Nejste přihlášen/a.
Vedle staré švestky vyrůstá další stromek, dle mého názoru je to z kořenů starého stromu (nebo z pecky?). Mohu nějak docílit toho, že jej využiji jako nový stromek? Nekvete (asi 3 roky). Pomůže štěp? Nebo mám stromek vykopat, nic z něj nebude?
Předem díky za rady.
Zdravím. Máte ještě jednu možnost. Až opadá listí, oddělte vyrostlý výmladek i s kořeny a zapěstujte na vhodném místě dostatečný kořenový systém. A pak se domluvte s nějakým ovocnářem ve vašem okolí, aby vám narouboval mladý stromek (výmladek) roubem odebraným z větví vaší švestky. Tak budete mít požadovanou odrůdu na 100%. Ida
Některé odrůdy švestek mají takových planých "vlků" hodně a člověk je musí stále odstraňovat. Já bych takový prýt k množení nepoužila. Je planý, může přenést nějakou chorobu. Jestli chci mít pořádnou švestku, tak to si koupím stromek, u kterého znám podnož i odrůdu, co na ní je naroubována. Je to přeci jen na dlouhé roky.
jj rozumím. Ale ta stará má plody, které nám chutnají, ale nevím, co je to za odrůdu. Proto jsem myslela, že bych nějak pořídila stejnou - mladou.
Nejdřív se mrkněte, jestli stará švestka je roubovaná nebo ne. Kořenový výmlatek roubované je podnož, výmlatek pravokořené je odrůda, která vám chutná. Tu múžete pěstovat dál. Kdyby měla nějakou chorobu, tak to poznáte na starém stromu. Jaké bude mít plody případný semenáč je dle zákonů genetiky ve hvězdách.
Liska, chybička se vloudí. Ale jinak je to snad pochopitelné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.