Nejste přihlášen/a.
Napadlo mě vypěstovat nektarinky z pecek.Mám nastřádáno asi 30 pecek.Z nich sem polovině z nich vyloupal jádra.Někte sem četl ,že místo stratifikace stačí když pecky nektarinek namočím na několik dnů do vody a pak nechám pořádně vyschnout na slunci a pecky puknou a naklíčená jádra můžu vybrat a zasadit si do květináčků.Je to skutečně možné?Není to blbost? A nebo mám během zítřka dát ty pecky a jádra normálně rovnou do půdy ať projdou stratifikací na jaře či příští rok když je myši nesežerou? Musí se z půdě zalévat nebo je prostě vysadím a čekám? Není moc brzy na výsadbu nemám počkat do podzimu nebo je už můžu zahrabat do země? Díky za rady.
Podívejte se na web www.ekozahrady.cz a to na článek ,,semenáčové broskvoně,,.
Četla jsem to již déle, ale myslím, že byste zde mohl načerpat plno jiných informací, případně si se zakladatelm dopísnout.
Já jsem trochu mimo, jestli sadit pecku celou, nebo ji rozbít.
Když ji rozbijete, tak pecičku sežerou myši, to byste musel dát do košíku proti hryzcům.
Do květníku je to těžké, kvůli vyschnutí půdy, byla bych pro sadit přímo do země, jak pán popisuje. Ale i tu stratifikaci a výsadbu na jaře v článku najdete.
Jo, tak jsem na článek nakoukla, tak tam je, že se pecka dává do půdy celá, i je možné zahrábnout, nebo zatlouct.
Díky.Z toho článku jsem právě vycházel,ale taky pořád váhám jak to udělat Myši můžou zničit i ty pecky a jadérka určitě.Jedině tam dát nějakou ochranu.Ale jestli je pravda,že místo stratifikace venku v půdě stačí jen dát pecky jen na několik dní do vody a pak na slunce a bude to klíčit tak by byla jistota,že to nic nesežere a vysadil bych si je hned do truhlíku na balkoně a zaléval.Navíc by se ušetřilo strašně moc času oproti stratifikaci v půdě .Normálně stratifikace trvá několik měsíců i déle.Tak nevím jestli je dám do vody nebo vysadím.Je mi to ale divné,že by to šlo bez stratifikace tedy jen je dát na pár dní do vody a vysušit. Spíš je asi vysadím podle článku půlku pecek a druhou půlku jadérka
(ty klíčí mnohem dříve) Jinak broskvoně a nektarinky mají prý celkem dobré plody i z pecek
(u jabloní to třeba neplatí)
Možná Ti vyklíčí, i když se to dělá zjara, ale bude to pláně. Je třeba ho naroubovat. To si raději kup stromek už roubovanej, určitou odrůdu, co se hodí pro vaši oblast. Stromek se sází na podzim nebo na jaře.
Sice to nebyla obtížně pukající pecka, ale ze semen jsem pěstovala muchovníky . A jen dva z deseti měly stejné vlastnosti, jako mateční rostlina. Ostatní byly různého habitu / postavy/, měly trochu jiné listy i plody. S tím počítej.
Je tu možná ještě jeden problém. Jestli byly nektarinky, ze kterých máš pecky, dostečně zralé. Takové ty z hypermarketů jsou podtržené a cestou a ve skladech teprve dozrávají. Snad to neovlivní klíčivost pecek.
No doufám,že ne uvidíme Ale jsou bohužel podrtžené nechávám je dozrát na balkoně.Snad to nebude mít na klíčivost takový vliv.Napadá mě když jsou z hypermarketu a byly ve skladu tak už u nich vlastně možná proběhla stratifikace nebo alespoň část.Je to možné? S tou tím,že by to šlo bez stratifikace mi to pořád nejde do hlavy.
Pro zajímavost. Máčela jsem čtvrt roku /!/ tři pecky z avocada do poloviny nastojato ve vodě, než se u nich objevil kořínek. Zasadila jsem je do květináčů. Po půl roce jsou z nich asi metr vysoké stromky. Už jsem je dala známým do mezipatří. Ještě hezčí, jemnější " pokojovky" jsem vypěstovala ze semen liči. Krásné menší, kompaktní, 3 semena v jednom květináči. Vypadají jako malé fikusky benjamínci. Po osmi měsících mají 25cm.
Kdysi jsem jedla datle, jak se prodávají na polystyrenových uzounkých táccích s tou imitací větvičky pod folií. Jednu tu datlovou pecku jsem strčila do hlíny a vyrostla mi datlová palma. Nakonec byla tak velká, že jsem ji odvezla do vestibulu na úřad.
Stratifikace semen je posklizňové dozrávání semen při nízkých teplotách. Pecky se neloupou, ale narušují (zeslabují) např. obroušením a to se nazývá skarifikace. Tady je něco o stratifikaci ovocnarstvi.eu/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.