Nejste přihlášen/a.
Ahoj zahradníci. Letos mám prvním rokem durman a teď nevím, co s ním
. Pročetla jsem už plno článků o zazimování durmanů a jsem z toho tak trochu jelen...Každý radí něco jiného ohledně seříznutí. Někdo radí seříznout radikálně teď na podzim, někdo z jara a někdo vůbec nedoporučuje řezat...Zajímaly by mě vaše zkušenosti, ale opravdu jen od lidí, co durmany pěstují( nebo pěstovali) a mají vyzkoušené, co je nejlepší. Díky, díky, díky...
Jak tu bylo napsáno, lepší je pořádně seříznout až na jaře. My jsme kdysi měli hodně durmanů, ale pokud je sucho, tak člověk jen zalévá a zalévá, tak jsme je zrušili. Píšu proro, že občas se nám stalo, že ve sklepě přes zimu nějaký jakoby uschnul - rostlina se celá scvrkla a bylo po ní. Nedokázala jsem zjistit, co to znamená a ostatní rostliny byly v pohodě.
Tak já řežu na podzim, protože bych je nikdy nenacpala do letní kuchyně na přezimování. Prostě by ani neprošly dveřmi. Posílám foto, jak přes léto vyrostou.
Hodně, prostě tak, abych s tím prošla dveřmi a aby to nebylo tak vyskoké, že by byl až do stropu. Ten žlutý u smrků, tak to je už dvoumetrový strom a to ho mám teprve třetím rokem. Právě přemýšlím, co s nima letos udělám. Ten růžový u baráku, je zase přes metr vysoký a dva metry široký keř. Už letos na jaře jsem je zasadila raději rovnou do země, protože takové květináče prostě neutáhnu. Mám právě ještě jeden který jsem v květináči nechala a vůbec s tím nehnu. A hlavně je tak rozvětvený, že bych ho musela dát do garáže, kde je místo, ale tam stoprocentně zmrzne. Zatím jsem dostala jenom jeden nápad. Vykopu je uřežu, kořeny ořežu také a zabalím do velkého množství netkané folie. A pak to nastěhuji do sklepa. Tam nemrzne a mohu občas přes zimu pokropit vodou, aby to úplně nevyschlo. Je to rostlina opadavá, takže jí nebude vadit úplná tma. Ale také si od každého odeberu řízky a dám do vody, kdyby náhodou ani jeden nepřežil. Tohle sice nikdo nikde neradí, ale jiný nápad nemám. Tak uvidím co bude příští rok a pak napíšu.
Na podzim, kdy ještě nehrozí mrazíky, mi kvetl nejkrásněji, ve vedrech stál v lavoru s vodou. Před prvními mrazíky vždy šel dovniř a seřezávala také až na jaře. Už ho nemám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.