Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rajčata u stopky nedozrají

Od: fesoj* odpovědí: 16 změna:

Proč rajčata u stopky nedozrají?

Rajčata u stopky nedozrají
Rajčata u stopky nedozrají #2

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

2x

Kde je listí, otrhané? Jedna z nejčastějších chyb a pověr pěstitelů. Rajčata nebudou plnohodnotné chuti, protože hladně v listech se tvoří asimiláty, které vyživují plody. Navíc a především listy chrání rajčata před popálení slunečními paprsky... tak jako je tomu u vašich rajčat.

Dá to práce zlikvidovat si úrodu. Upečená rajčata na sluníčku po odstranění listů. A ještě si tipnu, že stříkáte Kuprikolem nebo jinou mědí, ta toto "dozrávání" podporuje.

rajcata
hodnocení

1x

Nebude to pouze odrůdou. Mám druhým rokem velmi skorá rajčata LATAH (lze je množit doma semeny, nejsou F1) a stává se, že i na jednom keříku polovina rajčat dozraje krásně a polovina ne. Letos je to ve větší míře, asi 30% z celku. Nemůže to být výkyvy teplot třeba hned při květu nebo později? V noci 7 st, přes den 25 st. ve stínu + ostré slunce. Také pátrám a pátrám a v čem je příčina nemám tušení.

barbakan*
hodnocení

1x

Je to odrůdou. Ty naše dostala vše co je potřeba a také některé rosliny stejného druhu také nedozrávají.

hodnocení

0x

Jak dlouho už v takovém "stavu" jsou? U šťopky by měli zčervenat nakonec.

fesoj*
hodnocení

Už aspoň čtrnáct dnů,mám to každý rok i když listy neotrhám tak u stopky zůstánou žluté a to žluté je dvrdé.

hodnocení

0x

Zdravím, mám to stejné u odrůdy TORNADO a TORO. Bude to odrůdou, ostatní rajčata zrají stejnoměrně. Ani po utržení mi část od stopky nedozraje. Listy nestříhám, nestříkám, všechna rajčata na jednom záhonu ...:)

hodnocení

0x

Tento problém mám u jednoho druhu balkonových rajčátek, listy mají, ale u stonku nedozrají, pak jsou již přezrálá a nedozrají. Ostatní druhy ano, mám tři druhy nacpané v jednom truhlíku a jen jedny to dělají, škoda, že nevím, jak se jmenují, příště bych je nekoupila.

liska*
hodnocení

0x

Znám to u své oblíbené odrůdy Bejbino, ke které to patří, ovšem né v takové míře.

hodnocení

0x

Příště kupte jinou odrůdu. Neni to ani postřikem, ani otrhanými listy. Pokud se protrhají v rozumnou dobu, přiměřěně a nad, čí pod rajčetem list zůstane, tak se kvalita rajčat zachová.

aka
hodnocení

0x

Dobrý den, příčin může být více, nebo se i příčiny mohou kombinovat, takže je vhodné se na to zaměřit pro příští rok :

- odrůdová záležitost, některé odrůdy tím " trpí" více, vybrat pro příští rok odrůdy podle zkušeností jiných pěstitelů, sousedů,...

- nadbytek dusíku = nemusí to být nadměrným hnojením minerálními hnojivy, dusík je jako základní živina téměř výhradně uvolňován z rozkládající se org. hmoty, minimálně je vázán v sorpčním komplexu. tedy i jen příliš "kvalitní" substrát, / starý rozleželý hnůj, kvalitní kompost./ obsahující nadbytek org. hmoty může způsobovat nedozrávání rajčat! a doplňuji: vyrovnaná výživa ostatními živinami! , především hořčíkem a vápníkem, tyto živiny jsou zvláště v komerčních substrátech v deficitu a ani nejsou obsažené v běžných minerálních "NPK" hnojivech.

- nevyrovnaná zálivka, velké střídání teplot = rostliny jsou stresovány a reagují nedozráváním plodů, ke stresu může docházet i nadměrným otrháváním listů, viz dále... - nadměrné, nebo předčasné otrhávání spodních listů = pokud má rostlina málo listové plochy, nedochází k dostatečné tvorbě asimilátů a růstových hormonů, které mají vliv na na dozrávání plodů..

marie
hodnocení

0x

Musí to být odrůdou, dostala jsem letos čtyři keříky od známé, z toho tři stejného druhu? Na těchto třech keříčkách začaly zrát plody jako první, na dolním konci jsou již přezrálé a u stopky jsou již 14 dnů tvrdá, žlutozelená místa. Ostatní rajčata na stejném záhonu a za stejných podmínek jsou naprosto v pořádku. Otrhávám listy jen tam, kde překáží již zrajícím plodům a rajčata zaštipuji za 4-tym, někdy 5-tym vijanem a mám každý rok krásnou úrodu. Tuto odrůdu rajčat už tedy rozhodně na zahradu nedám. Marie

km
hodnocení

0x

nestříkám a v podstatě ani moc nehnojím, listy otrhávám jen pod plody a u jedné odrůdy to mám také tak, na chuti to ale neni poznat, jsou dobré i když jsou u stopky lehce nazelenalé

km
Jakým způsobem pestujes rajčata,že je nemusíš stříkat? Používáš textilii?
Já je musím stříkat aspoň nějakou dobu po vysazení, teď už ne.
Dikyz
km
Uplne bezne na zahone. To jestli je sezere driv nebo pozdeji plisen bramborova je stejne spis o pocasi. Je treba je nemit huste a ty nejspodnejsi listy prubezne otrhavat. Drive jsem nad nimi delal strisku, aby na ne neprselo, ta se osvedcila.
Proti cemu je strikate?
proti plísní bramborové, teď už ale ne, jen zpočátku po vysazení.
Zajímalo by mě,jak to dělali předkové, kteří neměli ty chemický sajrajty. Měli odolnější odrůdy?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]