Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to ryzec pravý, nebo ten kravský?

Od: suzymon® odpovědí: 33 změna:

Zdravím. Už jsem z těch hub a čtení všelijakých rad celá popletená. Teď tady už vážně váhám, jestli jsem si do smaženice nenacpala ryzce kravské. Tyhle se chystám sušit, tak než začnu prosím koukněte se na to, jestli to není ten kravský. Chlupatý teda není a nemá okraje stočené dovnitř, ale to mléko je fakt palčivé. Tak mne to trochu vyděsilo. Letos jsem je sbírala poprvé a moje kamarádka se kterou jsem byla na houbách tomu rozumí ještě méně než já. Díky.

Je to ryzec pravý, nebo ten kravský?
Je to ryzec pravý, nebo ten kravský? #2

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

7x

jen žasnu jak stále sbíráte houby, které sama neznáte

toto bych rozhodně nejedla

Nepsala jste v některém dotazu, že se mají sbírat pouze houby, které bezpečně znáte a neriskovat otravu, když je v lese tolik hub? Zpátky do lesa a sebrat ty, co znáte. Jedlý ryzec toto není.

suzy
hodnocení

Pckop, ano, to jsem napsala, ale neodolala jsem, protože byly moc krásné. A také jsem se spoléhala na to, že se tady napřed zeptám a že mi poradíte. ;) Docela jsem se na to těšila, jak pak budu doma bádat. A samozřejmě, že jsem sbírala hlavně ty co dokonale znám, ale byly jsme tam autem a měly jsme sebou velké krabice a tak jsem pak sbírala i to, co jsem neznala, protože se mi ty houby líbily. A co kdyby některá z nich byla velmi dobrá a já ji nesebrala jenom proto, že ji neznám? Tak teď už jsem moudřejší a na ryzce si příště troufnu bez obav. Vím jak má vypadat. A právě mi tento druh ty ryzce pravé silně připomínal. On to ryzec je, ale není to ten pravý. Další důvody proč jsem je sebrala, jsem napsala "hahanaj", která se také divila proč jsem je sbírala, tak už to nebudu opakovat. :)

Já se přihlásím do nějakého houbářského spolku, protože mne to hodně baví. A pak už se ptát nebudu muset.

suzy
hodnocení

Hahanaj, opravdu to nedokážete pochopit? Tak vysvětlím. Protože se mi prostě líbí. A tyhle jsem sebrala proto, že mi připomínaly ty ryzce, které sice já nikdy nesbírala, protože houby v octě ráda nemám, ale byly tak krásné a bylo jich tam tolik, že jsem prostě neodolala a řekla si, že si zjistím, jestli se nedají upravit nějak jinak, než v tom octě. Proto jsem jsem se také napřed ptala, ale pak se mi na nich něco nezdálo a vznikla tato druhá otázka. Ta špička, o které jsem psala v jiné otázce, byla také moc krásná a navíc i krásně voněla po špičkách, které já znám z dětství. A protože právě hledám druhy hub, které mají výraznou vůni, protože je používám jako koření, tak jsem ji sebrala. Ty moje ryzce jsem vyhodila, protože si nechám poradit, nejsem tvrdohlavá. A navíc jsem nyní moudřejší. Příště, až půjdu do lesa, vím jak opravdu ryzec pravý vypadá a můžu si tak obohatit jídelníček. Kdybych je nesebrala, tak zůstanu hloupá a já se učím ráda, co je na tom nepochopitelného? A to jsem tam sebrala také překrásné zdravé houby, které byly ale celé fialové. Ty jsem sem ale nedávala, protože ta barva vybledla a nemělo to cenu, tak ty jsem raději vyhodila rovnou. Příště si sebou vezmu fotoaparát a vyfotím si je přímo na místě. Ale podle obrázků na internetu, by se mělo jednat o velmi dobrou holubinku fialovou. tak snad jsem Vám to dobře vysvětlila, proč mám tuto mánii. ;)

hahanaj*

suzymon i přes vysvětlení to nepochopím- po houbách se člověk otráví jen jednou. Přestože se mi spousta hub líbí ,neseberu je . Jsem naučená sbírat jen ty, co na 100% znám a radit po netu bych si nikdy nenechala, zvlášť v tomto případě. Ale každý jsme jiný , napsala jsem jen svůj názor.

