Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

O jako rostlinu jde?

Od: antoninka* odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat o jakou rostlinu se jedná. Ani nevím do jaké rubriky ji zařadit *plac* Dostala jsem ji jako dárek a netuším co je to za rostlinku, jak se o ni stará, jak se zalývá...*nevi* Strašně se mi ale libí a chtěla bych se naučit o ni řádně péčovat. Prosím tedy o pomoc. Předem moc děkuji.
O jako rostlinu jde?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mato*
01.04.08 06:17
hodnocení

1x
Tlustice

ukulele*
hodnocení

1x

Crassula ovata

Tlustice (Crassula ovata)
- pěstování rostliny rod Crassula
Zdroj: Jihočeské stavby Charakteristika rostliny: Rod Crassula zahrnuje nad 300 druhů a některé jsou od sebe takřka k nerozeznání, jak jsou si podobné. Crassula ovata má oválné, masité, dužnaté listy, které mohou být leskle zelené nebo stříbrošedé. Mohou mnohdy dorůstat i 1 m. Ve vyšším věku kvetou bílými nebo růžovými květy. Rostlina je ideální pro bonsaj. Již jako mladá rostlina má pro ni ideální vzhled. Tvarujeme drátem a již za několik let díky rychlému růstu, se můžeme těšit z krásné bonsaje. Vůně: květy nevoní Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování, je však třeba v zimě dodržet klidové období při teplotě okolo 10 ˚ C. Použití: Rostlina je vhodná i pro pěstování bonsají. Trvanlivost: Při správné péči je do dlouhodobá pokojová rostlina. Požadavky na pěstování: Světlo: Ideální je světlé slunné stanoviště. Listy blednou, pokud nemá rostlina dostatek světla. Teplota: Snáší široké rozmezí teplot, v zimě však vyžaduje teploty okolo 10 ˚ C. Voda: V době vegetace zaléváme vydatně. Zaléváme však až tehdy, když substrát úplně vyschne. V zimě zálivku silně omezíme. Vlhkost: Snáší dobře suchý vzduch, není třeba rosení. Hnojení: V létě hnojíme každých 14 dní hnojivem pro kaktusy. Množeni: Množíme vrcholovými řízky, které necháme po odříznutí několik dní zaschnout. Než je zasadíme do zeminy, ponoříme je do růstového hormonu. Přesazování: Přesazujeme dle potřeby. Není nutné každoročně. Zemina: směs pro kaktusy a sukulenty Letnění: Letní pobyt venku rostlině svědčí. Problémy: Pokud rostlina přestává růst a listy pomalu ztrácí pevnost, je většinou příčinou vydatná zálivka na chladném stanovišti. Škůdci: Příliš teplé stanoviště v zimě může přinést mšice a červce. Tip: Rostliny bývají mnohdy značně těžké, protože nesou masité listy. Pro tlustice je třeba stabilní květináč nebo květináč zatěžkáme vrstvou kamenů, které umístíme na zeminu.

Vypůjčeno z : hobbyzahrada.cz/...

antoninka*
hodnocení

Dekujuuuuuuuuu mooooooooooooc!

monetka*
hodnocení

0x
Jedná se o Crassula ovata jak už bylo řečeno. Já se již několik let zabývám právě těmito sukulentními rostlinami. jejich galerii naleznete na stránkách
krasa.netresku.sweb.cz/... V případě zájmu mohu s čímkoliv poradit nebo zaslat rostliny.
antoninka*
Chtěla bych se ještě zeptat na to zalévání.. jak často se teda musí zalévat? v jedné knize jsem si přečetla, že v létě mnohem míň než v zimě. Autor Ukulele napsal, že v době vegetace (tím se myslí léto že ano?) se zalévá vydatně. Jak tedy správně zaléváme tlustici? děkuji.
knedlicka*
Jestli chcete, aby vám pěkně rostla, tak raději víc, ( přiměřeně :) ) já jí mám doma taky a zalévám ji stejně jak jiné rostliny, asi tak jednou týdně, v létě více. to poznáte sama,
Podle mého názoru není náchylná, když už ji mám několik let :D a já nejsem zrovna dobrý pěstitel :D
Ale jistě, když tuto rostlinu budete zalévat více, sice pěkně poroste, ale bude se tzv. vytahovat, což u větších rostlin není zrovna pohledné...
knedlicka*
Proto je dobré ji seřezávat a ona se pěkně rozkošatí :)
Rostlinu zalévejte vždy jen mírně, během léta jen tak, aby zemina nepřeschla. Během zimy pak zalijte až v okamžiku, kdy se začnou sesychat listy. Během léta jednou za měsíc slabě přihnojte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]