Nejste přihlášen/a.
Zdravím.Před 2 lety jsem na zahradě vysázel ovocné stromky především jabloně.Většina z nich nemá skoro žádné přírůstky.Daří se akorát několika stromkům které jsou vysazeny podél velkého stromu.Například odrůdy Sirius a Lucy rostou jako z vody.U stromků byl proveden odpovídající výchovný řez a přes léto jednou týdně zálivka (cca 20 litrů).Všechny stromky jsou chráněny proti okusu králičím pletivem.Kde může být problém? Ve špatné kvalitě půdy? Pozemek je hned u lesa (450 m.n.m).Je možné,že je to skutečně tou půdou.Jak tedy postupovat?Mám stromky něčím přihnojit a popřípadě čím.Jsem naprostý laik.Začínám s pěstováním.Díky moc za rady
Líp rostou, když nejsou v trávě, ale mají kolem sebe kolo hlíny. Jinak je tráva první, kdo se dostane k vodě i živinám.
Dík za radu.To jsem netušil.Ještě mám stromky na dvorku u slepic a tam rostou parádně.Tam není ta tráva tak vysoká,ale možná je to i přihnojením těmi slepičinci. Zkusím je tedy trochu obrýt rýčem.Asi to půjde špatně.Bude tam zarostlé pletivo v trávě.Mám je i něčím příhnojit např.kompostem? Půda zřejmě také nebude zrovna moc kvalitní.
Dík za radu Většina stromků jsou na podnožích MM106 a A2 i pár semenáčů.Hodně jich mám i M7.Snažil sem se volit podnože,kvůli tomu,že tam ta půda asi nebude moc kvalitní.Ale mám i několik stromků na M26 (bohužel neměli vzrůstnější ponož).Zalévám vědrem přímo ke kořenům.Zkusím a Lignohumat určitě zakoupím snad to pomůže
a mám příští rok přidat i ten kompost ke kmínkům?
Zdravím. Já bych ještě doplnila dobré rady (nade mnou). Zmiňujete, že máte pozemek u lesa. V tom případě se dá předpokládat, že zem bude spíš kyselá. A jabloň potřebuje i vápník. Při jeho nedostatku špatně roste a pozdji by mohl deficit Ca způsobovat i "hořkou pihovitost" či další znehodnocení plodů (jablek). Ale podle fotek nemáte stromky neduživé, tak by mohly být minimální přírůstky způsobeny také tím, že dřeviny obecně nejdříve tvoří dostatečný kořenový systém, teprve pak vyženou nadzemní část. A pokud nemáte v zemi příliš živin, nemají kořeny tolik síly k růstu, a tím pádem nemohou tak dobře vyživit korunku. Přivápnění můžete provést nyní na podzim, tak ve 2. polovině října až 1. polovině listopadu. Hlavní hnojení pak proveďte na jaře (podle ostatních rad). A ještě mě napadá, že by bylo vhodné zkontrolovat, zda máte stromky vsazeny ve správné hloubce. Pokud jsou "utopené", taky špatně rostou. A určitě proveďte vypletí (ne hluboké rytí) trávy v kruzích pod stromky. Kořenům se uleví; dostanou víc vody, s vodou víc živin a také potřebný vzduch. Ida
Jabloně vypadají po dvou letech dobře.Kořeny mívají nejvíce soustředěny pod okapem korunky.Tam zalévat a hnojit a mělce kypřit.Do zálivky je možno během léta přihnojit roztokem NPK.Viděl jsem dobrý nápad pro zálivku,vyvrtané díry kolem stromku a vložené PET lahve hrdlem dolů,seřízlé dno.Stačí tři okolo a zálivka do lahví.Za sucha jednou za týden.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.