suzy
hodnocení

Hahanaj, tak ještě jinak. Asi jsem na stará kolena propadla nějakému novému zájmu. V tom lese se mi moc líbilo a líbily se mi všechny houby. Samozřejmě, že první úmysl byl jít na houby k snědku. Houby já moc neznám, protože jsem neměla možnost jít do lesa víc jak 30 let. Jak víte, žila jsem jinde a lesy tam nebyly. A před tím jsem také nebyla žádná houbařka. No a teď, když jdu do lesa, tak mne láká každá houba a začalo se mi to prostě líbit. Kamarádka se mi také smála, že mám plný koš prašivek. Sbírat hřiby a podoubáky a prostě ty, co jsou evidentně jedlé, to jsem také dělala a nasbírala jich hodně. Vracely jsme se pořád k autu s plnými koši. No a pak mne začaly zajímat ty co byly jenom hezké a bylo jich hodně. Tak jsem si řekla, že si je doma budu porovnávat s atlasem hub a zkoumat co jsou zač. Vyhodit je přece můžu vždycky. Což se také stalo. A kdybych šla ještě do lesa, tak vím, že zase neodolám a opět přinesu nějaké co neznám. Ale to neznamená, že je budu mermocí chtít sníst. *smich* Já si poradit nechám ráda a poslechnu. A i Vy píšete, že sbíráte jenom ty, které 100% znáte. A jak jste se je naučila znát? Přece Vám to také někdo musel vysvětlit a naučit rozeznávat. Třeba já už vím, že je hodně holubinek které jsou moc dobré a lidi je nesbírají a říkají jim prašivky, jenom proto, že nemají hladký hnědý klobouk a mají lupenatý spodek. Masák je také muchomůrka a je to výborná houba. A ta se dá také lehce zaměnit. Bedly jsou také některé jedovaté a přitom jsou zase jiné, které jsou výborné. Prostě se chci naučit znát houby. Já se přihlásím do nějakého spolku houbařů, to bude nejlepší. Tam se určitě nebudou divit proč to sbírám a vysvětlí mi v čem je rozdíl a jak se houby rozeznávají. Udělala jsem chybu, že jsem se tady zeptala. Už to neudělám. Myslela jsem si, že mi někdo řekne co je to za druh toho ryzce, protože fotky jsou docela dobré a je na nich vidět ta kresba na kloboučku. A jedovatý je jenom ten kravský, ale tenhle chlupatý teda nebyl. Ale i přes to jsem je všechny vyhodila na kompost.

Tak možná, že teď jste to pochopila a jestli ne, tak pak už asi pochopit nechcete. A to je pak jiná a nemá cenu abych se snažila vysvětlovat.

sebod*

Suzy, tento a příští víkend vrcholí různé výstavy hub. A letošní rok je fakt vyjimečný v tom, co druhů hub a v jakém obrovském množství roste. Zkus kouknout, jestli něco není i ve tvém okolí. Má to tu obrovskou výhodu, že je tam strašně moc "bláznů", co houbám propadli a velice rádi si s Tebou budou o houbách povídat. Ukáží Ti znaky, na které musíš dát pozor, řeknou, kterou houbu si můžeš splést s něčím jiným. Takové odpoledne Ti vydá za několik odpolední s atlasem hub.

