává skoro u všech semen. Já miluji zelené fazolky, které se jedí celé a protože se dneska prodává v pytlíčku 15 fazolek skoro za 30 korun a ještě není jisté, že všechny vzejdou, tak jsem také letos čekala na vlastní satbu a pořád to ne a ne uzrát a začaly hnít. Pár jich mám, ale je to velká bída. Nechápu čím to je.

doplněno 10.11.17 19:48:

No tak to je bezva. A určitě jste dobře udělal, že jste je hodil na kompost. Nic jiného se s nima dělat nedalo.

hodnocení

dobrý den, ano část fazolek nestačila dozrát nebot jsem je zasadil pozde až koncem června, část dozrála mám kbelík dozralých vyloupaných fazolek ze suchých lusků...ty zelené jsem dal na kompost...

Suzymon, tazatel nenapsal, zda se jedná o keříčkové nebo pnoucí šarlatové fazolky. Keříčkové šarlatové se sklízí prvoplánovitě v mléčné zralosti, ale když se zasejí už koncem května, tak se v pohodě mohou sklízet koncem léta i jako suchý lusk. V případě, že se sklízí v mléčné zralosti, tak do podzimu jsou minimálně 3 bohaté sklizně, po otrhání lusků vždycky znovu vykvetou a znovu zarodí. Já osobně šarlatové nepreferuji, neboť ta tuhá vlákna mají zřejmě jako odrůdovou vlastnost, odstraňovat se musí i když na sáčku se semeny se píše opak.

Alunka, je teda fakt, že ty naše byly pnoucí a byla vždy veliká úroda výborných tmavofialových fazolí. Dokonce jsem tento týden našla v kůlně plnou sklenici těch fazolí, na které jsem zapomněla. Teda jsou už několik let staré, ale na jaře je i přesto zkusím vysadit. Vyzkouším napřed dát na vatu naklíčit, abych zbytečně nečekala a neměla zabrané místo něčím, co nevyroste.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]