Nejste přihlášen/a.
¨Dobrý den,
vždy jste mi dobře poradili. Zjistila jsem, že mám na fíkusu Benjamina červce. Zespodu listů jsou bílé, voskovité výpotky hroudičky. (podle toho si myslím, že jsou to červci) a jsou na listech i pavučinky, ne moc, ale jsou.
Jak se toho prosím zbavit? Leze to i do půdy? Jak s tím bojovat? Napadlo mne fíkus namočit do vody, a substrát vypéct v troubě a pak dát do mrazáku?
Nic jiného mne nenapadá. Myslíte si, že by to mohlo pomoci? Nemáte prosím někdo zkušenost? Neporadíte prosím?
Bohužel se nejedná o běžný fíkus, který hned tak neseženete bežně v hyper super. Fíkusů mám 6 kusů, ale jenom 4 parapety na karanténu.
Poraďte, budu ráda za každou radu.
Děkuji. Z.
Před lety jsem bojovala také spíš neúspěšně s červci. Stále se na rostliny vraceli. Pomohl až razantní zákrok, rostliny vysypat z květníku, květník buď vyhodit či namočit do vařící vody a po zchladnutí umýt, zeminu vyhodit. Veškerou zeminu z kořenů odstranit vodou (vystříkat sprchou či hadicí) a celou rostlinu ponořit na nějakou dobu do namíchaného roztoku proti červcům. Pak nechat oschnout a nově zasadit. Na méně napadené rostliny mi pomohl Spruzit AF - Neudorff , je to biologický přípravek.
tigra: kdybych mohl, také bych vám přidal bod.
Opakovaně jsme do zeminy v květináči zapichovali tyčinky Substral proti škůdcům na pokojových rostlinách, což pomáhalo, ale ty maličké potvory po nějaké době opět začali fíkus benjamina ničit, takže zkusíme vaši radu, protože i po přesazení do jiné zeminy (ne do koupeného substrátu), se objevili znovu. Někdo zkouší i lógr z kafe...
Já jsem měla červce na orchideích a rozlezlo se mi to i na ostatní pokojovky. Zkoušela jsem snad všechno možné a nemožné a jediná věc, která zabrala, tak byl Careo postřik. Super věc. Zabralo to na 100 % a všechny kytky mi to zachránilo. Hlínu samozřejmě vysypte a dejte potom novou (přepečenou v troubě...bohužel si můžete tyhle nebo jiné "potvory" donést i v novém substrátu). Kořeny rostliny pořádně omyjte a celou rostlinu postříkejte- i kořeny. A znovu zasaďte.
Dobrý den,
Děkuji Vám za rady. Rostliny jsou nyní všechny v karanténě. Zkusila jsem roztok ten domácí. Uvidím, co to udělá. Pokud to nepomůže, zkusím to razantně, jak radíte. Rostlinu namočit do roztoku, květináč namočit do horké vody a všechnu hlínu vyhodit a koupit zcela novou.
Děkuji moc za rady, držte mi palce. Když jsem o tom přemýšlela, musela jsem to dotáhnout z hypermarketu, protože mám dva nové fíkusy. No, ruce bych si nejraději urazila už teď.
Každopádně: děkuji, děkuji, děkuji !
Dobrý den,
sabrina, děkuji Vám za radu. Substrátem to nebude. Mám substrát propečený a hermeticky uzavřený v kýblu. Sázím do něj fíkusy již po několikáté a nikdy nic a nejenom fíkusy. Pěstovala jsem i jiné pokojovky a nikdy nic. Všechny fíkusy i ostatní kytky prospívaly atd. prostě nikde nic. Bohužel, před půl rokem jsem koupila v Globusu nebo Bauhausu pestrolistý fíkus a náhodou zjistila při přesazování po půl roce, že je rostlina napadena. Na každém lístečku byl ten bílý voskový chuchvalec. Tímto však rozhodně nezpochybňuji Vaši radu! Ba naopak, vůbec jsem netušila, že si to lze donést i se substrátnem. (i když to není můj případ - substrát jsem tenkrát propekla v troubě) Tak jako i bohužel, to je poprvé, co mám něco na fíkusech. (na okrasných rostlinách doma). Měla jsem předtím plné parapety květin, z časových důvodů jsem si nechala již jen fíkusy.