hodnocení

Ahoj Sebod. To je príma nápad. Zkusím se mrknout u nás. To je přesně to co potřebuji. V tom lese co jsem byla, bylo tolik divných a krásných hub, že jsem nevěděla kterou sebrat dřív. *smich* Škoda, že nerostou celý rok a každý rok. Loni třeba vůbec nerostly. Nebyla jsem ani jednou, protože se mnou nikdo nechtěl jet. jedna moje kamarádka jezdí na týden někam do velké dálky, ale já bych se nemohla na celý týden vzdálit, mám ta zvířata. A také jich jezdí celkem 6 ženských a nic jiného, než že ráno 4 vyrazí na houby a sbírají celý den a vrací se s koši a ty zbylé dvě to zpracovávají a střídají se u toho. Je to taková malovýrobna :-D. Takže i kdybych s nima jela, tak by mne vyhodily, protože kdybych jim přinesla ty moje exempláře, tak bych dostala na čumec. Tudíž by mne to s nima ani nebavilo. Ty také sbírají jen ty 100 % jedlé a nemají chuť objevovat nové druhy.

sebod*

Hele, Suzy. Většinou tam funguje i to, že když nějakou "prašivku" přineseš, tak Ti ji určí. Jenom pozor na to, aby houba měla celou "nohu" nebo-li třeň. ;)

hodnocení

3x

Hezký večer suzy. Ryzce si netroufnu jen podle fota konkrétně určit kvůli vzhledu podobných jednotlivých druhů. Mohou se snadno mezi sebou zaměnit. Ale řídím se právě tím, jaké roní mléko. Pokud ryzec roní oranžové nebo červené mléko je jedlý! Jinak např.ryzec smrkový, borový a pravý mají za syrova chuť hořkou až svíravou a jsou teprve chutné až po tepelné úpravě.Ryzec dubový, pokud by to byl, , tak ten prý voní po štěnicích:-D, mně tedy smrdí po vyjetém motorovém oleji.Pokud jsi je vyhodila, není čeho litovat, patří prý mezi podřadné houby. Jinak ti moc fandím, že tě určování hub začalo zajímat, zvláště těch lupenitých.Mám stejného koníčka..A letos jsou opravdu houbové žně, v naší oblasti kolem Kunětické hory tedy rozhodně.Nestačím zírat, co mi všechno kolem chaty roste.

suzy
hodnocení

Ahoj Alenko. Díky za odpověď. Jak je vidět, kdo chce, tak pochopí jak jsem to myslela. Kdo nechce bude trvat na svém. Ale to mi je jedno. Nic to nezmění na tom, že mne to prostě baví. Já mám jenom smůlu v tom, že se musím spoléhat vždycky na někoho, kdo mne tam vezme autem. Není to blízko a na kole bych tam nedojela. Ale kdybych mohla, tak jsem v tom lese každý den.

eulalie*
hodnocení

2x

Ahoj Suzi, nezdá se mi, že by to byl pravý ryzec, u něho dužnina po poranění zelená. Na fotce se nic nezelená, ani když jsou houby otlačené...

sebod*
hodnocení

1x

A ještě je třeba si dát pozor na jednu věc. Najdu místo, kde je plno třeba růžovek. Na pár větších kusech se ujistím, že to jsou opravdu růžovky a tak místečko pěkně vysbírám. Při sbírání menších plodnic už jsem si jistá a beru všechno. No, a ona se mi tam přimíchala jedna muchomůrka tygrovaná *blee*

culdabulda1*

sebod -

to je sice docela i pravděpodobné, ale u muchomůrek si dám na rýhování prstene i u malých plodnic sakra pozor !

doplněno 11.10.17 18:42:

Suzy

- děkujeme za informaci, zase jsme o něco chytřejší.

sebod*

Culdo, určitě máš pravdu. Ale já jsem v jedné skupině na FB - skupina o houbách. A to bys žasla, čeho jsou lidé schopni *sok*. A pravda je, že ty houby jsou někdy pěkné potvůrky a dokážou se dokonale maskovat ;). Takže to byla jenom poznámka k začátečníkovi, aby si uvědomil, že mezi 10ti jedlými houbami na jednom místě, může být ta jedenáctá, nejedlá.

hodnocení

0x
Ryzec pravý v místech má kde je otlačený zelené modřiny a uprostřed klobouku zelený kroužek. Tohle tím pádem pravé ryzce nejsou.
doplněno 07.10.17 09:38: I když zelený kroužek na klobouku má patrnější ryzec smrkový tak tohle není ani ryzec borový ... důležité zelené modřiny na nohách tu nejsou.

