Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hnojení výluhem z kopřiv

Od: ivpe* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, zajímal by mě váš názor na hnojení výluhem z kopřiv a ze slepičanců. Někdo si to chválí. Jaká je vaše zkušenost, pokud ji máte.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

1x

Ano, kýbl s kopřivou mám za barákem i se šufánkem a když jsem zalívala, tak obden drostlinky dostaly naředěnou výživu.

Je to levné a ekologické hnojení, slepičince též.

Jenom nevím, jestli již není pozdě. Nejlepší používat na jaře, v době růstu plodů, nebo jíchu používat v době kvetení květin. Dobré i proti různým škůdcům a nemocem

Po aplikaci není vůbec nic cítit, jenom když to kvasí v kýbli. .

jabraka*
hodnocení

1x

Něco na výluhu z kopřiv určitě je příznivého.Ale jako vždy,kdy jde o jednostranné hnojení,něco ve výživě rostlin pak chybí.Rostliny potřebují určitý obsah biogenních prvků ve výživě,tedy dusíku,fosforu,draslíku a vápníku,hořčíku,železa,manganu.Tyto prvky se dávkují podle potřeby rostliny.Pokud je získáme z rostlinného zdroje,je to velká výhoda.Pokud je nezískáme z nějakého výluhu,pak musíme chtě nechtě sáhnout na "chemii" Jsou to prvky,obsažené v horninách,upravené pro snadnější aplikaci.Nejlépe je,získat analyzou půdy informaci o obsahu těchto prvků a dodat ty,které chybí.Brát ohled také na potřeby rostlin,které budeme pěstovat.Přihlížet také k období růstu.

JABRAKA

radkapod*
hodnocení

1x

Já dělám jíchu z mladých kopřiv, kdy se kopřivy nasekají a nechají v kbelíku pár týdnů. Pak s tím zalévám rajčata, papriky, okurky ve skleníku i venku (asi 1:10). Je to dobré hnojivo a proti mšicím to působí ve skleníku na 100%, také jsem někde četla že je to dobré proti houb. chorobám na rostlinách ale to nemám vyzkoušené.

Jinak smrad z toho děsný *blee*, venku to cítit není ale ve skleníku to tak den smrdí. Letos mi vykvetla tuberoza, po zálivce zeleniny ve skleníku jsem její omamnou vůni pár dní nějak necítila *smich*

ivik*
hodnocení

0x

Zrovna včera jsem se radila s pánem, který má hospodářství a je zdatný zahradník.Nasekané kopřivy se zalijí vodou a nechají se na slunci zkvasit,někde stranou, protože to kvašení páchne.Jeho manželka prý tímto kvasem zalívala vše kolem domu i ve skleníku a prý je to úplná bomba v hnojení.Se slepičákem neporadím, ale asi velmi ředit, abyste rostlinu nepopálili.Podívejte se na internetu,jak ředit, někde to určitě najdete...

Složitě a zdlouhavě připravovaná páchnoucí dusíkatá hnojiva. Jsem zastáncem jiného zahradničení.

doplněno 26.08.17 17:36:

Ano, i chemického, i když přesně nevím, co je tím míněno.

ivik*

Doufám, že ne chemického :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]