Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký druh žampionu

Od: spideerr odpovědí: 6 změna:

Zdravím všechny, chtěl bych si jen potvrdit jestli jsem posbíral dnes žampion lesní. Bylo to na louce kde jsou ovce a taky tam byly i žampiony ovčí. Voní jako žampion a po řezu načervenal. Nesedí mi úplně barva kloubouku. Omlouvám se fotil jsem doma při světle. Děkuji za pomoc.

Jaký druh žampionu

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Toto bych osobně za žampion nepovažoval a nejedl. Co to je, netuším.

hodnocení

0x

Vypadá to na Pečárku lesní. Ale 100% jistotu tentokrát nemám.

hodnocení

0x

Podle červenání v řezu bych to viděl na pečárku krvavou. V pátek jsme je domů též přinesli a jsou ve smaženici výborné.

culdabulda1*
hodnocení

0x

Podle popisu v "Přehledu československých hub" - ČSAV - 1972 by to žampion lesní být mohl :

kl. 3-10 cm, v mládí tmavohnědý, pak oddálenými drobnými hnědými šupinkami na okrovém podkladu posetý, mírně sklenutý. Lupeny šedočervené, potom tmavohnědé, na ostří světlejší. Třeň bělavý, dole trochu ztlustlý, s odstálým prstenem. Dužnina bílá, na lomu ihned karmínově červeně nabíhající, vůně kořenná.

doplněno 23.09.17 23:35:

blanka 33

- a to já zase jo ! - nejdříve si prohlédnu všechny "atlasy hub" co mám po ruce, vyloučím smrtelně jedovaté druhy a na zkoušku si sním kousek houby a když se nic nestane - druhej den pokračuju. Nesmím to ovšem zkoušet s muchomůrkou zelenou - a toto žádná muchomůrka není, není to ani pavučinec, nebo vláknice. Takže, pokud je to pravděpodobně žampion (musela bych ho vidět) - tak bych ho zkusila.

blanka33*
hodnocení

0x

Nemyslím si, že je to žampion, radši to nekonzumujte. Když si nejsem nějakou houbou jistá, radši jí ani nesbírám, neriskuji ;).

dedek*
hodnocení

0x
Jste blázni ! Žádnou houbu “ nezkoušejte” ! To přenechte divokejm sviním . Houbu buď znáte a nebo ji nechte být . Chcete- li mít jistotu , kupte si krkovici. .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]