Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat o co rychleji zpracovává plastový kompostér odpad oproti klasické hromadě. Musí se materiál z plastového kompostéru přehazovat? Nebo bude za čas dole hotová hlína? Děkuji za jakékoli informace a zkušenosti s plastovými kompostéry. Děkuji.
Jak v kompostéru,tak na kupě je potřeba dodržet několik zásad.Hromadění organických složek je vhodné míchat se zeminou.Vhodné je použít do vrstev i zkvašeý ve vodě připravený hnůj,koňské koblížky,slepičince,nebo králičí bobky.Tím dodáme bakterie.Kompostér musí mít možnost přístupu vzduchu do sloupce organiky.Pokud je možno získat žížaly,urychlí to zrání kompostu.Na hromadě je provzdušnění prováděno proházením hromady.Rozhodně během roku nezapomínáme prolívat kompostér - hromadu vodou.
JABRAKA
Zdravím. Já mám kupované plastové kompostéry s víkem 2. Skutečně je v nich kompost hotový rychleji. Ale tak, že by se horem plnil a dole vypadávala hlína, to nefunguje. Protože běžně máme dost právě posekané trávy, pak zas větší vrstvu odkvetlých květin, pak listí a mezi tím vytrhávaný plevel s balem hlíny a rostlinné zbytky z kuchyně. V kompostéru trochu pomíchám, nepřehazuju. Když je moc posekané trávy, dám jen část a zbytek vedle na kupku. Jak mám postupně jiný materiál, míchám ho s trávou z kupky, která na povrchu uschne na seno + event recyklovaný papír (obaly od vajec, karton bez lepidla) + popel ze dřeva + slabé větvičky. Neprosypávám hlínou ani nevápním, vápník dám jen k určitým rostlinám. Když mám kompostéry plné (ono se to vždy dost rychle slehne - rychleji něž jen na hromadě bez kompostéru), vejde se tam fakt hodně (máme obsah 900l), manžel obsah vybere a dá do ohrádky. Dole je to prakticky již krásný kompost, nahoře ještě ne, ale horní vrstva v ohrádce přijde dospod (nebo se vrátí do kompostéru) a další jaro je vše k použití. Do kompostéru vám neprší ani to nepřesychá, můžete dávat i plesnivé a shnilé věci, protože se to neroznese nikde po okolí a proces zrání vše přetvoří. Mám kompostéry 10 let bez poškození, ale mám je v naprostém stínu, aby plast slunko neničilo. 1. kompostér jsem vyhrála za tajenku křížovky, ale má kolíčky, kterými jsou díly spojeny, z vnitřní strany, a to je při vybírání obsahu nepraktické. Ten 2. jsme si koupili se spojovacími kolíčky z venčí. Tak se dá lehce "odendat" přední strana kompostéru a krásně se vnitřek vybírá. Mám zkušenost, že v kompostéru je kompost hotový o 1 až 2 roky dřív, než na hromadě. Ida
Plastové kompostéry mám dva. Jeden jsem zakoupil a druhý dostal. Že bych byl s nimi spokojen, to nejsem. Za dva roky bez přidávání nového materiálu je tak spodek slušně rozložen do 30 cm, ostatní ne. Přemýšlím vážně o tom, že si pořídím normální ohrádku na kompost a budu přehazovat. Určitě kompost bude rychleji a kvalitněji hotov. Plasťáky beru jako nádoby na odpad, ne kompostéry.
O nic rychleji. Problém je v nedostatečném přístupu vzduchu, ale hlavně vody (vláhy) a rozkladných organismů. Bohužel v plastovém kompostéru se na rozkladu nejvíce podílí tzv. suchá hniloba. Povětšinou to co se dole vyprazdňuje, je z největší části rozloženo díky blízkosti k podloží (půdě) a tím organismům normálně kompost osidlující.
Stejné množství organického odpadu se rozloží rychleji na hromadě s větší základnou a menší výškou než naopak. Třeba žížala je schopná se dostat tak do hloubky 30 cm, to platí i o kompostu.
Plastové kompostéry jsou bohužel jen další marketingový tah a další plast do prostředí. Navíc také pěkná dotační dojná kráva.
,,floro,, má právdu. Rozklad neprobíhá rychleji. Kupovaného kompostéru jsem se zbavila. Doporučuji udělat jednoduchou ohrádku, někde v koutě zahrady, ve stínu.
Prkna nebo drát, ze spoda nic, aby vám tam nalezly žížaly, krásně kompost zpracují. Vhodné občas zalít a prohodit.
Asi za 20 měsíců máte krásnou zeminu na záhon.
Ještě doplním ze své praxe.Na zahradě mám ohrádku,2 x 3 m z fošen,vvyložených folií okolo,aby prkna nehnila.Kromě toho sudy,do nichž odpad ukládám.Na jaře obsah sudů vyklopím,je už téměř zetlelý.Vysypu to na hromadu,rozhrnu do ohrádky.Na podzim už mám krásný kompost.Do sudů (kompostérů)zakládám trávu,listí a také drť z větviček ze štěpkovače.Správně bych měl ještě hotový kompost prosát.Zbavit hrubých částí,krtků a kamenů.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.