Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zajímal by mě váš názor na hnojení výluhem z kopřiv a ze slepičanců. Někdo si to chválí. Jaká je vaše zkušenost, pokud ji máte.
Ano, kýbl s kopřivou mám za barákem i se šufánkem a když jsem zalívala, tak obden drostlinky dostaly naředěnou výživu.
Je to levné a ekologické hnojení, slepičince též.
Jenom nevím, jestli již není pozdě. Nejlepší používat na jaře, v době růstu plodů, nebo jíchu používat v době kvetení květin. Dobré i proti různým škůdcům a nemocem
Po aplikaci není vůbec nic cítit, jenom když to kvasí v kýbli. .
Něco na výluhu z kopřiv určitě je příznivého.Ale jako vždy,kdy jde o jednostranné hnojení,něco ve výživě rostlin pak chybí.Rostliny potřebují určitý obsah biogenních prvků ve výživě,tedy dusíku,fosforu,draslíku a vápníku,hořčíku,železa,manganu.Tyto prvky se dávkují podle potřeby rostliny.Pokud je získáme z rostlinného zdroje,je to velká výhoda.Pokud je nezískáme z nějakého výluhu,pak musíme chtě nechtě sáhnout na "chemii" Jsou to prvky,obsažené v horninách,upravené pro snadnější aplikaci.Nejlépe je,získat analyzou půdy informaci o obsahu těchto prvků a dodat ty,které chybí.Brát ohled také na potřeby rostlin,které budeme pěstovat.Přihlížet také k období růstu.
JABRAKA
Já dělám jíchu z mladých kopřiv, kdy se kopřivy nasekají a nechají v kbelíku pár týdnů. Pak s tím zalévám rajčata, papriky, okurky ve skleníku i venku (asi 1:10). Je to dobré hnojivo a proti mšicím to působí ve skleníku na 100%, také jsem někde četla že je to dobré proti houb. chorobám na rostlinách ale to nemám vyzkoušené.
Jinak smrad z toho děsný , venku to cítit není ale ve skleníku to tak den smrdí. Letos mi vykvetla tuberoza, po zálivce zeleniny ve skleníku jsem její omamnou vůni pár dní nějak necítila
Zrovna včera jsem se radila s pánem, který má hospodářství a je zdatný zahradník.Nasekané kopřivy se zalijí vodou a nechají se na slunci zkvasit,někde stranou, protože to kvašení páchne.Jeho manželka prý tímto kvasem zalívala vše kolem domu i ve skleníku a prý je to úplná bomba v hnojení.Se slepičákem neporadím, ale asi velmi ředit, abyste rostlinu nepopálili.Podívejte se na internetu,jak ředit, někde to určitě najdete...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.