Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tulipány v kůře!

Od: liska* odpovědí: 14 změna:

Viděla jsem včera osazovat stinnou a polostinnou plochu s rododendrony a vřesy a pokrytou kůrou cibulema tulipánů a narcisů. Pozorovala jsem, jak paní rozřízla geotextilii a v jamce usazovala shluky po pěti cibulích a zahrnovala je rašelinovým substrátem a kůrou. Pořád na to musím myslet. Budou v tomhle materiálu cibule prosperovat? Děláte něco podobného, nebo taky tuhle výsadbu považujete za nevhodnou?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

0x

Hlavně bych cibule tulipánů nezasypávala rašelinovým substrátem .Mají raději písčitou půdu- protože půda nesmí moc zadržovat vodu, to nemají tulipány rády- neprosperují v takové půdě, která je přemokřená. Kůra nijak neuškodí...pěstovala jsem je tak a pěkně rostly a cibule se množily -dařilo se jim.

radkapod*
hodnocení

0x

Ta kůra by bylo asi jediné co by tulipánům na takovém místě nevadilo. Určitě jim bude vadit umístění ve stínu - polostínu. Tulipán MUSÍ mít slunce a propustnou zeminu.

72mona3*
hodnocení

0x

No jo, takhle to vypadá, když se něco dělá jen na efekt (kvetoucí cibuloviny v tmavé kůře musí vypadat hezky kontrastně) a nenastuduje se, co která rostlina vyžaduje. Takhle si u nás v ulici zasadili do vlhké "průrvy" mezi baráky juku a tulipány...do jednoho roku bylo po ní. Tulipány byly vyčouhlé, vybledlé, ležely v tom marastu...a jestli kvetly, to netuším...

Myslím, že tam u vás se těm tulipánům povede o něco lépe, no...ale moc dlouho ne. To sluníčko potřebují. Třeba je to ale myšleno jen na krátkodobou (jedno jaro) ozdobu. *nevi* M.

liska*
hodnocení

Děkuji, jsem ráda, že nejsem sama s tímto názorem. Ony tulipány sázela do stínu pod rododendrony absolventka studia zahradní architektury. Nevím, nevím, jestli mezi těmi vřesy to bude efektní. Mně to tam nesedí.Třeba je to moderní trend.

floro*

A jste si jistá, že to byly tulipány a narcisy?

Na podruhé, musím se zahradnice zastat. I kdyby byla absolventkou, učený z nebe nespadl, a zkušenosti nelze předat. Ty se musejí získat. A také nemusela záhon vymýšlet, třeba jen dělala, co bylo naplánováno někým jiným. Tož tak :D

liska*
hodnocení

Naleju Vám čistého vína. Zahrada byla mojí firmy, majitelem pozvaná zahr. architektka - suverénní žena středního věku, že to jsou tulipány, to mi na dotaz řekla. S nějakým drenážním podkladem a s tím, že je to stinné stanoviště, se neobtěžovala. Tuto inovaci naplánovala sama. Rododendrony vysazovala ona před dvěma lety. Geotextilii a kůru pod ně jsem instalovala já loni.

liska*
hodnocení

Floro, naleju Vám čistého vína. Zahrada byla mojí firmy. Majitelem pozvaná zahr. architektka - suverénní žena středního věku, mi na dotaz řekla, že sází tulipány. S nějakou drenážní vrstvou pod ně i s tím, že je to stinné stanoviště, se neobtěžovala. Tuto inovaci naplánovala sama. Rododendrony vysazovala ona před dvěma lety. Geotextilii a kůru pod ně jsem instalovala já loni. Prostě asi to budu muset skousnout.

doplněno 19.10.17 11:21:

Omlouvám se, opravila jsem pozdě, tak je to tu s malou úpravou 2x

jofa*

Co se týče narcisů, tak tam bych určitě neviděl problém. Kvetou časně z jara, kdy ještě není velké šero od okolních listnatých stromů (pokud jsou v blízkosti) a naopak kolem keřů rododenronů, mohou z jara květy prozářit tmavá místa. Polostín vůbec není problém.

doplněno 19.10.17 11:39:

