Nejste přihlášen/a.
Vyrostla mi mezi plevelem na prázdném záhoně. Vysoká je asi 30 cm. Jsou na ní plody černé barvy a ještě před měsícem zároveň kvetla. Květy byly bílé podobné květům papriky. Je focená vyhozená v kompostu. Je to plevel?
Chválím, že je ta potvůrka vyhozená. Nic dobrého v ní není. Lilek černý /Solanum nigrum/, patří mezi lilovité, stejně jako brambory či rajčata. Je jedovatý. Když plody dozrají, mohou dětem připomínat třeba borůvky a je malér. Je to dost častý plevel. Kolem nás se zase poslední dobou množí stejně jedovatý durman, který tu dříve nikdy nebyl. Jaga.
Suzy, je to on, potvůrka jedna. U nás v minulosti dlouho nerostl, ale teď se s ním roztrhl doslova pytel. Květy má hezké, to ano, ale podobné může mít třeba opletník, obtáčející plot. Když ale doma nemáš malé děti, snad se nic nemůže stát. Kočky a pes by se mu měli vyhnout.
Mně se líbí, když uschne. Zůstanou zajímavě tvarované větévky a na nich ta pouzdra, takové pichlavé koule plné semínek. Semínka jsem pracně vysypala a ty větve s koulemi dala do vysoké vázy na chodbu. Bylo to moc pěkné, ale nebylo to dobré. O ty trny jsme často zavadili oděvem, vázu převrátili /naštěstí je dřevěná/ a byl z toho jenom nepořádek. Tak už je to zase pryč. Jaga.
Nádherný je durman šlechtěný, pěstovaný ve velikých nádobách, mívá květy třeba i 25 cm dlouhé /plnokvěté zvony/, různých pastelových barev, které navíc nádherně voní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.