Nejste přihlášen/a.
Potřebuji osít zahradu travním semenem.Před týdnem jsem zasel ale vůbec se nechyto,ačkoli jsem použil cerstvou zeminu s hnojivem.Je to horkým počasím,nebo existuje jěště jiný důvod?
Založit trávník je kumšt i pro zahradníka. Je nutné připravit zeminu, mít kvalitní osev (klíčivost) a postup při setí. Je důležité zeminu před výsevem semene navlhčit, zasít semena trávy podélně a pak příčně, aby semeno bylo všude a hraběmi zapravit do zeminy (2-3 cm), udusat a stále kropit, ale tak, aby se semeno nevyplavilo. Pokud je vše uděláno tak, jak má být, tak podle druhu trav začnou do týdne vyrůstat první výhonky. Nový trávník se seče asi po třech týdnech ve větší výšce, nejlépe kosou (sekačka může trávník částečně zničit).
Dobrý den, není na to vhodná doba - to je jaro a podzim. Patrně zbytečná práce. Zálivka byla a je? Zdravím!
jofa - já Vám gratuluji, ale to, že tráva vylezla, ještě neznamená, že z ní bude trávník. Takže, vhodná doba je skutečně jaro a podzim. V létě je to obtížnější, resp. půda není přirozeně vlhká, ale musí se zalévat každý den (nebo musí pršet). Navíc, pokud vím, tak Vy jste ve vyšší poloze, kde asi v létě není takový "hic" a úpal a zřejmě tam i zapršelo.
jofa - v době, kdy byl tento dotaz položen, bych si u nás (Polabí) netroufal trávník zakládat, protože bylo velké sucho, málo vody ve studni a vysoké teploty. Nyní (po deštích) už by to asi šlo, ale neplánuji to. Je dobré znát místní podmínky a zařídit se podle nich (a odhadnout i počasí). Tak, hodně zdaru Vaší travičce.
Uplna horka nejsou na vysev travy idealni, je lepsi jaro nebo podzim. Hlavne vam to nesmi uschnout. Je treba to zalevat i nekolikrat denne. Taky s tim letos trochu bojuju. Tak hodne stesti.
Nechte to na září, kdy už teploty nebudou tak vysoké. Sice týden je poměrně krátká doba, ale už by mělo něco lézt. Výsev nesmí zaschnout a hnojit by se mělo až po vzejití.
V tom vedru semeno naklíčí a zaschne, muselo by se neustále zavlažovat. Kdysi jsme potřebovali ve vedrech zatravnit malý kousek zahrádky, tak jsme koupili trávníkový koberec na roli, ale ten jsme kropili témeř nepřetržitě, chytil se, to ano.
Ještě k osevu trávy. V sobotu 8.7 jsem rozhodil travní semeno (hřištní směs) a dnes 12.7 už leze ven. To jen k tomu, že údajně není vhodná doba.
Doplním raději snímkem pro pochybnosti.
ben: Pravda 420m ale v tuto dobu jsem několikrát sel trávník a vžda se povedlo. Nesmí se to to nechat přeschnout a kropit dokud je třeba.
@jofa - tak to vám můžu jen závidět. Po vašem "nátlaku" jsem 12.7. osela prázdné místo před domem. Pouhý metr v průměru maximálně. A dnes mohu s klidným svědomím říci, že přes veškerou snahu nevyrostlo nic. Jižní strana, takže tři hodiny po zalití je to vyprahlé. Sousedi si už že mě dělali srandu, že jsem jak Nastěnka, co zalévá suchý pařez. Dva dny bylo chladněji, tak jsem se zaradovala, marně. Vítr udělal to samé co slunce. Takže co? Nezáleží tak trochu na umístění, momentálních povětrnostních podmínkách, pracovním vytížení, půdě...léto prostě není vhodné k zakládání trávníku, pokud nemám zavlažovač, či jak se to jmenuje. Foto vložím zítra, jsem v práci, tzn., že před barákem už je opět Sahara... M.
Taky mám většinu semínek na povrchu, ale problém bude v kvalitě hlíny plus to umístění. Chtěla jsem to prostě zkusit, co kdyby nahodou, když mě tu někdo tak navnadil... že?
Škoda, že se nedaří ale na kritickém místě je možné, že to nemusí vyjít. To co jsem osel je na východní straně a do 16,h tam taky praží od rána slunce. Měl jsem tam velky keř, který jsem vykopal, trochu doplnil kompostem, ušlapal povrch rozhrábl hraběma, pohodil seminko, prohrab hráběma a podusal prknem. Je to tak 2x2m. Pokropil a od té doby dodnes jsem to nenechal vyschnout. Pravda, mám na to čas. Ale ta tráva se mi podařila v létě vždy i na velké ploše. Možná ta nadmořská výška 420m hraje nějakou roli, čert ví, ale opravdu nemám s tím problém. P.S. Kdyby to nebyla pravda, co píši a dokládám fotem, tak bych si tady legraci určitě nedělal.
Tak mne napadlo, jestli se nedává tráva moc hluboko. Já mám semínko jen na povrchu a většina je vidět. Sice je to ideální pro ptáci ale vzejde téměř všechna.
Travní semena klíčí na světle, takže se jen udusávají na povrchu, když je dáte hluboko, nevylezou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.