Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zálivka pokojových rostlin

Od: mirgule odpovědí: 7 změna:
Ahoj,můj dotaz se týká zálivky pokojových rostlin. Pokud má rostlina ráda malou zálivku (např. dracena,zamioculcas) všude se dočtu, že rostlinu zalévat např. jednou za 10,14 dní, ale už se nedočtu kolik cca vody ji mohu dopřát. Když ji naleji cca 1/4 l vody, tak to rostlina asi moc nepozná. Mohu zalévat stylem,že pod sprchou proleju zeminu, nechám okapat aby mi nestála ve vodě a opět nechat 10,14 dní proschnout? Nebo kolik vody těmto rostlinkám stačí? Děkuji za rady :-P

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

0x

Nevím o nikom, kdo by si odměřoval, kolik vody naleje k rostlině. Málo, znamená nikdy neprolejvat. Vše je o stylu pokus-omyl. I ¼ litru vody je už slušná zálivka, pokud ovšem nemáte rostlinu zasazenou v maxi nádobě. Přesně vám to nikdo neřekne. M.

cfx
hodnocení

0x
Aby vám neshnily. Spíš bych zalila přiměřeně a častěji, než je jednou za 14 dní prelit.
jofa*

cfx: A to právě některé nesnáší. Nesmí být neustále mokré, vlhké. Zalít do misky. co nevsákne vylít z misky. Podruhé už méně vody.Přiměřenost k rostlině, velikosti nádoby, snad každý doma vypozoruje.

sebod*

Jak napsala Jofa. Zemina nesmí být stále vlhká. Já mám doma pár takových rostlin, zalévám třeba jednou za měsíc a kytkám to svědčí. Zaleju tak, aby všechna zálivka zůstala poze v zemině.

Ale moje maminka měla tlustici, snad 30 let starou. A ta stále stála v misce s vodou *sok*. Přesto se jí dařilo...

hodnocení

0x

Mám tlustici (minimálně 40 let starou) v květináči o průměru 25 cm. Zalévám náhodně, když zjistím, že je půda na povrchu pár dní totálně suchá. Teď je to tak 1x za týden, až 10 dní, v zimě třeba i měsíc. Množství vody jsem nikdy moc nehlídal, ale může to být tak 1,5 až 2 dl. Ale záleží na tom, kde kytka stojí (panelák, domek, cihlový byt, teplota a vlhkost v místnosti...) Tlustice roste, jak divá. Nedávno vyrostla tak, že z ničeho nic ztratila rovnováhu a i s květináčem přepadla ze štokrdlete na zem. Bohužel to mělo následky, zhruba 1/3 se odlomila :(. Ale i tak vypadá dobře.

doplněno 24.07.17 10:41:

"...pod sprchou proleju zeminu, nechám okapat aby mi nestála ve vodě a opět nechat 10,14 dní proschnout?..."
Tak to je ten nejjistější způsob, jak se takové kytka zbavit. *sok*

Zálivka pokojových rostlin

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Vy jste asi četla návod na "zálivku" orchidejí typu falenopsis. Ty snesou prosprchovat, nemají hlínu. Všechny pokojovky vyžadují zacházení, jaké mají ve své domovině. A to se snažíme co nejvíc napodobit. Pokud prosprchujete kytku i se substrátem, napustíte zeminu množstvím chlóru a vápníku, což vítají pouze kaktusy. Skoro všechny ostatní kytky rády vodu měkkou, dešťovou, nebo alespoň odstátou (ze které chlór vyprchal). A množství vody? V přírodě naprší (krom stepí, polopouští...) maximum, pak neprší tak dlouho, jak máte v návodu - vašich 10-14 dní - a pak se zase při dešti zem nasákne do maxima. Takže zalít tak, aby voda protekla do podmisky, nechat tak 5 minut a vodu z podmisky vylít. Od této chvíle zalévat podle omaku. Strčit prst do hlíny, a pokud máte kytku bahenní => musíte cítit mokro - když cítíte šušeji, zalít; když jde o kytku vlhkomilnou => jen vlhko; když suchomilnou => zalít až po úplném vyschnutí substrátu. Obecně platí: čím větší kytka a větší listy- tím více vody odpaří - tím více vody potřebuje. A je to. Ida

hodnocení

0x

Některé potřebují před zalitím zcela vyschnout, jiné vyžadují neustále vlhkou zeminu. Záleží, co doma pěstujete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]