Nejste přihlášen/a.
Čím myslíte, že to je, když praskajé bobule hrřoz. vína ve skleníku? Změnou teplot?
Nadměrná jednorázová zálivka po déle trvajícím suchu nebo tam máte padlí.
Blesíku, jestli praskají i rajčata, tak je to na 100% vodou. Jak u vás poslední dobou, tj. před začátkem praskání bobulí a rajčat, zapršelo. Sice je to ve skleníku, ale není to izolované od okolí a voda se tam spodem mohla dostat.
Mohl by mi někdo ze zastánců vlivu střídání teplot na praskání bobulí vína, případně praskání rajčat, toto osvětlit? Praskne to, když je vysoký osmotický tlak vlivem nadměrného příjmu vody nebo narušená slupka chorobou. U teploty byste potřebovali střídání teplot blízké bodu mrazu a varu. Třeby mi to někdo vysvětlí.
Padlí nemám a s tou vodou taky nic moc, spíš mám výčitky, že zalévám víno málo. Spíš trochu naleju jen k okurkám a ještě méně k rajčatům. Spíš se mi zdá, že jak se ochladilo, začaly kuličky pukat, ale to jsou jen mé dohady. Jo, a rajčata taky pukají.
V první odpovědi to máte v odkazu celkem srozumitelně. Velké střídání teplot. Některé plody to nevydrží a popraskají. Rychle se měnící objem obsahu plodu.
jofa - no, pravděpodobné je, že je to prudkým zvětšením bobulí. Hrozny jsou až moc zastíněné listy, i po otrhání listů, tak se mi nezdá, že by to bylo sluneč. zářením, vody, si myslím, moc není, skoro ho nezalévám. Spíš tím střídáním teplot asi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.