Dobrý večer! Mám dotaz. Máme u nás v práci 10 dvoumetrových fikusů benjamina.Jsou to takové erární kytky, o které se nikdo nestará. Já je 1x týdně zaleju, protože se na to nemůžu dívat. Jsou v glazovaných květináčích s trubkou pro zalévání,ale všechno je to tak 15 let staré. Je mi jasné, že vedoucí 10 nových větších květináčů nekoupí.Maximálně tak zeminu. Domlouvali jsme se s jedním kolegou, že ty kytky dáme trochu do pořádku. Jsou vytáhlé, olistěné většinou tak až od piolovičky, spousta větví je holých úplně. Mohu jim zakrátit kořeny, aby se do stávajících květináčů vlezla alespoň nějaká zemina a zakrátit také korunu? Děkuji
Pokud zakrátíte kořeny tak korunku zmenšit musíte, protože jinak by ji kořeny nestačily vyživit. Vyměňte zeminu "co to půjde" a děj se vůle Boží. Máte právě teď na tuto činnost nejvhodnější období. Potom nezapomeňte zalévat a přihnojovat.
pokud to bude možné, tak kořeny bych nezkracoval... maximálně jen"kosmeticky". Korunu bych určitě zkrátil, aby rostlina měla snahu olistit se a vytvářet nové větvičky. Záleží v jakém jsou stavu.
Nezapomeňte, že substráty jsou už vyhnojené, takže další hnojení až za cca 3-6 měsíců. Myslím, že to dopadne dobře
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.