Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, žádám o radu zkušenější...sklidili jsme červený a černý rybíz, s úrodou jsme spokojeni a nevíme, jestli je potřeba udělat něco nyní, myslím tím ostříhat nějaké větve, či něco dalšího...Našel jsem si že se mají odstříhat čtyřleté větve, ale nikde není napsané, jak se takové větve poznají...Poradí prosím někdo srozumitelněji? Děkuji za všechny přínosné odpovědi
Rybíz je plevel, který snese všechno. Dle toho, jak se mu daří, nechávám množství větví - třeba 12 větví. Staré větve jsou ty nejtmavší, dle potřeby takové ustřihnu na vyrůstající mladý výhon, nebo i u země, pokud je výhonů dost. A odstraním větve, které jdou moc k zemi. Za takových 15 let už keř za moc nestojí - z větviček si keř namnožím a vykopu ho. Pohodlnější je větve stříhat i s úrodou a ty pak očesat někde v pohodlí.
Já se vždycky divím, že kdykoliv někdo zadá otázku ohledně rybízu, vždycky jsou odpovědi na ten keříkový a nikdy na stromkový. To nikdo stromkový rybíz nepěstuje? Já mám například jenom stromkové a také by mne zajímalo jak je to s tím řezem. Jestli mám větve jenom zkrátit podle citu, nebo jestli mám některé vystříhat úplně. Omlovám se za přifaření k otázce, ale třeba má tazatel také stromkový jako já.
Stromkový rybíz zmlazujeme postupně tak, že po 4-6 letech část odpolozených výhonů odřežeme za prvním pupenem nejníže postaveného rozvětvení kosterních výhonů. U starších keřů po šestém roce odstraňijeme třetinu výhonů těsně u země a nahradíme novými výhony vyrostlých z kořenů. ( Rukověť zahrádkáře 1989).
Suzy. To je jednoduché, proč keřový. Protože je s ním méně práce, protože více rodí, protože není náchylný k polámání atd. Navíc stromkový rybíz, když se ti zlomí, tak je po stromku. A v neposlední řadě jeho životnost je cca 10 let. Kdežto keřový je nesmrtelný.
U stromkového bys měla mít maximálně 8 hlavních větví, kdy každý rok vystřihneš 1 -2 ty nejstarší. Pochopitelně vystřiháš všechny slabé větvičky a ty co rostou do korunky. Délku těch hlavních větví zkrátíš na polovinu
Děkuji Jofovi a Sebod. Já mám stromkové proto, že tady nemám dost místa na nějaké rozložité keře. letos jsem měla takovou úrodu, že se větve sklonily až k zemi. Asi byly také moc dlouhé nebo co. já mám stromky teprve třetím rokem a nic jsem nestříhala. Tak teď teda nějak ostříhám. A nevím teda jak je to možné s tou úrodou, protože moje sousedka má ty keříky, ale tak krásné a dlouhé hrozny teda neměla. Já jsem to vyfotila zevnitř, jestli najdu foto pošlu. A to jen jedna větev.
Pokud vám dobře plodí, třeba ani není nutné stříhat! :D
Jinak bych odstranila vždy např dvě větve na čípek s dvěma třemi pupeny, aby z nich vyrostl nový výhon, mterý nahradí tu starou ustřiženou větev. Pokud příští rok prorostou všechny tři, pak z nich vybrat jeden a ty dva vylomit. Nemám se stromkovými zkušenost, ale vlastně se tak jedná o stejný řez jako u těch keřových - odstranit výhony u země, kdy u toho stromkového je pomyslná zem místo roubování...
Zéleží na odrůdě a živinách. Letos asi měla většina pěstitelů rybízu enormní úrodu. Máma mi hlásila z vých Čech, že tolik v životě rybízu neměli a za tři dny mi volala: "Představ si, za třidny tam jdu a všechen rybíz pryč! Sežrali ho ptáci." Pak jsem se rozhodla udělat šťávy, přijdu k mému rybízu a ten taky neměl po nadúrodě ani stopy. Všechno pryč. Ještě, že jim tak nešmakuje černý, ale už nalétavají i na ten. Letos sežrali všechny třešně, višně, jahody a teď i ten rybíz, miláčci!
Protože je letos hodně sucho a ptáci mají žízeň. Kdybyste kolem rozestavěli nějaké hrnce, nebo nádoby s vodou, rybízu a ani ničeho jiného by se ptáci nedotkli. Mám vyzkoušeno. Vždycky umístím na nějaké viditelné místo které je poblíž staré kastrůlky s vodou a ptáci se napijí tam. Já mám ještě na jednom stromku zbylý rybíz netknutý od ptáků, A ptactva tady mám hodně, zejména špačky a sýkorky a jiné druhy. A netýká se to jenom ptáků, ale i hmyzu, hlavně vos. Ty tady mám v kastrůlkách s vodou každý den a celý den. Sednou si na hladinu napijí se a zase letí. Když některá z nich nešikovná a začne se topit, pomůžu jí ven. Asi si to řekly, protože zrovna dělám keramiku na zeď a tam právě kvete břečťan a vosy v něm jsou, zatím mne žádná neštípla a to mi létají kolem hlavy.
Hanys a ruku na srdce, máš tam ty kastrůlky s vodou? Jestli ne, tak i kdybych jim zavolala, neposlechnou !
Rybízy mám pouze keřové.U dcery také stromky.U stromků odstraním staré větve,které rodily po tři roky.Ponechám vždy náhradní výhon.U keřů odstraním také větve, starší jako 3 leta V koruně odstraním konkurenční větve a ostatní jen o třetinu zkrátím
U stromků udržuji korunu vzdušnou.Odstraním letorosty,které moc zahušťují korunu.
JB
Díky, tak já to nějak prozkoumám. Jenom se obávám, že nepoznám ten letorost. Mně přijdou všechny větve stejné...
Díky Sebod, udělám to tak.
Suzy, ona to není taková věda, neboj. Koukni na stromek a ponech na něm od 4 do 8mi hlavních větví. A pochopitelně necháš pravidelné rozestupy . Větev, která roste šikmo (přes ostatní větve - uřezat). Takové slabé nanicovaté větvičky taky dej pryč. Neboj se toho, nemáš až tak co zkazit. Přinejhorším to všechno zase příští rok naroste
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.