Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to bedla?

Od: chalanecka odpovědí: 15 změna:
Dobrý den,
dnes jsme při sběru v lese našli tyto houby, ale nejsme si jistí, jestli se jedná skutečně o bedly vysoké, jak si myslíme.
Poradíte nám, jestli si můžeme udělat večer houbové řízky?
Děkuji

Je to bedla?
Je to bedla? #2

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já teda nevím, ale tuhle bych určitě nejedla. Nějak se mi na ní něco nezdá. Zrovna nedávno jsem právě viděla nějaký obrázek, že i bedla se dá zaměnit za nějakou jedovatou bedlu a tahle mi ji připomíná.

hobby.idnes.cz/...

Přečtěte si tohle a můžete pohledat i jinde.

Je fakt, že z bedel vysokých jsou nejlepší řízky, ale něco se mi na ni nezdá. Myslím, že to bedla vysoká není.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Bedla se pozná hlavně podle toho, že má na třeni (na noze) prstenec (sukýnku), kterým jde po třeni volně posunovat nahoru a dolů. Pokud je přirostlý a nelze jím hnout, i kdyby houba vykazovala všechny ostatní znaky bedly, nesbírat! Ida

hodnocení

0x

Ano, jsou to bedly vysoké. Ovšem kuchyňská úprava jako řízek (předpokládám v trojobalu) se obecně nepovažuje pro bedlu za nejvhodnější.

doplněno 30.09.17 20:55: Podle odborníků mohou být všechny bedly více nebo méně jedovaté. Ty opravdu jedovaté jsou převážně malé druhy, které zdaleka nedosahují rozměrů Bedly vysoké. Takže bych se asi řídil radou odborníka - mykologa z odkazovaného článku: "Pokud tato bedla roste v lese, tak ji berte, když na zahradě, v parku nebo v sadu, tak radši ne."Zdroj: hobby.idnes.cz/... nepřipomíná vám to tak trochu hysterii kolem babky (Hřibu žlutomasého)? Jsem zvědav, kdy někdo zjistí, že jsou jedovaté i hřiby praváky, křemenáče, poddubáky (suchohřiby hnědé) a nakonec i kotrče*sok**smich*
sebod*

satam. Názor na jedlost a nejedlost některých hub se neustále mění. Stačí porovnat atlas hub starý cca 40 let s novým atlasem. Plno hub, které byly dříve jedlé, jsou dnes nejedlé a obráceně.

Jo a k tomu zjištění, že některé hřiby jsou jedovaté, jak píšeš. Tady už to máš, sice ne jedovatý, ale možná přeřazen do nejedlých seznam.cz/...

sebod*
hodnocení

0x

A já pouze doplním předřečníky. ;) Sbírat by se měly pouze plodnice, které mají světlé lupeny (bílé). Jakmile už začnou tmavnout, tak už houbu nechte v lese, aby se "vysemenila". Stejně už není tak chutná.

pohanka*
hodnocení

0x

Velká bedla na druhém obrázku má netypickou tmavou kresbu.

Jinak prohnutý klobouk s ,,pupíkem uprostřed má bedla ,,útlá,,. Bedla útlá je jedlá.

Také bych ji nechala v lese, nesbírám všechny houby, které potkám, vybírám si jenom ty mladé, a které s určitostí poznám.

sebod*

Podle toho, jaké ta bedla má ve svém okolí rostliny, listy a plody, bych tipla, že velikost plodnice je maximálně 15 cm. Na bedlu vysokou je nízká :-D

chalanecka
hodnocení

Kamarád, který se v houbách vyzná, mi tvrdil, že je to v pořádku, protože se jedná o bedlu vyniklou. Myslíte, že by to mohly být ony?

Dělejte jak uznáte za vhodné. Ale v době, kdy v lese doslova zakopáváte o hřiby a jiné kvalitní houby, u kterých máte jistotu, bych teda já neriskovala otravu, kvůli dvěma řízkům z bedly, se kterou si nejsem na 100% jistá. A pak, když chcete mermomocí ty řízky z bedly, tak se do lesa vraťte a určitě najdete i tu bedlu vysokou.

blanka33*

Možná ano, ale možná taky ne, proč riskovat, když si nejsme jistí? *nevi*

Ta větší je možná bedla vyniklá, ale ta menší se mi nějak nezdá *zmateny*. Aby se nejednalo o bedlu červenající, jak tu psala @suzymon.

