Nejste přihlášen/a.
Zdravím, dneska jsme vyrazili na houby a narazili na něco, co by podle mého úsudku mohla být klasická bedla vysoká, ale vzhledem k šílenství, jaké poslední roky běží kolem bedly červenající a bedly zahradní a kdoví kolem jakých hub ještě, bych se radši chtěla poradit. Tak kdyby se tu náhodou objevil nějaký mykolog... .
Jestli voní a má příjemně oříškovou chuť,má dužinu,která nemění barvu a třeň je nenápadně žíhaný , tak to je opravdu bedla vysoká Bedlu červenající poznáte snadno podle toho, že třeň má hladký-není žíhaný, je bělavý,pak pozvolna hnědne. Dužina a povrch plodnice při dotyku nebo poranění šafránové žloutnou, pak červenají a nakonec hnědnou.
Moc děkuju! Takovou vyčerpávající odpověď jsem pro ujasnění potřebovala. Upřímně přiznávám, že nejsem schopná rozpoznat, jestli je žíhaný nebo hladký (vidím v tom to, co v tom zrovna vidět chci :D), ale už pár hodin jsou nakrojený a zatím žádná barevná změna nenastala, všechny stále bílé, tak snad se nikdo neotrávíme .
Děkuju, taky jsme ji vždycky běžně jedli a nic nám nebylo, takže mi nebylo přesně jasný, proč je kolem ní najednou taková hysterie. S těmi kovy už to zní aspon pochopitelně.
Bedla červenající je obecně považována za dobrou jedlou houbu, ale spíš může působit problémy s určováním, konkrétně se záměnou s méně či více jedovatými velmi blízce příbuznými druhy, které mají stejné zbarvení dužiny. Humbuk je hlavně u var.hortensis, o její jedlosti se diskutuje nejvíce..Pokud roste na zahradě nebo na hromadě kompostu, citlivým lidem může opravdu způsobit žaludeční či střevní potíže. .Ale většina lidí s osobní stravitelností žádné problémy nemá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.