Nejste přihlášen/a.
Mám na zahradě zasazený keř moruše asi 8 let, ale doposud ani nekvetla. Přírustky za rok jsou malé, keř je vysoký asi 150 cm. Hnojím jí 2x za rok hnojivem na ovocné stromky a dle potřeby i zalévám. Mám ještě počkat, nebo jí vykopat?
Předchozí odpověď je správná. Moruše je dosti vzrůstný strom, patrně jste koupila něco úplně jiného. Já jsem takhle kdysi koupila sazenici kustovnice čínské. Stála 300, několik let se nic nedělo a pak to mělo několik malých hnusných plodů - něco jako kustovnice cizí, která je občas vidět na mezi. Rostlinu jsem vykopala a doteď likviduji odnože, které rostou jak šílené.
My máše moruši koupenou v Baumaxu, byl to malinkatý keříček v papírovém obalu a názvem Moruše Alba, máme ji asi tři roky a roste strašně rychle , teď má asi dva metry. Letos měla poprvé plody, nejprve byly bílé a pak černé, bylo jich asi dvacet než jsme je stačili sklidit tak je sezobali ptáci. Naše moruše má listy úplně jiné takové jednoduché asi jako jabloň, na obrázku mi to připomíná spíše fíkovník
Je to moruše černá- Morus nigra
Moruše (Morus alba) –černoplodá - ovocný strom či velký keř příbuzný fíkům, dorůstající 10–15 m, od léta nese plody tvarem podobné ostružinám, barvy černé, 2–4 cm velké, šťavnaté,nasládlé až sladkokyselé, velmi dobré chuti. Oblíbené jsou v čerstvém stavu nebo zpracované na kompoty, marmelády, víno, sirupy i sušené. Léčivé při zácpě, srdečních a cévních chorobách. Strom se hodí i pro větrolamy, netvarované živé ploty a aleje. Žádá teplou slunnou polohu, živnou hlubokou půdu, hodí se nižších a středních poloh, do vyšších jen na vhodná stanoviště. Semenáče bývají více mrazuodolné, plodí ale později než pravokořenné rostliny, nejdříve za 3-5 let po výsadbě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.