Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit mechu z betonu

Od: alik® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, prosím o radu čím zničit mech na betoně kolem domu. Asi už se tady o tom psalo, ale nejde mi to najít proto se ptám znova. Letos je všude rozrostlý mech, přesto že bylo poměrně sucho a ničí všechno. Podezdívky u hradby jako by byly jen z mechu a chodníky kolem domu k tomu nemají daleko.Roundap na něj neplatí, zkoušela jsem i ocet se solí, ten mechy sice spálil, ale jen na povrchu. za čas začal opět růst. Zelená skalice zase dělá fleky a tak se na Vás obracím, zda někdo namá nějakou fintu čím mech zničit krom škrabání špachtlí.V obchodě mi radily nějaký nátěr co se používá na střechy. I bych to koupila, ale jestli to vydrží alespoň 2 roky, to v obchodě nevěděli. Je to poměrně drahé. Nevím už co stím . Díky za každou radu. Alik

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

3x

Myslím, že vše bude pouze dočasné. Beton je pórovitý, tudíž ideální pro mech. Sice bylo sucho, ale vlhkost vzlíná právě tím betonem odspodu... M.

jabraka*
hodnocení

2x

Alkalita betonu je iluzorní.Mech (i lišejník)se začne vytvářet až později,na starém betonu,na němž se vytvoří nálet prachu a ten teprve je nosičem mechu.Po aplikaci protimechové chemie je pak na řadě mechanické čištění.(kartáč,VAP.)

JABRAKA

liska*
hodnocení

1x

A což z toho udělat přednost? Já válčila s pampeliškama a pýrem. Jó, kdybych měla hladký mech, k tomu pár konifer a azalek a vřesů ;)

hodnocení

Kdyby to šlo tak s toho přednost udělám. Ale ta potvora roste na nájezdu ke garáži a na chodníkách, kde po dešti pěkně klouže. Máme dům ve svahu, tak nechci mechovou sjezdovku. Nezbyde než opět mech oškrábat. Je i v trávníku, ale tam ho neřeším, tam se na jaře vyhrabe. Ale dík za radu. Alik

hodnocení

0x

Tlakovou vodu a nejlépe horkou.

jabraka*
hodnocení

0x

Hašené vápno.

JB

floro*

Hašené vápno mech nezničí. Jen upraví pH, ale není pravidlo, že mech neroste na vápnitých půdách, naopak beton je zásaditý až dost. Důležité je vlhko.

Co ale mech spolehlivě likviduje je naopak vápno NEHAŠENÉ a to i ve trávníku.

jg®
hodnocení

0x

Postřik octem.

hodnocení

0x

Savo, ocet, zelená skalice, nehašené (i hašené) vápno, mech je docela citlivý na změnu Ph. Pokud se na tom betoně bude držet vlhko, časem se tam zase objeví.

m123*
hodnocení

0x

Taky jsem měla tento problém. Na terase mám dlažbu a ve spárách a nejen tam rostlo hromada mechu. V Uni hobby mi doporučili STAR mechožrout a opravdu mech "žere" . Doporučuju.

ulysses
hodnocení

0x

Mech špatně snáší zásadité prostředí na krátkou dobu se mi osvědčilo staré vápno, naředěné, které nenechává bílý povlak a změní pH. Bohužel na betonu ho odplaví déšť. Zelená a modrá skalice nechává skvrny a nakonec zase nic. Prohlédněte okolí, jestli v trávě kolem nekvete mech jako zdroj "infekce". V trávníku je jednoznačně nejúčinější vápnění. Na betonu v období sucha libovolné alkálie v dostatečném ředění. Např.:silně zředěný louh - opatrně - jen pár pecek do litru vody. Nejúčiněji a na delší dobu je kombinace chemie a rukodělné odstranění mechanicky. (Kartáč nebo WAP) Bohužel nás opustily silné mrazy, které v zimě půdu "dezinfikovaly". Je-li to možné nenechávějte v zimě na betonu sníh, který tvoří tepelnou izolací, chránící mech.

liska*
hodnocení

0x

A což položit na místa, kde se chodí nějaký umělý povrch, jako na stadionech nebo připevnit nějaký rošt /?/.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]