Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu.Chtěla bych si namnožit růže, ale v každé poradně uvádějí jiné rady,tak fakt nevím na čem jsem.Někde je uveden termín červenec, někde je termín listopad.Jaký termín je tedy nejlepší?Děkuji za odpověďi ariem.
Bylinné,polovyzrálé a odebírají se v polovině června. Jinak drtivá většina růží se množí očkováním na šípkovou podnož. Mnohé jako pravokořenné totiž špatně prospívají.
velmi správně.Pravokořenné růže mají mnoho nevýhod.Jejich vegetační schopnost bývá horší,také odolnost proti chorobám.Proto se spíše využívá očkování,nebo roubování,které využije dobré odolnosti podnože(obvykle divoké růže)a na ní nasazené růže ušlechtiklé.Jen je potřeba při sestřihu dát pozor,aby z podnože nevyrůstaly z oček plané výhony.
JABRAKA
Dělávala jsem to na konci června, začátkem července. 2 očka do země a 1 nad zem, přikrýt sklenicí, zastínit. Mívala jsem docela úspěch. Dnes se dají použít i zakořeňovací stimulátory, tenkrát jsem je neměla.
Píšu jen, jak jsem množila růže já, jakou mám zkušenost . Jako učitelka jsem dostávala květiny na konec školního roku. No a když už nebyly pěkné, strčila jsem je do země pod sklenici. Sama jsem se divila, jak se dařilo. Řekla bych, že to byly polovyzrálé výhony.
Zdravím. Velmi záleží na tom, zda bydlíte v nížině, či v horách. Já jsem z hor, a svého času jsem si ráda množila růže řízkováním. Odstřihla jsem ty první na keřících, když odkvetly a uschly jim květy s kouskem stonku - to měly správnou vyzrálost stonku. (Obecně platí, že dřevnatý stonek lépe koření při nižších teplotách (podzim) a polovyzrálý při vyšších teplotách (2. polovina léta). Řezala jsem s 6 očky, dala 3 pod zem, 2 nad zem a prostřední zároveň s povrchem a přiklopila sklenicí (v polostínu). Pokud na sklenici příliš pralo slunce, zastínila jsem kusem novinového papíru a zatížila kamenem. Ujaly se mi vždy prakticky všechny řízky. Za 4 roky už byly pěkné a kvetoucí keříčky, a pak přišla nevlídná zima. Vymrzlo mi úplně všechno řízkováním namnožené. Tak pokud jste z vyšších oblastí, zvolte raději očkování na planou růži - šípek. To zvládne i laik. Přijít po tolika letech o krásně kvetoucí keříky fakt zamrzí. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.