Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkušenosti s remontantním maliníkem

Od: athenaise* odpovědí: 9 změna:

Zdravím lidičky, máte někdo zkušenosti s remontantním maliníkem? Koupili jsme jeden žlutý a jeden červený. Červený roste tak nějak v klidu, ale žlutý je jak blázen, rozrůstá se odnožema a máme ho už tak na 6m2 a rozrůstá se dál. Usměrňujeme ho vyrýpnutím několika odnoží, ale je to někdy nad naše síly. Je krásné, že se nám daří jeho pěstování, ale nechci mít zahradu zaplevelenou jen malinami *zed* . Jak jinak ho usměrnit? Nějakénápady a postřehy?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

0x
Maliník se správně pěstuje v půdě, která je od okolí oddělena pevnou překážkou, například deskou, linem. Ta překážka musí být zakopaná kolmo k záhonu, nejméně 30 cm hluboko.

cesmina*
hodnocení

0x

Jako dítě jsem chodila ze školy kolem jednoho pána ,který je pěstoval tak,že v zemi vykopal žlábek , něčím ho vyložil ,zasypal zeminou a v tom pak pěstoval maliny.

liska*
hodnocení

0x

Měli jsme jenom červený ramontantní v rohu zahrady. A bujný prales z něho byl. Naštěstí bylo pro něj místo a pro slepice nádherný úkryt. Vadilo mi, že snad nejvíc plodil v době, kdy už byly první mrazíky.

hodnocení

0x

Sbiram maliny jeste ted,jsou krasne zdrave,sice nejsou jiz tak sladke ale na marmeladu nebo sirup idealni.Bylo jich letos opet hafo.

Nic jiného než ohrazení v zemi nepomůže. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že maliník se mi dostal ze nastojato zakopané půl metrové nopovky.

athenaise*
hodnocení

no, koukám, že už s tím asi nic neuděláme, měli jsme se poradit, když jsme kupovali a sázeli *zed*

liska*

Jedině ho pak zlikvidovat Garlonem a pěstovat něco jiného, nebo vybudovat podzemní stěnu.

hodnocení

0x

Také mám vysazený červený a žlutý remontantní maliník. Mám je vysazené v dřevěných ohrádkách asi jen 20 cm vysokých. Vše, co vyleze mimo ohrádku do trávníku, tak při pravidelném sečení trávy posečeme. V záhonech mladé (malé) pruty pravidelně vytrhám, ale jsou ojedinělé, takže nemám problém aby se mi nechtěně někde rozrůstal.

hodnocení

0x
Máme ho ohraničený obrubnikem. I tak občas podrusta, ale ne moc a sekačka to usměrni.
Každopádně žlutý neboli zlatý je větší plevel než červený. Každý podzim se snažím žlutý zlikvidovat, protože utlacuje chutnější červený. Samozřejmě vždy přežije a do dalšího roku se zase rozroste.
Žlutý bych už nevysadil. Není to žádný zázrak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]