Nejste přihlášen/a.
Kde je listí, otrhané? Jedna z nejčastějších chyb a pověr pěstitelů. Rajčata nebudou plnohodnotné chuti, protože hladně v listech se tvoří asimiláty, které vyživují plody. Navíc a především listy chrání rajčata před popálení slunečními paprsky... tak jako je tomu u vašich rajčat.
Nebude to pouze odrůdou. Mám druhým rokem velmi skorá rajčata LATAH (lze je množit doma semeny, nejsou F1) a stává se, že i na jednom keříku polovina rajčat dozraje krásně a polovina ne. Letos je to ve větší míře, asi 30% z celku. Nemůže to být výkyvy teplot třeba hned při květu nebo později? V noci 7 st, přes den 25 st. ve stínu + ostré slunce. Také pátrám a pátrám a v čem je příčina nemám tušení.
Tento problém mám u jednoho druhu balkonových rajčátek, listy mají, ale u stonku nedozrají, pak jsou již přezrálá a nedozrají. Ostatní druhy ano, mám tři druhy nacpané v jednom truhlíku a jen jedny to dělají, škoda, že nevím, jak se jmenují, příště bych je nekoupila.
Dobrý den, příčin může být více, nebo se i příčiny mohou kombinovat, takže je vhodné se na to zaměřit pro příští rok :
- odrůdová záležitost, některé odrůdy tím " trpí" více, vybrat pro příští rok odrůdy podle zkušeností jiných pěstitelů, sousedů,...
- nadbytek dusíku = nemusí to být nadměrným hnojením minerálními hnojivy, dusík je jako základní živina téměř výhradně uvolňován z rozkládající se org. hmoty, minimálně je vázán v sorpčním komplexu. tedy i jen příliš "kvalitní" substrát, / starý rozleželý hnůj, kvalitní kompost./ obsahující nadbytek org. hmoty může způsobovat nedozrávání rajčat! a doplňuji: vyrovnaná výživa ostatními živinami! , především hořčíkem a vápníkem, tyto živiny jsou zvláště v komerčních substrátech v deficitu a ani nejsou obsažené v běžných minerálních "NPK" hnojivech.
- nevyrovnaná zálivka, velké střídání teplot = rostliny jsou stresovány a reagují nedozráváním plodů, ke stresu může docházet i nadměrným otrháváním listů, viz dále... - nadměrné, nebo předčasné otrhávání spodních listů = pokud má rostlina málo listové plochy, nedochází k dostatečné tvorbě asimilátů a růstových hormonů, které mají vliv na na dozrávání plodů..
Musí to být odrůdou, dostala jsem letos čtyři keříky od známé, z toho tři stejného druhu? Na těchto třech keříčkách začaly zrát plody jako první, na dolním konci jsou již přezrálé a u stopky jsou již 14 dnů tvrdá, žlutozelená místa. Ostatní rajčata na stejném záhonu a za stejných podmínek jsou naprosto v pořádku. Otrhávám listy jen tam, kde překáží již zrajícím plodům a rajčata zaštipuji za 4-tym, někdy 5-tym vijanem a mám každý rok krásnou úrodu. Tuto odrůdu rajčat už tedy rozhodně na zahradu nedám. Marie
nestříkám a v podstatě ani moc nehnojím, listy otrhávám jen pod plody a u jedné odrůdy to mám také tak, na chuti to ale neni poznat, jsou dobré i když jsou u stopky lehce nazelenalé
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.