patronka*
hodnocení

0x

Ryzec pravý vypadá takto :

Je to ryzec pravý, nebo ten kravský? #3

hodnocení

Když jsem je sbírala, to jsou 3 dny, tak z nich teklo takové žluté mléko a pálilo. Teď už je oschlá, byly ty 3 dny venku v altánu, protože je chladno. A také jsem někde četla, že se mají nechat před upotřebením zaschnout. Ale dobře, já také našla plno fotografií a všelijaké popisy. Které se více, či méně shodují s tím, co mám doma. A to mne právě začalo mást. A tak co to teda podle vás je za houbu? Barva, dutý třeň, odpovídá popisu ryzce. A co teda myslíte Vy?

doplněno 07.10.17 10:01:

nahoubach.cz/... A co tenhle?

To mléko mělo takovouhle nažloutlou barvu. Ale po chvíli na jazyku začalo jaoby pálit. Oni píší "svíravá"chuť. Ale co je pro každého chuť svíravá a co pálivá, to je právě ta otázka. Já je teda vyhodím, stejně mi nikdo s určitostí nemůže poradit. Já myslela, že se tady najde někdo, kdo je sbírá a tyhle zná také, protože najít foto a popisy na internetu, to jsem právě dělala také a z toho jsem začala být váhavá a nejistá. Ale díky všem za ochotu.

doplněno 07.10.17 10:31:

Ve smaženici je opravdu pár kousků, ve velkém množství jiných a mně známých hub. A tu jsem už zmrazila. Z části jsem včera dělala kulajdu a byla výborná. Jenomže jak říkám, byla to míchanice, protože jsem si schválně nechala stranou ty moje ryzce, které jsem se chystala sušit zvlášť, dneska. Takže já už je raději vyhodila na ten kompost. Ale žádné specifické vůně, která by mi připomněla libeček, tak to jsem si nevšimla.

Jestli voní jako libeček - maggi tak tipuju ryzec hnědý.
doplněno 07.10.17 10:16: Ale vzhledem k tomu že píšete že smaženice nebyla hořká, mohlo by jít i o ryzec dubový který při tepelné úpravě ztrácí hořkost. Každopádně bych vaši sbírku odeslal na kompost.
hodnocení

Totak, podívala jsem se ještě na charakteristiku toho ryzce hnědého a porovnala obrázky a myslím si, že to je on. Mladší plodnice jsou sice světlé, ale ty starší jsou opravdu skoro hnědé. Tu vůni jsem necítila, ale nečichala jsem k nim, když byly čerstvé, teď už to nemá smysl. Tak díky.

culdabulda1*
hodnocení

0x

ryzec pravý to není - ale já jsem prase s "kachním" žaludkem, takže jím ryzce všechny, zatím bez viditelných následků. Ale mluvím sama za sebe, dětem bych to nedávala a taky je nekonzumuju v takovém velkém množství, ale ve směsi jiných "prašivek" . Hřiby nemám ráda, neboť jsou "mazlavé" , z nich jsou dobré pouze nohy.

naihonn*
hodnocení

0x

Vždycky jsme jedli bez problémů i jiné druhy ryzců, jen jsme je nechali přes noc namočené ve vodě, jinak jsou prý těžce stravitelné. A že tedy druh, co u nás hojně rostl, vypadá podle obrázků na ryzec hnědý, ale i když jsme někdy měli ve smaženici dost velké množství, žádná otrava a nevolnost z toho nebyly. Ale jak říkám, máčely se přes noc.

