Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malý česnek

Od: rod24* odpovědí: 10 změna:

Dobrý večer, dnes jsme tahali česnek, a vše je hrozně malé...Nevím čím to je, ale stalo se...

Poradíte prosím někdo, co udělat nyní s půdou, aby jsme na podzim mohli znovu zasadit a příští rok byl česnek větší? Pohnojit? Čím? Máme dost těžkou hlínu, může to být tím? Děkuji všem za přínosnou radu...

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Sázet česnek po česneku není rozumné.Ten ani nevyžaduje vyhnojenou půdu,Není vhodné na jednom pozemku pěstovat česnek opakovaně každý rok. Hrozí nejen únava půdy a postupné snížení výnosů, ale především zamoření půdy chorobami a škůdci. Optimální odstup mezi pěstováním česneku na stejném pozemku je 4 roky.

Malý výnos česneku může být způsoben i suchem.Doměnka,že česnek není dobré moc zalévat může být správná,ale v suchém období zvláště v počátečním stadiu růstu je nutno mírnou zálivkou růst podpořit.Po měsíci pak zálivku omezíme.

Pokud dochází k zasychání listů,přihnojujeme roztokem NPK.Někdy se doporučuje i přihnojování na list,jemným mlžením zředěného hnojiva.

JABRAKA

doktpr365*
hodnocení

0x

Jsme na tom stejně,dnes jsem ho tahal. Mrňavý a ještě spousta plesnivého. Nevím co se stalo?

hodnocení

0x
Jsme z ostravska a tento rok hruza , cesnek maly , plesnivy , hruza.

Letos dost lidí si stěžuje, že je česnek menší než jindy a hlavně paličáky. Jednu odrůdu úplně vypustím, protože zklamala hodně. Svádím to na sucho. Sázet česnek na stejné místo byste měl za 3-4 roky. Pokud musíte na to samé, zasejte zelené hnojení, které včas zaoráte, aby se do nové výsadby stihlo v zemi rozložit. Před sázením pohnojte Cereritem, hodně rozleželý kompost neuškodí. Na jaře při suchu řádně zalévat a přihnojovat dusíkem. Na další rok však hledejte nové místo.

doplněno 13.07.17 22:58:

Návod na vypěstování malého a houbami napadeného česneku trefně popsal Jabraka.

hodnocení

0x

Asi sucho v době růstu. Já mám 30% úrodu česneku a 25% úrodu cibule (vše velmi malé). Jihovýchodní Morava - za 2 měsíce u nás napršelo 12 mm, až konečně včera napršelo 14 mm za den.

hodnocení

0x

Táta po česneku vysel a pak zaryl zelené hnojivo. Vyšlo to tak, že pak mohl zasadit česnek nový na stejné místo.

hodnocení

0x

Na chalupě jsem sklízela nádherný česnek, hnojili jsme hnojem, ale česnek jsme na vyhnojený záhon dávali až po roce. Teď, na zahradě u baráku už zeleninu nepěstuju, jen jsem chtěla pro svou spotřebu trochu toho česneku, protože je v obchodě předražený a ještě mi často vyschne. Tasky jsem četla, že půda nemá být vyhnojená, ale výsledek byl, že když jsem zasadila obří stroužky českého česneku, každý rok sklízím malé hlavičky s drobnými stroužky. Takže hnojit se asi musí i ten česnek. Loni jsem nezasadila paličák, výsledek je stejný, jen doposud nevyschl, ani neklíčí. Asi sázet paličák už nebudu.

emilka12*

Taky jsme měli letos malý. Muže za to počasí

hodnocení

0x

Nezapomeňte na tu chvíli mrazu, kdy pomrzly květy na stromech a na česneku se mráz, v nezvykloui dobu, také podepsal. Pak se zvetil, ale přišlo sucho. Tak je malý, ikdyž je v dobré půdě.

hodnocení

0x

I já mám letos velmi malý česnek. Jediným pozitivem je to, že nehnije a neplesniví. Aspoň zatím.

Ale takovéhle mrňavé hlavičky jsem opravdu ještě nesklízela. Jaga.

Malý česnek

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma pěstovat česnek

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]