Oprava : rododendronů

liska*
hodnocení

To není stín listnáčů, nýbrž stín budovy. Severní strana. No kéž to ve finále bude tak, jak píšete.

jofa*

Pkud tam není celý den, jak se říká, tma jak v pytli a má to prostor, tak to bude dobrý. Pokud to není nějaký studený, tmavý vlhký kout u domu. kde tak jedině kapradina a podobně vlhkomilné a stinné rostliny.

liska*
hodnocení

Jofo, kapradiny tam jsou, v koutě. A tulipány nastrkány i mezi nimi! *ee*Až odjede, vyhrabu je a přesázím na slunko- aspoň tyto..

floro*

Doufám, že nevlídnost vůči me ve vaší odpovědi jen tuším. Nijak se zahradnice nezastávám, jen přemýšlím *nevi*

Neměla jste ji nechat, pokud se vám to nezdá a nic vám nevysvětlila, vy to platíte. A jak říkám, že někdo je něčím studovaný, ještě neznamená, že erudovaný. Ale u těch narcisů nemusíte být tak skeptická. A místo tulipánů, bych přisadila třeba konvalinky, nebo kultivar plicníku (Pulmonaria sp.), který je nízký pokryvný a kvete brzy z jara, hrozně zajímavá rostlinka

Nicméně tu textilii zpod těch pěnišníků zase vyndejte, místo toho řádně namulčujte a podpořte podsadbou viz výše. Budou mnohem vděčnější a spokojenější. Textilie je moc a mor rádoby zahradníků a hobby zahradníků.

liska*
hodnocení

Kdepák, Floro, nevlídnost! Vy jste můj elitní zahradnický rádce. Nevěděla jste a já potřebovala ventilovat své trápení a chtěla jsem vědět, zda mám trpět moc nebo málo*zmateny*. Já to neplatím, jen o zahradu pečuji na dohodu. Konám dle přání majitele a těší mne, že mi dává důvěru a prostor. Na zásadní změny v dispozicích má onu architektku, která si ovšem zařádí, když dvakrát za rok přijede a má to zaplacené. Námitky nepřijímá. Zatím jen z koutu s kapradinami odnesu tulipány. Schváleno majitelem. Jinak tam mám blízko čechravy. Ty konvalinky, to je nápad! Hned je začnu shánět.Díky.

doplněno 21.10.17 16:16:

Floro, já tu geotextilii taky nemusím a někde / v pleneru/ jsem ji odstranila. U budovy jsem ji měla jen opravit, neboť vylézala na všechny strany u obrubníků. Když jsem ji strhla, tak mi z toho bylo špatně. Byla /kým asi/ položena na stavební suť /kameny, jíl, cihly, střepy, střeš.krytina, dráty/. Rododendrony /70cm/ v ní byly zasazeny do jamek s rašelinným substrátem, né do půdy. Ta tam není. Nikdo nevidí, co je pod kůrou a celkový dojem je dobrý. Ale trápí mne to.

floro*

To vás chválím :D Jenže to je právě problem te textilie, že znemožňuje zúrodnění půdy. I když je půda velmi nekvalitní, což u stavebních pozemků bývá, tak pokládkou textilie se znemožní činnosti mikro a makroedafonu a humus (spadané listí, rozložená kůra) atd., který dělá tu dobrou půdy se nemá do půdy jak dostat, protože je jakási nesmyslená bariéra. Navíc půdu dusí - znemožňuje prostup vzduchu. Ta nakvalitní půda bývá problem po finanční stránce. Finální úpravy většinou dělá stavební firma, která to dělá v rámci dlážnění a pod. Když příjdou zahradníci, mnohdy není možnost ani vůle toto řešit. Pak nezbyde nic jiného. A co se týče plevele, kvůli kterému se textilie používá - plevel roste i na textilii. Jinak stačí dostatečná vrstva mulče a plevel roste hlavně v této vrstvě, který pak lze velmi snadno plít. To strašně rád dělá pýr. Tak se dá krásně nechemicky odplevelit od pýru. Pak se tahají až metrové šťavnaté oddenky, které až lákají k ochutnání :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]