Nejste přihlášen/a.
Mám na zahradě šílenej plevel. Je to keř. který se rozmnožuje z černých kuliček, které roznesou ptáci nebo kořenama v hloubce až 20 cm. Můžete mi sdělit co to je a jestli je něco proti jeho šíření? Květem nevýrazná, ale za rok udělá metr dlouhé výhony.
Milan Mayer
Teplice
Svída krvavá, roste opravdu "silně", je odolná a je ji třeba poměrně silně a pravidelně stříhat. Dobrá na živý plot, je poměrně hustá, zcela nenáročná a při dobré údržbě vypadá pěkně.
Ta na Vaší fotce je hodně zubožená, roste všelijak, ale správným seříznutím bude vypadat dobře, obroste rychle. V mezích ji udržíte tím, že odnože vezmete buď sekačkou s trávou, nebo párkrát za sezonu vezmete nůžky, sehnete se a ty odnože rostoucí v jejím okolí prostě vystříháte.
Možná někde se jako živý plot hodí, ale jako všude rostoucí plevel je téměř asi nezničitelná. Mladé odnože se odstřihnou, ale z kořenů za rok vyrostou další. Dík za jméno.
Mayer
Tohle není odolný plevel, vzhledem k mělkým kořenům se snadno vykope. Nebo to prostě zlikvidujte herbicidem. Asi jste se ještě neseznámil třeba s akátem
Ono je dobré vzít na vědomí, že rostliny prostě rostou a to neustále a tak, jak samy chtějí a mohou. Usměrnit je dá hodně, hodně práce, ale zato se mnohému přiučíte, třeba trpělivosti . Prostě berte na vědomí, že to potrvá déle, než ji "zkrotíte" a nikdy to nebude nastálo, jakmile povolíte, zahrada opět zpustne, když ne tenhle keř, tak jiný... přeji, ať Vám tam roste to, co si Vy přejete.
Já bych jen dodala, že svída má moc pěknou červenou kůru a když se ořeže, tak se to dá použít na různé dekorace. Třeba ty červené klacíky zapíchat s něčím zeleným jako podzimní nebo zimní dekoraci, když už nejsou živé kytky.
Nevím jestli mluvíme o stejném keři. Mladé pruty jsou dlouho zelené a siné větve jsou hnědé, jen kořeny (široce větvené i v silně jílovité půdě) jsou do červena.
Pepa
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.