Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rakytnikovy olej

Od: sklar® odpovědí: 11 změna:

dobry den. rakytnik uz dozrál tak ho sklizim. neco jsem dal zamrazit a s dalsiho chci udelat rakytnikovy olej,stačí bobule rozmixovat dát do velke okurkove sklenky a zalit slunecnicovym olejem a dat na slunko?nekde pisou ze by se mel olej prevarit na 50 stupnů.myslim si ze potom rakytnik strati tu sílu.dekuji za radu,,,

doplněno 22.07.17 07:13:

vsem co me psali chci řict ze rakytnik uz je zralý.dozráva dřive než na sibiři,a trhat ho v záři jak pišete tak uz bych ho neobral uz ted se spatne obiral .pri obírání tekla s nich štáva, a ten kyblik jsem trhal rucně 4 hodiny,

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Rakytníkový olej se dělá ze sušiny, nikoliv z bobulí. A nedělá se lisováním - sice někde nabízejí 100% olej, ale to je blbost, nýbrž macerováním právě té sušiny v oleji. Návod máte třeba zde: rakytnik.com/...

Lepší olej se pak dělá tak, že se nová sušina opět maceruje v již "rakytníkovém"oleji - zvyšuje se vlastně koncentrace účinných látek v tom oleji.

rakytnik
hodnocení

2x

Žádná odrůda rakytníku se nesklízí dříve jak v polovině září, lépe ještě v říjnu. Nedozrálý rakytník nemá mnoho využití.

ireceptar.cz/...

Přesně tohle jsem odpověděla do tazatelovy druhé otázky, kde se ptá kolik stojí kilo rakytníku. Má tam foto svého natrhaného rakytníku a je jasné, že není vyzrálý. Myslím, že v této fázi ani nemá ještě ty vlastnosti pro které se pěstuje. Sklidil ho příliš brzo a musí to být strašně kyselé a nahořklé. Schválně jsem si šla utrhnout jednu bobulku z toho svého a zkroutila se mi pusa *blee*.

rostlin*

Aáaa internetový odborník. Není pravda,pane(paní).Záleží ma madmořské výšce,oblasti kde se daný rakytník pěstuje a hlavně na odrůdě. ALTAJSKA dozrává koncem srpna, AROMAT dozrává již v první polovině srpna,PANTĚLEJEVSKAJA dozrává koncem července,KRASAVICE během července atd..atd... v září říjnu třeba odrůda třeba odrůda HABEGO,LEIKORA. Nedozrálý rakytník je dobrý,když chcete dělat výsev a nechcete,aby Vám to přelehlo třeba. :)

hodnocení

2x

Tak jsem schválně šla okusit bobule, a jeden z mých rakytníků už plody zralé má. Asi záleží i na to, jaká je to odrůda (zralé mám Sluníčko, ostatní ne - Krasavice), kde roste (chráněná poloha) i jaký je zrovna rok - a ten je myslím docela teplý. Bobule považuju za zralé, když chutnají jako zralé *smich*, ale taky si hlídám, jestli už neměknou plody, měkké jdou docela blbě sklízet. Tato odrůda už má plody na pohmat měkčí, ale ještě tomu pár dní - týdnů? - dám, musí se to hlídat.

Ale máte pravdu, taky se mi to zdá letos moc brzo.

liska*

Letos, zdá se, je všechno jinak. Tavolníky, které nám loni začaly kvést v půlce léta, už odkvetly.

rostlin*

No nesmí Vám ty peckovičky praskat v prstech když je trháte. Ale i tak lze ošmikat větvičky s plody a dát je zamrazit a pak to rukavicí zdrbat do nádoby.

cesmina*
hodnocení

0x

Pravý rakytníkový olej se získává lisováním.To co vy vyrobíte bude slunečnicový s příchutí rakytníku.

liska*
hodnocení

0x

To bude takový mastný džem. Rakytníkový olej si kupte, to podomácku asi nepůjde. Když to bude slazený džem, tak ho naopak krýt před sluncem.

liska*
hodnocení

0x

Když ho nikdo neodebere,usušte ho! Dává se do čajů. Někdy jenom samotný, jindy ve směsi. Rozložit na tácy.

hodnocení

0x

Ještě jsem zapomněla: trhat mi to moc nejde, plod jsou nahusto a jak jsou trošku měkčí, tak se pomačkají. Tak já je stříhám nůžkama - dá se to naučit (úzké, špičaté - něco jako od manikúry). Pod větvičku kyblík nebo lavor, a jde to. Bohužel jenom tam, kam dosáhnu. Kam nedosáhnu, tam větvičky ostříhám a pokračuju předchozím způsobem *smich*.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]