Nejste přihlášen/a.
Dobre rano,
prosim o radu s vyberem neviditelneho obrubmiku na oddeleni travniku od zahonu. V podstate jsou dva typy -
jednoduchy rovny
pletiva-site.heureka.cz/...
a nebo nizsi ve tvaru L
prislusenstvi-plot.heurek/...
dokazete nekdo posoudit jejich vyhody a nevyhody? Ktery vybrat?
Diky
J.
Druhý typ používám při zhotovení obrub rovných záhonů, případně jednoduchých oblých tvarů. Používám jej při dobré připravenosti půdy a rovném terénu, jeho instalace je jednoduchá, stačí odhrnout jen výšku obrubníku. Vyrábí se ve více výškách, vyšší a robustnější lze používat i jako obruby chodníků, méně zatěžované dlažby atd. Použití je opravdu rozmanité. Instaluje se rovnou stranou do záhonu, opěrnou do trávníku (trávník jej zaroste poslouží jako uchycení na pozici). Pokud dáváte do stávajícího trávníku, tak naopak.
První typ (ale nižší cca 10 cm víc není potřeba) používám při nerovném terénu, oblých záhonech, v komplikovaných terénech, do stávajícího trávníku. Tam je instalace trochu horší, musí se vyrýt rýčem hlubší brázda.
Váš je příliš vysoký, ale pro oddělení trávníku a záhonů je to zbytečné, jen se nadřete při instalaci. Trávník nekoření nikdy tak hluboko.
Diky za odpoved! Jedna se mi o instalaci do jiz existujiciho travniku na rovnem terenu, mirne zaobleni. Jeste jsem uvazoval ze dam do travniku vedle toho obrubniku jednu radu zulovych dlazebnich kostek, aby se mi tam lip jezdilo sekackou. Mate s necim takovym zkusenost?
Jak je to s rytim kolem takoveho obrubniku? Nema tendenci "ujizdet" pokud se mu z jedne strany nakypri zemina?
Na pozemku máme oba typy, po cca 3 letech je ten obrubník do "L" na místě, je podstatně pevnější. Ten druhý je jen takový pevnější plast (šlo by místo toho použít pevnější lino) a rostoucí tráva ho úplně vyvrací. Takže se musí daleko častěji travní drn ořezávat.
Dobrý den, já bych si vybral ten první - je vyšší, půjde zřejmě snadněji zapustit do hlíny a je i ohebný (uděláte i oblouk, resp. nemusíte držet pouze rovinu). Zdravím!
jirkag - v tom případě je to o výšce obrubníku a pracnosti při zavedení do hlíny. Stejně "hlasuji" pro ten první.
jirkag - počítejte s tím, že to nebude hezké věčně - mráz a kořínky s tím časem budou hýbat. No, tak to zase předěláte. Ty kostky už tam nedávejte.
dobry den, ten druhy je taky ohebny, staci nastrihnout tu vodorovnou cast a da se bez problemu tvarovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.