hodnocení

Zdravím všechny ještě jednou. Docela by mne zajímalo, jak si někteří z Vás, kteří ovšem zůstali v naprosté anonimitě a pouze bodují a sami žádnou odpověď nemají, představují správné odpovědi na zadané otázky. Neptala jsem se přece nikoho, které houby mám sbírat, jestli všechny, nebo pouze ty které znám. Ale jestli někdo zná houby na fotkách. Hahanaj vůbec neodpověděla na mou otázku, zato mi sdělila, že žasne, proč neustále sbírám houby které neznám a nesbírám jako ona jen ty které znám a že by ty moje nejedla. No já jí je přece nenabízela, otázka tak nezněla a snad si ještě mohu sbírat jaké houby se mi líbí. Když někdo nedokáže pochopit, že je člověk hned nemusí všechny sníst a že si nechá poradit a že ho to může i bavit, sbírat houby které nezná, tak to už pak jde o něco jiného. Prostě jsme každý jiný. Já nechodím po lese jako robot a nemám v hlavě nastavený program na 4 druhy hub, které jsou 100% jisté, protože nemusím hned všechno sežrat a dám si říct. Proto jsem také váhala a raději se zeptala. To, že se otrávit se může každý jenom jednou, tak to vím také. Takže obě odpovědi Hahanaj, vůbec nebyly k mé otázce, ale spíše kritika mé osoby. Jako že se diví jak jsem pitomá, že sbírám houby které neznám. A nepochopila ani mé vysvětlení, že kdybych to nedělala, tak pitomá zůstanu a že se já ráda učím a že mne to baví. No a ona byla obodována tajnými "rádci" 6x a pak ještě 3x za odpověď, která nebyla správná a mně teda vůbec nepomohla a nepomůže ani jinému náhodnému čtenáři této otázky. Takže to bodování považuji pouze za výlev lidí, kterým jsem jako osoba trnem v oku a kteří si přihřáli svou polívčivčiku hezky zpoza rohu jako podvraťáci. Takový to na mne zase udělalo dojem na mne. Na mou otázku odpověděl správně rádce "totak, eulalie, culda, hrdaalena a naihon". Jejich odpovědi jsou k věci a mohou pomoci i druhým sběračům hub. Tak a tohle jsem chtěla ještě dodat. Body jsem rozdala spravedlivě a ostatním, na které nezbylo, se omlouvám, ale víc jich nemám. Suzy.

culdabulda1*

Suzy

- dík za uznání - taky jsem měla období, kdy jsem se "učila" sbírat houby a strašně mne to bavilo, neboť sbírat jenom hřiby je děsná nuda !

- Ale já jsem měla základ z domova, protože můj otec byl vášnivý houbař a naučil nás sbírat muchomůrky růžovky a šedivky, holubinky, ryzce, václavky... A těch pár ostatních druhů, které jsem z domova neznala, jsem se učila sama podle několika "atlasů" . Nejvíce se mi osvědčil (v kombinaci s jinými) - "Přehled československých hub" - ČSAV 1972. Popis hub je podrobný a vzhledem k tomu, že tam není barevné vyobrazení - není nebezpečí, že tě zmýlí špatný barevný tisk.

Důležité je umět spolehlivě ! vyloučit smrtelně jedovaté druhy (much. zelenou, panterovou, pavučinec plyšový, vláknici, závojenku olovovou ...) Když si nejsem jista a nemám, kdo by mi poradil, tak to raději neseberu. Ale, pokud mám "podezření", že je houba jedlá, nebo neškodná, tak vyzkouším (sama na sobě, samozřejmě) sníst půl, nebo i celou plodnici a pak čekám, co to udělá. Když nic - tak pokračuju v konzumaci i ve sbírání.

Důležité je, houby dobře provařit, protože řada jedlých hub je za syrova, nebo nedostatečně uvařená - mírně, či více jedovatá (např. Václavky). Dobře uvařený se dá sníst i hřib Satan například. Hřiby vůbec - jako druh - smrtelně jedovaté nejsou - ty sbírám bez obav a ani si nedávám moc námahy s jejich určováním.

U lupenatých hub je nejdůležitejší vyjmout houbu i s "kořenem" - protože muchomůrka zelená má výraznou pochvu. Jinak jedovaté muchomůrky mají prsten hladký - kdežto růžovka a šedivka ho mají výrazně podélně rýhovaný. Výjimkou jsou muchomůrky "katmanky" - ty jsou jedlé, přestože pochvu mají. Ale těch je málo a jsou drobné a hnědé.

