Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny milovníky a znalce rostlin.
Na dvoře nám vyrostla tato rostlina (určitě ji tam nikdo nesadil, zřejmě ji přinesli ptáci) a lámeme si hlavu nad tím, co za rostlinu to může být. Má zajímavé květenství (před květem zelené, ale kvete bíle) a po odkvětu tam dozraje něco jako černofialové plody - viz foto. Díky za info.
Vojta
Zdravím. Na vaší první fotce s plody je určitě ličidlo (pan dr.Větvička zdůrazňuje ličidlo - ne líčidlo) jedlé. Je to přírodní barvivo a používá se k přibarvování vín a potravin, např. marcipánu. Taky se jím dříve barvily látky. Na dalších 2 fotkách jsou jen listy a květy, tak pokud vám to zanesli ptáci a vše není jedna rostlina, mohlo by v případě těch dalších, jít i o ličidlo americké, které jedlé není a do potravin je nepoužitelné. Ale lehce se pozná podle "černých" plodů. Jedlé - má plody ve tvaru placatých "ostružinek" a Americké nejedlé - má plody hladké (trochu jako"borůvka"). Ida
Díky všem za odpovědi,
bude to to ličidlo jedlé, je to jen jedna rostlina a má na sobě všechna vývojová stádia (bílý květ, nezralý plod i zralé plody). Už jsem si o ní našel i podrobnější články.Hned jak jsem uviděl ty černofialové plody, tak jsem si myslel, že by to mohlo být i něco jedlého, resp. úplně to nabádá k ochutnání a vypadá to skoro jak ostružiny.
Tak ještě jednou díky za odpovědi, člověk se pořád něčemu novému učí.
Vojta
Já bych jen doplnila pro ty, kteří by si snad chtěli tuto rostlinu jako zvláštnost vysadit na zahradě, že není o co stát. Vypadá sic efektně, ale má velmi silné kůlovité kořeny a opravdu ses tím nadřete, když vám rostlina začne překážet a chcete ji zlikvidovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.