Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je za rostlinu?

Od: vojta* odpovědí: 5 změna:

Zdravím všechny milovníky a znalce rostlin.

Na dvoře nám vyrostla tato rostlina (určitě ji tam nikdo nesadil, zřejmě ji přinesli ptáci) a lámeme si hlavu nad tím, co za rostlinu to může být. Má zajímavé květenství (před květem zelené, ale kvete bíle) a po odkvětu tam dozraje něco jako černofialové plody - viz foto. Díky za info.

Vojta

Co to je za rostlinu?
Co to je za rostlinu? #2
Co to je za rostlinu? #3

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

5x

Zdravím. Na vaší první fotce s plody je určitě ličidlo (pan dr.Větvička zdůrazňuje ličidlo - ne líčidlo) jedlé. Je to přírodní barvivo a používá se k přibarvování vín a potravin, např. marcipánu. Taky se jím dříve barvily látky. Na dalších 2 fotkách jsou jen listy a květy, tak pokud vám to zanesli ptáci a vše není jedna rostlina, mohlo by v případě těch dalších, jít i o ličidlo americké, které jedlé není a do potravin je nepoužitelné. Ale lehce se pozná podle "černých" plodů. Jedlé - má plody ve tvaru placatých "ostružinek" a Americké nejedlé - má plody hladké (trochu jako"borůvka"). Ida

Co to je za rostlinu? #4
Co to je za rostlinu? #5
vojta*
hodnocení

Díky všem za odpovědi,

bude to to ličidlo jedlé, je to jen jedna rostlina a má na sobě všechna vývojová stádia (bílý květ, nezralý plod i zralé plody). Už jsem si o ní našel i podrobnější články.Hned jak jsem uviděl ty černofialové plody, tak jsem si myslel, že by to mohlo být i něco jedlého, resp. úplně to nabádá k ochutnání a vypadá to skoro jak ostružiny.

Tak ještě jednou díky za odpovědi, člověk se pořád něčemu novému učí.

Vojta

hahanaj*
hodnocení

3x

je to líčidlo jedlé

Nebo jedovaté Líčidlo americké, což z těchto fotek neurčíme. Líčidlo jedlé má květenství vzpřímené, americké převislé. Přikláním se ale taky k jedlému, americké má kulatější plody.

hodnocení

0x

Já bych jen doplnila pro ty, kteří by si snad chtěli tuto rostlinu jako zvláštnost vysadit na zahradě, že není o co stát. Vypadá sic efektně, ale má velmi silné kůlovité kořeny a opravdu ses tím nadřete, když vám rostlina začne překážet a chcete ji zlikvidovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]