Pokud se budeš houbama déle zabývat, tak už pak poznáš "své" druhy už na první pohled podle vzhledu - jako např. holubinky, ryzce, žampiony, bedly ... Tak už jsem se vykecala - snad Ti to alespoň trochu pomohlo a povzbudilo. Ahoj !

suzy
hodnocení

Ahoj culdo, tak ale koukám, že zrovna Ty se v houbách vyznáš dobře. A moc děkuji za příspěvek. Přečetla jsem si ho několikrát ba vybavovala si při tom co jsem všechno v tom lese viděla. Díky. Ty hřiby jsou nádherné, ale ty třeba zrovna moc nevoní. Ale člověk prožívá takovou zvláštní euforii, když ho najde. *smich*

hahanaj*

Já se naučila znát určité houby už v dětství, když jsme chodili s rodiči do lesa...Nebyla to kritika ,jen jsem napsala, že se divím proč sbíráte houby, které neznáte. Jistě ,chcete si rozšířit obrory- nic proti tomu...každý to má jinak.Zdravím *tuc*

hahanaj*
hodnocení

0x

suzymon @ udělejte si test a zjistíte jak houby znáte, po těch radách zde...

magazin.aktualne.cz/...

suzy
hodnocení

Hahanaj, tak ten test jsem si s radostí udělala a spletla jsem se jenom dvakrát. U toho kuřátka, myslela jsem že je to obrázek A a pak u václavek, ty teda neznám vůbec. Ale co mne teda hodně zarazilo je to, že tam právě říkají, že ten ryzec co má zelené kruhy je ryzec smrkový a ne pravý, jak tady mnozí říkali a jak jsem i já četla jinde. V tomto testu je ryzec pravý pod písmenem C a píší, že je oranžový s pravidelnými kruhy a tak přesně vypadaly ty mé houby. Tak se asi spletli. Je škoda, že jsem nevěnovala pozornost barvě toho mléka, když jsem je sbírala. Já věděla že mléko vytékat má, ale netušila jsem, že záleží také na barvě. A po třech dnech už to nemělo smysl. Houba už mléko skoro neronila a barva byla spíše lehce oranžová, určitě ne červená. Ale mám ještě jednu kamarádku, ta houbařka je, tak se pokusím s tou houbou za ní zítra zajet, jestli nebude lejt jako z konve. Schválně jsem šla vytáhnout tři houby z kompostu a dala jsem je do lednice. Vypadají pořád dobře. :) Tak Vám děkuji za test.

Mně nikdo nikdy houby znát neučil a když jsem byla malá, tak se mnou do lesa nikdy nikdo nešel. Chodila jsem sama jako dítě a to rostly hodně lišky a podoubáky. Ale nebydlela jsem v místech, kde byly nějaké extra lesy, spíše takový lesík, kam jsme chodili se školkou na procházky.

hahanaj*

suzymon@ tak tohle jsou václavky-právě nasbírané- bude držková polévka...mňam

Je to ryzec pravý, nebo ten kravský? #4

hodnocení

0x

Rýdzik pravý.Po odrezaní koreňa má vytekať oranžová tekutina.

Rýdzik kravský.Po odrezaní koreňa vyteká biela tekutina.

To sú niektoré z poznavacích znakov.

suzy
hodnocení

Tak po návštěvě své kamarádky houbařky, Vám všem sděluji, že to byl ryzec zlatomléčný. Takže nejedlý, protože pálí. A to je pravda, pálil potvora jedna.

suzy a víš,že jsem si to myslela, ale netroufla jsem to napsat.

naihonn*

To jo, pokud to mléko z něj opravdu bylo vyloženě do žluta/zlata, tak to asi musel být on. Být na vašem místě, stejně bych asi zkusil, jestli to pálí i po celonočním máčení. Ale je fakt, že ty ryzce u nás byly méně pálivé. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]