Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak připravit popínavou růži na zimu?

Od: vlastovicka odpovědí: 7 změna:

Mám hodně let starou (asi +/- 40) popínavou růží a zajímalo by mne jak ji správně připravit na zimu tak aby na jaře se zase rozrostla a v létě kvetla. Prozatím minulé roky jsem ji vždy ostříhal na krátko tak asi 0,5 - 1 m od země a na jaře se zase rozrostla. Nevím ale jestli je tento postup správný a pro tu růži vhodný.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

my ji vždycky trochu sestřihnem a zabalíme do haluzí ze smrku

vlastovicka
hodnocení

Já ji nikdy na zimu do ničeho nebalím a ani si nepamatuji, že by za ty léta ji někdo do něčeho před zimou balil. Vždy zimu přežila bez větších problémů.

40 let vám to funguje, tak proč to chcete měnit. Pokračujte v tom, co se osvědčilo.

vlastovicka
hodnocení

Mne zajímá především jak by se to mělo zprávně dělat nebo co se doporučuje. Kdysi jsem tu růži stříhal před zimou úplně na krátko tak asi 5 - 20 cm od země, ale to se příliš neosvědčilo a růže v létě příliš nebo vůbec nekvetla. Nyní když ji nechávám větší a stříhám ji výš tak mi kvete každým rokem.

floro*

Jistěže nestříhat nakrátko. Růže kvete na čerstvých přírůstcích toho roku. dobré je ji nechat přes zimu tak jak je, jen trochu nahrnou kořenový krček. Na jaře pak ostříhat. Nechat hlavní tažně - větve, některé nejstarší odstranit ať naroste behem sezony nový tažeň. Stávající tažně ostříhat na čípky, ze kterých vyrostou nové větve na kterých pokvete. Čím víc čípků tím víc květů. čípek je zakrácená větvička vyrůstající z tažně, zakrácená na pár nejspodnějších oček (pupenů).

vlastovicka
hodnocení

floro: Takže doporučuješ tu růži před zimou raději nestříhat a nechat ji tak jak je až do jara? Ty zakrácené větvičky se stříhají těsně u tažné větve a nebo by měly zůstat v nějaké minimální délce, např. několik cm od větve tažné?

floro*

Ano, teď nestříhat.

Záleží po čem popínavku táhnete, ale jestli na klasické treláži, tak nechávám pár tažní a obrosty stříhám na čípky. Ne uplně nakrátko, tak podle síly dřeva, čím silnější tím dělší nebo úplně vystřihnu, aby se příliš nezahušťovala, tenší výhony zakrátit víc. Ale čím víc ten čípek bude kratší, tím výraznějí budou výhony z oček růst, což zas taky není úplně žádoucí. Tak třeba 10 - 20 cm. Ale právě na těchto výhonech růže pokvete. No a pak nechat odspodu jeden nebo dva výhony nové jako náhradu za starý tažeň.

A pak v sezoně když si dáte práci ostříhat odkvetlé květy tak za druhým třetím listem, tak pokvete celý rok. Klidně i ještě před 14 dny jedna krásně kvetla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]