Nejste přihlášen/a.
Je to Pestřec obecný. S tou jedovatostí opatrně, v malém množství se používá jako koření. Plodnice se nakrájí na plátky, usuší a rozemelou na příjemně aromatický prášek. Ve větším množství však může způsobit ne otravu (= není jedovatý), ale značné rozkolísání krevního tlaku, které u osob se slabším srdcem nebo srdeční vadou může skončit výjimečně i smrtí.
Jedovaté nejsou, pokud seberete velmi mladé plodnice. To znamená, že vevnitř budou čistě bílé tvrdé. Jakmile je náznak šedavosti a plodnice je na omak taková měkší, tak raději ani nesušit. Jinak je pravda, že jsou výborné umleté a přidané do houbového koření, protože mají docela výraznou vůni. Já si dělám houbové koření sama ze sušených hub a dávám také usušené klouzky, ty také hodně voní. Nedá se srovnat s ničím co koupíte, protože tam přidávají umělé houbové aroma. Ale pokud jsou tyto houby co máte na obrázku vevnitř černé, tak rozhodně vyhodit.
Ještě bych dodala, že je lepší pýchavka, ta vypadá stejně, ale je bílá, nemá ten rozpraskaný povrch. A i s tou postupovat stejně. Jenom ty, co jsou vevnitř tuhé a bílé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.