Nejste přihlášen/a.
cfx: A to právě některé nesnáší. Nesmí být neustále mokré, vlhké. Zalít do misky. co nevsákne vylít z misky. Podruhé už méně vody.Přiměřenost k rostlině, velikosti nádoby, snad každý doma vypozoruje.
Jak napsala Jofa. Zemina nesmí být stále vlhká. Já mám doma pár takových rostlin, zalévám třeba jednou za měsíc a kytkám to svědčí. Zaleju tak, aby všechna zálivka zůstala poze v zemině.
Ale moje maminka měla tlustici, snad 30 let starou. A ta stále stála v misce s vodou
. Přesto se jí dařilo...
Mám tlustici (minimálně 40 let starou) v květináči o průměru 25 cm. Zalévám náhodně, když zjistím, že je půda na povrchu pár dní totálně suchá. Teď je to tak 1x za týden, až 10 dní, v zimě třeba i měsíc. Množství vody jsem nikdy moc nehlídal, ale může to být tak 1,5 až 2 dl. Ale záleží na tom, kde kytka stojí (panelák, domek, cihlový byt, teplota a vlhkost v místnosti...) Tlustice roste, jak divá. Nedávno vyrostla tak, že z ničeho nic ztratila rovnováhu a i s květináčem přepadla ze štokrdlete na zem. Bohužel to mělo následky, zhruba 1/3 se odlomila
. Ale i tak vypadá dobře.
"...pod sprchou proleju zeminu, nechám okapat aby mi nestála ve vodě a opět nechat 10,14 dní proschnout?..."
Tak to je ten nejjistější způsob, jak se takové kytka zbavit. ![]()
Zdravím. Vy jste asi četla návod na "zálivku" orchidejí typu falenopsis. Ty snesou prosprchovat, nemají hlínu. Všechny pokojovky vyžadují zacházení, jaké mají ve své domovině. A to se snažíme co nejvíc napodobit. Pokud prosprchujete kytku i se substrátem, napustíte zeminu množstvím chlóru a vápníku, což vítají pouze kaktusy. Skoro všechny ostatní kytky rády vodu měkkou, dešťovou, nebo alespoň odstátou (ze které chlór vyprchal). A množství vody? V přírodě naprší (krom stepí, polopouští...) maximum, pak neprší tak dlouho, jak máte v návodu - vašich 10-14 dní - a pak se zase při dešti zem nasákne do maxima. Takže zalít tak, aby voda protekla do podmisky, nechat tak 5 minut a vodu z podmisky vylít. Od této chvíle zalévat podle omaku. Strčit prst do hlíny, a pokud máte kytku bahenní => musíte cítit mokro - když cítíte šušeji, zalít; když jde o kytku vlhkomilnou => jen vlhko; když suchomilnou => zalít až po úplném vyschnutí substrátu. Obecně platí: čím větší kytka a větší listy- tím více vody odpaří - tím více vody potřebuje. A je to. Ida
Některé potřebují před zalitím zcela vyschnout, jiné vyžadují neustále vlhkou zeminu. Záleží, co doma pěstujete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.