Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Juka povadá, žloutne - proč?

Od: tesilko odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

do slunné místnosti jsem před dvěma měsíci pořídil juku, ale přibližně před čtrnácti dny začala scházet. Zalívám a rosím pravidelně, rostlina není v průvanu. Nevíte, prosím, dle fotografií - čím by tento stav mohl být způsobený, případně zda-li je nutné přesazení? Nebo se jen zbytečně bojím? S rostlinou tohoto typu nemám zkušenosti.

Děkuji, Jarda

Juka povadá, žloutne - proč?
Juka povadá, žloutne - proč? #2
Juka povadá, žloutne - proč? #3

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Juku lidé často přelévají, nebo možná nechce přímé slunce za oknem. Můžete ji vyjmout z přemokřené hlíny, očistit kořeny a vsadit do suchého substrátu. Jinak může mít ve stávající zemině nějakého škůdce, to nevím, co by to mohlo být. Takto ale zachranuji přelité rostliny, když se vrátím z rekreace a nekdo mi je příliš zaléval.

hodnocení

0x

O yucce se toho tady už napsalo. Odmítám tvrzení, že je to nenáročná rostlina, je těžké odhadnout zálivku, dejde když je zálivka malá i velká, já už je přestala pěstovat. Také jsem ji po přesadila, očistila kořeny a začala žloutnout znovu.

sebod*

ajo, vidíš to. Já si právě myslím, že juka je velice nenáročná. Vždycky na začátku školního roku dám vnučce několik menších rostlin do školy. Starají se tam o to děti samy, takže občas něco uhyne *smich*. Ale juky - ty se drží a svědčí jim.

Pro tazatele - řekla bych, že je přelíváte. Juka snese delší dobu sucha. To jí neublíží. Ale přelití je pro ni špatné

liska*
hodnocení

0x

Juky máme na krytém bazénu. Tam je jim dobře, mají rozptýlené světlo, vlhký vzduch a zalévány jsou málo. Tohle jsou jejich vhodné podmínky. Vadí jim přímé slunce nebo tmavý kout, suchý vzduch a přelití.

sebod*

Lisko, už jsem Tě někde jednou opravovala. Juka MILUJE slunce. Vždyť také v její domovině roste tam, kam slunce celý den praží.

liska*

Já se nehádám. Vidím, jak kde prosperují. Máme jednu juku pod terasou, kde je slunko jen ráno, tak ji šoupnu na přímé slunce. Uvidíme.

sebod*

Tak nesmíš ji zničeho nic šoupnout na slunce, jestli doteď na něj nebyla zvyklá. Taková rostlina si musí zvyknout, jinak dojde k popálení listů. Juky často mívají v zámeckých zahradách v obrovských květináčích na plném slunci. Jsou to rostliny třeba 50 let staré a slunce a přísušek jim jenom svědčí.

liska*

Však jo, s citem. Jen ji posunu, aby těch slunečných hodin měla trochu víc. Já na zámcích spíš vídám oleandry.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]