Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podzimní truhlík

Od: laurinka* odpovědí: 8 změna:

Prosím, poradte kdo má zkušenosti s osazováním podzimních truhlíků/nejlépe mrazuvzdorné rostlinky/,měla jsem vřes ale nějak se mi nedařilo, nevím co jsem dělala špatně, slyšela jsem že je vděčná libavka.Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Je dobré mít zapěstovaný v květináčku břečťan, třeba malolistý, šoupnout ho do na příhodné místo do truhlíku a vedle něj třeba tu nízkou libavku, nebo nějaký jiný nízký keříček, já dávám pokaždé něco jiného, třeba minivrbičku plazivou, nebo malý krušpánek, či 25 cm túji, ale zalévat se musí všechno, jinak to nevymrzne, ale uschne. Napíchat tam můžete i šišky, větvičky s plody, třeba ptačí zob, jeřabiny, i kukuřici jsem tam napíchala a vypadalo to, s ohrnutým šustím fakt dobře. Od jara se nazabývám moc péčí o truhlíky, dám tam plazivku, někdy lobelku a spíš tam vrznu malé kapradí ze zahrady (severní strana) a mám vystaráno. Mám hodně práce s velkou zahradou i množstvím rostlin v květináčích, tak to takhle ošulím. Když zapomenu zalít, že kapradí uschne, tak vyměním za nové. Mám ho stále dost. Před vchodem mám takové velké keramické, jakoby kalichy, a tam jsem už kytky taky zrušila a osázela jsem je netřesky, které snesou i sucho. Vytvořily bochánek, ze kterého visí netřesky kolem květináče a vypadá to taky skvěle - a bez neustálé péče. Většinou stačí, že občas na ně zaprší. Taky se prodávají plazivé, žlutozelené (panašované lístky) keříčky, tuším, že se jmenují zimostráz - zimolez- nebo tak nějak, už se mi to nevybavuje, a ty vypadají v převisu taky pěkně. Možností je spousta, stačí se rozhlédnout v zahradnictví.

floro*
hodnocení

1x

Zelí stejnak zmrzne.

Trochu něčeho nevšedního. Nízké trvalky, které drží zajímavou hmotu i přes zimu - Stachys, Carex comans v různých barevných druzích, Molinia caerulea ´Edith Dudszus´, Festuca glauca, Sedum telephium, Salvia officinalis panašované, na okraj plazivé Sedum nebo Ajuga reptans také různé barevné variace. No mraky toho jsou, v podstatě jakékoliv traviny a trvalke které zůstávají zelené i přes zimu nebo jim zůstává zajímavá suchá hmota. Pěstitelé trvalek mají jistě něco za sezonu zapěstováno, stačí zabrouzdat. Vysadit teď, ještě to do podzimu krásně poporoste, krásné plné truhhlíky. A příští rok máte zase postaráno...

pohanka*

Zadání znělo ,,podzimní truhlík,,

doplněno 24.08.17 21:52:

Vybarvují se když je okolo 10ºC, a snese i slabší mrazíky, vydrží až do vánoc.

72mona3*
hodnocení

1x

Už tu padly dobré rady, inspirovat se můžete i zde: hajany.com/...

Proč se vám nedařilo s vřesy (či vřesovci?), to nevím. Většinou odchází kvůli špatné zálivce. Buď přeschnou nebo jsou přemokřené. Gaultheria (libavka) je dobrá volba, brsleny, malé cypřišky či túje, starček, břečťan. Skvělý je drátovec, ten, i když uschne, zůstane stejný až do jara. Zkuste ale striktně hlídat zálivku a třeba se vrátíte k vřesům. M.

iz*

Pokusím se opravit nefunkční odkaz (zdejší systém odmazává opakované znaky:

hajany.com/... zahrada_-flora/ podzimni-truhliky- - -inspirace.html

Mezi slovy truhliky a ispirace musí být tři pomlčky → zkopírovat celý text odkazu (včetně mezer a html), vložit do adresního řádku, odmazat vložené mezery a stisknout ENTER (snad to vyjde)...

pohanka*
hodnocení

0x

Takové barevné zelíčko, kapustičky, jsou bílo-zelené, nebo fialovo-bílé, a okraj mají zvlněný. Musíte ještě s něčím namíchat aby to bylo na pohled zajímavé..

liska*
hodnocení

0x

Jednou jsem si udělala na terasu žardinku s větvičkami jalovce, svazkem barevnýchi listů a suchých vratičů a hlavně s šípky. Normálně jsem to napíchala do vlhké hlíny. Mezi to několik okrasných dýněk a špalíky z břízy, aby to mělo víc barev. Improvizace, a líbila se.

hodnocení

0x

Moc ráda používám Drátovec, když zajde, vypadá stále stejně, je to hezký doplněk pro barevné kveroucí rostliny, na podzim třeba znova macešky. A ještě Starček, je také vděčný a hodně vydrží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]