Nejste přihlášen/a.
Ahoj zahradníci
. Letos mám prvním rokem durman a teď nevím, co s ním
. Pročetla jsem už plno článků o zazimování durmanů a jsem z toho tak trochu jelen...Každý radí něco jiného ohledně seříznutí. Někdo radí seříznout radikálně teď na podzim, někdo z jara a někdo vůbec nedoporučuje řezat...Zajímaly by mě vaše zkušenosti, ale opravdu jen od lidí, co durmany pěstují( nebo pěstovali) a mají vyzkoušené, co je nejlepší. Díky, díky, díky...![]()
Jak tu bylo napsáno, lepší je pořádně seříznout až na jaře. My jsme kdysi měli hodně durmanů, ale pokud je sucho, tak člověk jen zalévá a zalévá, tak jsme je zrušili. Píšu proro, že občas se nám stalo, že ve sklepě přes zimu nějaký jakoby uschnul - rostlina se celá scvrkla a bylo po ní. Nedokázala jsem zjistit, co to znamená a ostatní rostliny byly v pohodě.
Tak já řežu na podzim, protože bych je nikdy nenacpala do letní kuchyně na přezimování. Prostě by ani neprošly dveřmi. Posílám foto, jak přes léto vyrostou.
Hodně, prostě tak, abych s tím prošla dveřmi a aby to nebylo tak vyskoké, že by byl až do stropu. Ten žlutý u smrků, tak to je už dvoumetrový strom a to ho mám teprve třetím rokem. Právě přemýšlím, co s nima letos udělám. Ten růžový u baráku, je zase přes metr vysoký a dva metry široký keř. Už letos na jaře jsem je zasadila raději rovnou do země, protože takové květináče prostě neutáhnu. Mám právě ještě jeden který jsem v květináči nechala a vůbec s tím nehnu. A hlavně je tak rozvětvený, že bych ho musela dát do garáže, kde je místo, ale tam stoprocentně zmrzne. Zatím jsem dostala jenom jeden nápad. Vykopu je uřežu, kořeny ořežu také a zabalím do velkého množství netkané folie. A pak to nastěhuji do sklepa. Tam nemrzne a mohu občas přes zimu pokropit vodou, aby to úplně nevyschlo. Je to rostlina opadavá, takže jí nebude vadit úplná tma. Ale také si od každého odeberu řízky a dám do vody, kdyby náhodou ani jeden nepřežil. Tohle sice nikdo nikde neradí, ale jiný nápad nemám. Tak uvidím co bude příští rok a pak napíšu.
Na podzim, kdy ještě nehrozí mrazíky, mi kvetl nejkrásněji, ve vedrech stál v lavoru s vodou. Před prvními mrazíky vždy šel dovniř a seřezávala také až na jaře. Už ho nemám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.