Nejste přihlášen/a.
Podle mě to pýchavka není. Název, bohužel, ale neznám. Našla jsem ji občas, také na spadaných větvích, vždycky březových. Rostlo i několik kuliček v řadě, různých velikostí. Byla taková na omak pružná, tuhá, po rozkrojení byla dužina dosti tuhá, oproti pýchavce. Někdy to nebyly kuličky, ale spíš tvar placiček, mírně zploštělé..
Klasická pýchavka /vatovec/, roste hlavně v trávě, na louce, často třeba u smětišť, ve společnosti kopřiv. Vím, je více druhů, ale tohle, co jste našel, pýchavka nebude. Jaga.
Pravé vatovce jsem našla před pár lety při jízdě vlakem. Dívala jsem se z okna a rostly si na louce pod náspem. Vrátila jsem se tam. A byly z nich vynikající řízky.
babajaga má pravdu.V žádném případě to pýchavka není. Je to dřevokazná houba březovník obecný. Na vašem fotu je velice mladá plodnice,která je v mládí kulovitá,bělavá a měkká.Ćasem se vyklene a zploští,Ve stáří je pak její povrch pokryt hnědou papírovou blankou, která později nepravidelně rozpraskává a je korkovitě tvrdá.Roste jednotlivě nebo ve skupinách na kmeni, či větvích a pařezech různých druhů oslabených či mrtvých bříz.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.