Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přesazení buxusu do květináče, před zimou

Od: hruskasd odpovědí: 6 změna:

ahoj... mám v zemi několik buxusů cca 3-5 let staré, CHtěl bych je přesadit do květináčů...ale nejsem si jistý, zdali to je teď před zimou dobře...Celou zimu budou venku... je lepší přesazení nechat na jaro? mám je trošku ještě ostříhat?

nezmrznout mi v květináči?

děkuji moc za info .Pavel

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Květináče při vetších mrazech snadnou promrznou, je s tím práce ballit je tř.do bublinkové folie a pod., nezapomenou zalévat, když nejsou žádné srážky, ve volné zemi přezimují lépe.

liska*

Já jsem tyhle situace řešila s venkovními bonsajemi. Jednoduše jsem to celé i s květináčem založila do půdy a některé ještě přikryla chvojím. Na jaře pak vytáhla, otryskala hadicí, ostříhala , event. přesadila - a mohly zdobit.

jofa*

liska: Mate pravdu, takto se přezimování bonsají řeší pokud se nechají v misce. Zde je ale nebezpečí, že nekvalitní misky mohou mrazem prasknout. Lepší je vyndat, vyklopit, vytáhnot z misky a založit do brázdy jednu vedle druhé a přihrnout zeminu + listí a máte do jara vystaráno. Když je suchá zima, tak když nemrzné i zalít.

liska*

I tak jsem to dělala některé roky. U některých to nešlo. V těch kameninových miskách byl kolikrát kámen, aby se kořeny "rozkročily", tak jsem nechtěla to tvarování narušit.

floro*
hodnocení

1x

Určitě až na jaře. K tomu nemusí být ani žádný jiný komentář.

A ostříhat také na jaře, klidně to může být i hlouběji než zamýšlíte konečnou velikost. Protože jim seberete část kořenů, tak adekvátně k tomu sebrat i zelenou hmotu. Ale až na jaře.

jofa*

Když je přesadíte s dostatečným balem do přiměřeně velkého květináče, nic se jim nestane. Dostatečně na zimu zalít a nenechávat v mrazech na slunci a občas v zimě pokud nemrzne zalít. Tvarují se vlétě. Já provádím střih v srpnu. Záleži jaké jsou přírustky. Někdy velké, jindy téměř žádné. Pokud nepotřebujete místo kde nyní jsou, tak to nechte na jaro. Ještě dodám, že jsem na množení buxusu brál výhony 1. listopadu. a ze cca 100 ksnamnožil pro jaro přes 80 kusů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]