Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Druhy máty

Od: mata* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,
jaké máte na zahradě druhy máty a kterou byste mi doporučili? Máme dvě, nevím jak se jmenují, ale nejsou nic moc.

Meduňku máme krásnou, skvělou. Ale máta se nedaří, roste bujně, ale velmi rychle zdřevnatí vč listů.

děkuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Ahoj.
Pěstuji léta "Mátu peprnou."
Roste nádherně a chutná báječně.
Po dřevnatosti ani památky :)

hodnocení

0x

Máta, kterou mám, má trochu citronovou vůni, takže máta citronová, si myslím. Pak mám asi mátu normální, každý druh má jinou barvu lístečků.

mata*
hodnocení

máme tyto dvě, viz obrázky. Ta první hezčí roste málo, ta druhá až moc a dřevnatí. Starší lístky má nepoužitelné. Teď jsme v podstatě bez máty. :( A co by šlo použít žerou kovový brouci.

Druhy máty
Druhy máty #2

pohanka*
hodnocení

0x

Bylinky /Vámi uváděné/ ze zahrádky mají nejlepší čas ke sklizni květen-červen.

V tuten čas nasbírejte, ořezejte, nasušte, co můžete.

Když opět vyraší, opět sklízejte, ale co nejdříve.

72mona3*
hodnocení

0x

Pořídila jsem si marockou mátu. Hledala jsem podle vůně tu nejpodobnější, co mívala babička u zahrádky. Ona jí říkala balšám.

Jinak, co se druhů týká, tak prý stejně není jisté, co kupujete, protože máta se velmi dobře kříží. Letos mi ji téměř úplně zlikvidovala mandelinka. *bum* ! M.

pohanka*

Balšám se táhne i naší rodovou historií.

Moje babička ji měla na předzahrádce. Když se stěhovala, tak si kousek nevykopla.

Její dcera, moje máti, na tu vůni několikrát vzpomínala a říkala, že od té doby na to nenatrefila a to chodila po různých trzích. Pořád to nebylo ono.

liska*
hodnocení

0x

My máme peprnou, pomerančovou a citronovou.Tyhle dvě poslední mi chutnaj nejvíc. Chtěla jsem ještě jahodovou. Voní hezky, ale chuť mne zklamala. Moc záleží, kde rostou. Ve vlhkém polostínu je máta větší a křehčí, na slunku má menší lístky, je jakoby tužší. Ostatně na vyloženě slunné polohy se nedává.

nikdo*
hodnocení

0x

Takovou tu normální-asi obecnou?, pak spearmintovou-prý se jí taky říká japonská a pomerančovou.Letos nic moc. Byla dlouho zima a sníh na zahrádce. Ani tymián moc nevyrostl. Zato to co mám v truhlíku za oknem, citronový tymián, rozmarýn, bazalku a libeček, ty jedou krásně. Pravidelně těžíme, heč?

hodnocení

0x

Utrhněte jeden dva stonky i s lístky a strčte do pet lahve s vodou nebo minerálkou bez příchutě. Druhý den budete mít skvělé pití. Totéž s meduňkou. *palec2*

id
hodnocení

0x

Oživuji toto téma. Máte někdo zkušenosti s mátou čokoládovou?

A nebo jinak se zeptám. Jakou máte preferujete. Mám jen základní (peprnou) a chci si rozšířit záhonek. Děkuji za odpovědi.

Nás ta čokoládová moc neoslnila. Navyše vymrzla... Ale však vyskúšajte.

hodnocení

0x

Včera jsem koupila u Vietnamců velký květináč s marockou, je výborná.

hodnocení

0x

Mám peprnou vykopanou v přírodě a roste nádherně. Navíc voní a je silná.

tomas11*
11.04.19 20:43
hodnocení

0x

tomas11*
hodnocení

0x

zkoušeli jste s mátou toto?

návodů na výrobu spoustu

mate59

Zakapávat olejem je to špatně.Klíště se začne dusit a vyzvrací se do rány.Kleštičky na klíšťata a odstranit ho ihned.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]