Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotvičník - semena, skvrny, pěstování

Od: enkel odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, dala jsem se na pěstování kotvičníku na balkoně, v truhlících a květináčcích. Semena jsem nasázela 1. dubna a nyní je kotvičník tak ke sklizni, možná už měl být i sklizen před týdnem (začíná totiž na koncích a dole na začátku větviček žloutnout a schnout), byla jsem však pryč a zaléval syn, možná i trošku víc než obvykle. Pokud to teda není začátek plísně (nevím, jak vypadá na kotvičníku). Co však mám dělat se semeny, která jsou ještě většinou zelená? Velká i malá. Jak rostlinu pěstujete a kdy sklízíte vy? Perete i kořeny, a co s těmi zelenými semeny, vzejdou příští rok? Na některých rostlinách se udělaly na lístcích jakési bílé skvrnky - viz foto. Prosím o vaše zkušenosti. Děkuji.

Kotvičník - semena, skvrny, pěstování

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Foto jaksi nevidím, ale - ano, na kotvičníku může být plíseň.

Když kotvičník pravidelně stříháte - sklízíte, tak ani semínka nemáte. A ani případná plíseň nemá šanci. Ale snadno se ze semen pěstuje v dalším roce, je to takový (skoro) plevel. Takže semínka schovat!

Tady najdete informace o pěstování: jikl.cz/...

Největším producentem kotvičníku je Etiopie kde to roste jako bodláky až po prsa. Z toho vyplývá že mu přílišná zálivka opravdu nesvědčí.Seminka která nepoškodila plíseň by měla vyklíčit.
enkel
hodnocení

Omlouvám se, fotku jsem dodala. Chtěla bych se vás zeptat - když jsem sadila semena 1.4..odkdy jsem měla stříhat, tak po 3 měsících? A nevadí ta nezralost u zelených semen? Takže jestli správně rozumím, některé kotvičníky pěstovat jen na semeno (za jak dlouho to dozraje?) a jiné na stříhání, tedy na čaj? Semena tam už nedávat? Děkuji za odpověď.

hodnocení

2x

Léčivá je celá rostlina - listy, stonky, květy, plody, kořeny.

Podle fota mi to přijde spíš jako sviluška než plíseň... Normálně bych to odstřihla, omyla - opláchla, usušila. Stříkat proti svilušce ne, rostlinku bych omyla - sviluška má ráda teplo a sucho. Sviluška saje listy, ale okem ji asi neuvidíte, já teda ne. Mrkněte ještě sem: domacipestovani.cz/...

A semínka stačí nechat podle toho, kolik chcete za rok rostlinek - a sklidit až dozrají. Mají dost velkou klíčivost, a v 1 souplodí (nevím, jestli to nazývám dobře), prostě v 1 tom útvaru jich je asi 5. Jinak už můžete začít sklízet - stříhat, zase to obroste a sklízíte znovu :).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kotvičník

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]