Být Vámi bych nejedla ani jednu, ani druhou ;).

johana*
hodnocení

0x

Dobrý den, nemáte pravdu, že se jedná o bedlu vysokou. Nicméně váš známý už pravdu měl, skutečně jde v obou případech o bedlu vyniklou. Jedná se o vynikající houbu, kterou můžete beze strachu konzumovat.

Ostatním odpovídajícím uživatelům bych pouze vzkázala, že v případě, kdy si nejsou jistí, o jakou houbu se jedná, případně tuto vůbec nerozeznají, by se raději měli zdržet jakéhokoliv komentáře. Odpovědi typu "vraťte se zpátky do lesa a nasbírejte si houby lepší, je jich plný les" poté považuji za úplně zcestné. Není třeba tazatelku hned zesměšňovat. Podala zcela slušný dotaz a čekala na něj taktéž slušnou a odpovídající odpověď. Nikde nebylo uvedeno, že by nenašla např. zcela jiné houby. Nevidím nic špatného na tom, pokud chtěla vědět, jestli zrovna tuto houbu může sbírat a následně ji konzumovat.

*sok* Absolutně nechápu ten útok a nařčení, že jsem tazatele chtěla zesměšnit. Asi tady jde o osobní zášť vůči mně, protože já jsem mu ani v náznaku neodpovídala v takovém uštěpačném smyslu, jaký tady uvádíte a rozhodně jsem to já, myslela dobře a neměla jsem v sobě ani špetku takové jízlivosti, s jakou ale reagujete Vy sama. Nevím proč jste se do mne "obula", ani kdo jste. Ono je to velmi pohodlné schovat se za nějakou "johanu". Ale on když někdo usilovně hledá a chce něco překroutit, tak se mu to někdy i podaří. Tady v tom případě jste překroutila úplně všechno, protože já jsem to myslela dobře.Co je špatného na radě aby se vrátila do lesa, *ee* i já se tam vracím a určitě nejsem sama. Zrovna zítra se tam budu vracet a budu hledat další houby, protože mne to baví. Tak se zklidněte a nikoho nenapadejte neprávem. Na otázce a všech ostatních odpovědích není špatného vůbec nic. Vyjma jedné jediné. A to je ta Vaše, protože je z 90 procent zaměřena na mou osobu. Mohla jste to ukončit tím, že se jedná o bedlu vyniklou a odpustit si zbytečný komentář, kterýcm jste si jenom chladila žáhu. Zejména když se tady opovažujete někoho plísnit a doporučovat všem, aby se zdrželi komentáře, když nic nevědí. A vy víte také uplné prdlajs o tom, jak jsem to myslela já a protože jste Vy nějak vytočená a máte zlost, tak si ji laskavě vylévejte na někom koho znáte.

Ahoj suzy, nic si z odpovědi johany nedělej, já naopak tvoji radu a varování kvituji a její reakci jsem nechápu Každý má sbírat jen ty druhy hub, které bezpečně zná a které mají dostatek znaků pro spolehlivé určení. A že v této době roste hub*tuc*o tom žádná, tak proč si nezajít opětovně do lesa a nenasbírat jen ty spolehlivě rozpoznatelné houby. Z pouhé fotografie se toho moc nepozná , hlavně u hub lupenitých, protože nelze zjistit další důležité znaky jako např. vůni, chuť, slizkost či lepkavost, často ani barvy nejsou věrné, je zkreslena i velikost nebo chybí pohled na důležitý určovací znak, protože pokud by to měla být bedla vysoká, tak důležitým určovacím znakem, kromě klobouku a třmene, by měl být pohyblivý na okraji dvojitý prstenec a lupeny odsazené od třeně, což právě na fotu tazatelky není vidět. Podle mě to tedy bedla vysoká není a radím to co ty.

doplněno 02.10.17 22:36:

Omlouvám se za napsaný nesmysl. Samozřejmě má být ...její reakci nechápu.

Ahoj Alenko, máš pravdu. Ale byla jsem tou reakcí té "johany" opravdu překvapená. Každý tady odpověděl podle svého svědomí. Přece nebudu tvrdit, že to je jedlá houba, když se může mýlit v tomto případě i dobrý znalec hub. Je to jenom fotka, jak správně píšeš a v tom případě nebudu tvrdit s určitostí, že se jedná o tu konkrétní bedlu, když ta se dá opravdu lehce zaměnit a když může někomu způsobit vážné zdravotní problémy. A těch otrav je letos hodně, protože lidé jsou neopatrní. Tady na Nymbursku bylo hodně případů přiotrávení z hub.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma bedla jedovatá

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]