Nejste přihlášen/a.
Ahoj,chci začít pěstovat gladioly.Mám shánět hlízy teď a uskladnit nebo koupit na jaře? Prodává se jako hlízy? Když je vezmu z online zahradnictví,je šance,že neuschnou a dojdou v pořádku?U nás zahradnictví nemáme.Nemám zkušenost,dosud jsem je nepěstovala.Děkuji!
Gladioly jsou ještě v zemi a rostou. Nakupte na jaře, výběr je obrovský. Jestli vám to pomůže, nakupuji zde lukon-bulbs.eu/... Gladioly ještě nejsou v nabídce.
Udělejte si výlet do Lysé nad Labem.
Začátkem září zde probíhá výstava jiřinek a gladiol. Můžete podiskutovat o péči a pěstování přímo se zahrádkáři, kteří se těmto květinám věnují.
Prodejně-kontraktakční výstava se koná 1.-3. 9. 2017.
Gladioly se nechávají v půdě zhruba do konce října. Jsou už bez květů, ale listy ještě vyživují hlízku. Pak se vyryjí,očistí a dají usušit v pokojové teplotě. Až asi po měsíci seschnou, hlízky se ukroutí od nati i od staré hlízky vespod a uloží na chladné suché místo. Na jaře se vysazují v době rozkvětu jabloní. Sází se na slunné stanoviště, kde není vítr a nehrozí trvalé zamokření. Dávají se do půdy do hloubky asi devět cm. Malé hlízky ať mají nad hlízkou asi 4 cm. A správnou stranou nahoru! Až se vytáhnou, je dobré vyvázat je k tyčkám, aby se nevyvracely. Sklízí se do vázy v době, kdy mají otevřené první 1-2 květy. Ostatní poupata se otvírají postupně. Při sklizni květů se vyříznou zešikma , aby se co nejméně poškodily listy. Někdo je umí takto vylomit. Dobré je před výsadbou namořit. Zejména, když budeš sázet svoje hlízky opakovaně, nebo je dostaneš od někoho. To znamená je ponořit je na určitý počet minut do přípravku na moření, aby netrpěly houbovou chorobou. Poradí v prodejně, čím. Je toho víc. Pokud jsou na hlízce propadlá tmavá místa, tak ji raději vyhoď.. Já je u vzácných vykrajovala a řez chemicky nebo aspoň dřevným uhlím desinfikovala. Po vyrytí na podzim se pod hlízkou vytvoří věnec korálů neboli brut. Většinou visí na takových nitečkách. To jsou minihlízečky. Ty největší se používají na rozpěstování, že se na jaře vysejí, jako hrášek. První rok dva nekvetou. Jsou z nich malé zelené mečíčky, ale důležité je, že se jim zvětšuje hlízka. Pokud takhle budeš pěstovat mečíky pořád dokola, tak po letech mohou jejich barevné a tvarové vlastnosti vymizet a budou si všechny podobné vybledlé. Jinak Ti moc fandím. Já už se jako mladá zbláznila do těhle nádherných květin a takové odrůdy, jako jsou běžně dnes k dostání, o ty se psalo jedinému distributorovi panu Zorníčkovi do Prešova. To už je 45 let.
Gladioly pěstuji už mnoho let.Hlízy sklízím po příchodu prvních mrazíků.Sázím začátkem května,pokud možno tak,že hlízy vysadím do půdy do hloubky čtyřnásobku průměru hlízy.Z hlízy odstraním jednak slupky,jednak zbytek staré hlízy vespod.Označuji si barvu květu.Barvy kombinuji.Hlízy rozdělím na tři hromádky,každou vysadím v rozmezí 14 dnů.Rozdělím tak kvetení na delší dobu.
Je tu otázka,se kterou se v poslední době setkávám v různých diskuzích.Měl jsem několik barev květů,ale vloni mi zůstaly jen bílé.Letos se mi oběvilo několik fialových.Je možné,že se změní genetika při tvorbě nové hlízy?Někdo tvrdí,že při zásahu včel se přenese gen barvy s pylem,někdo zase při řezu květů a názorů je více.Jak se na to díváte vy?
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.