Prosím Vás, a ještě jsem se chtěla zeptat: když budu mít dvě rostliny v karanténě, zabalené v igelitu, každou zvlášť, na které budu aplikovat jiný postup oštření: můžou ty červci i přesto přelést na tu druhou rostlinu v karanténě a taky zabalenou v igelitu? (já mám fakt poprvé napadené rostliny)
sabrino, děkuji nejenom Vám, ale i ostatním rádcům.
Taky si myslím, že jsme si to dotáhly s novýma rostlinama. Ale se přiznám, že jsem guma, všechny pokojovky jsem měla vždycky ze soukromých "chovů", žádná nebyla z komerčního "chovu" hyper-super market. Vše to byli soukromí pěstitelé, kteří se o rostlinky starali a starají. Pěstovala jsem Streptocarpy, Kolerie a fialky. Vše zdravé. Pak jsem to z časových důvodů zrušila a nechala si jenom fíkusy. A pak si koupila fíkus v hyper-super a ... ! Grrrr.
Jinak:
Jedna rostlina je postříkaná domácím postřikem na rostliny a v karanténě. Druhou vytáhnu a udělám to, jak mi radíte. Rostliny dám po ošetření každou do jiného pokoje a budu vyčkávat, co to udělá. Až bude nějáký výsledek, napíši, jak jsem dopadla. (pokud bude vlákno ještě odemčené)Snad to dopadne dobře.
Děkuji moc.
No já jsem si ty červce také donesla zřejmě na orchideji z obchodu a vůbec jsem to neznala. Všimla jsem si toho až docela pozdě- to už byly napadeny i ostatní pokojovky... Myslela jsem si, že stačí prostě rostliny postříkat a bude pokoj, ale to je omyl. Nejvíc je jich v té půdě. Musí se ta rostlina vážně celá vytáhnout a postříkat celá. No a já si právě na ty orchideje koupila nový substrát a když jsem ho vysypala, tak jsem zjistila, že v tom novém substrátu je plno červců- tak pozor na to. No a jinak si myslím, že když ty rostliny budete mít v tom igelitu, tak to určitě nepřeleze. Ale vyzkoušela jsem také různé věci, ale tenhle postřik zabral úplně super...zatím se žádná potvůrka neobjevila. Tak přeji,ať jste také úspěšná.
Tak jsem šmejdila v bauhausu, a objevila toto:
Careo - koncentrát (přímo postřik neměli) a Careo - granulát, který se dává na půdu a hubí škůdce i v substrátu, tak jsem jej koupila. Z důvodu, jak tu píšete - přežívá to i v substrátu, takže proto. Součástí toho granulátu je i hnojivo pro květiny. Tak uvidím, jak pochodím.
Držte mi, milí rádcové prosím palečky a mým fíkusům taky!
sabrino, za jak dlouho, budu vědět, zda-li jsme byla úspěšná?
Dneska jsem to ošetřila.
Jé , tak to je super- vůbec jsem nevěděla, že mají i přípr. na půdní aplikaci...aspoň je člověk zase chytřejší. No ten postřik účinkoval hodně rychle a tohle bude také v pohodě. Navíc se ta účinná látka v té rostlině drží dlouho a to i v nových výhonech- takže úspěch určitě zaručen a červci nemají šanci
! Tak ať se daří !
Sabrino, proto jsem to sem dala, že to existuje.
Dobrý den, rádcové.
Tak jsem dnes vytáhla první fíkus z karantény. Byl oštetřen domácím postřikem. (ocet, olej, voda, jar) a je toho na rostlině mnohem méně. Co zbylo a bylo "fest" přisáté, tak jsem obrala a zakápla olejem. Za 10 dní, se podívám, jestli je to na dané rostlině znovu. Ostatní rostliny jsou ošetřené přímo careem - rostlina postřik a zapracované granulky do půdy. Tak uvidím. Každopádně - dám vědět. (jestli bude vlákno ještě přístupné)
Pokud to nepomůže a červci se objeví znovu, bude razantní zákrok.
Z.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.