Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká to je houba?

Od: babkazov® odpovědí: 18 změna:

Dostala jsem velkou, krásnou houbu. Vyrostla pod javorem nebo pod břízou. Co to je? Nechce mi ten dárce zkazit víkend?

Jaká to je houba?
Jaká to je houba? #2

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Velice pravděpodobně trošku zparchantělý hřib koloděj. Všechny znaky tomu nasvědčují.

V každém případě je to jedlé a nebál bych se ho.

72mona3*
hodnocení

4x

Kéž by mi někdo dal takového hřiba :) Koloděj. Rozhodně. Už mám absťák *smich* M.

doplněno 07.07.17 21:19:

Včera jsem také bloudila po lese a našla jen pár sušených růžovek a holubinek :(

doplněno 08.07.17 20:43:

Dnešní úlovek *uspech*

*smich2*

Jaká to je houba? #3
sebod*

mono, tak si přijď. Teď jsem byla hodinku vyvenčit psa u nás na sídlišti a mám jich asi dvacet a k tomu pár růžovek. Dokonce vnuk nechtíc ukopl jednoho dubovýho hříbečka.

Uááááá. To mi nedělej, Sebodko. Včera jsme byli se psem v lese a totální úhor, prostě NIC.

hodnocení

Aaaach, krása! Krása hříbek a krááása ten les! *palec2*

jentak*
hodnocení

2x

Tak mi to nedalo, a zeptal jsem se na místech posvěcených, v mykologické poradně.. Záměrně sem nedávám jméno toho, kde jsem se ptal, ani název té poradny, nemám jeho souhlas. Snad to rozptýlí dohady.

cituji:

"Dobrý den,

JE to koloděj. 100%. tvar klobouku je u dospělého tento, barva ústí rourek přesná,
na horní části třeně sítka /nikoli jemná krupička jako kovář/, jen trochu netypická.

kováře i koloděje sjsou za syrova mírně jedovaté, musí se aspon 15 minut dobře vařit, proto je tam v diskusi zmíněno, že se nehodí ke smažení.

Zdraví" // následuje jméno atd.

hodnocení

Jentak, už nemám bod, tak tedy alespoň takto *palec2*

kepler*
hodnocení

0x

Gaďor to nima, ani koloděj. Podle oranžové barvy klobouku mi to vychází na křemenáče březového, zvlášť když vyrostl pod břízou. Zkus porovnat zde:

houbareni.cz/...

Houbám moc nerozumíte, toto křemenáč!*haha* Koloděj, závidím!*plac*

kepler*

Koloděje s oranžovou hlavou jsem fakt ještě neviděl *bzum*

Oranžové je ústí rourek, tedy klobouk zespodu, podívejte se na fotku pořádně.

kepler*

A jo, při druhém pohledu jsem to zjistil. Ale oranžové rourky nemá ani koloděj. Křemenáč to taky samozřejmě není.

sebod*

Keplere, Ty dnes opravdu perlíš. Tady mrkni na koloděje a jeho rourky ;) oranžový :-D cs.wikipedia.org/...

Hlavu má hnědou, oranžový je ze spodu. Mám místo, kam chodím mnoho let, na křemenáče s bílou hlavou, místo červené. Záleží na podhoubí, kde roste.;)

hodnocení

0x
Mňááám,koloděj :-P
houbareni.cz/...
Říká se mu také modrák.
Vidím na okraji modrou barvičku.
Ale nedoporučuje se na smažení.
Je těžký do žaludku.
Bábino,s tím Vaším jedním bych se toho nebála.
Dobrou chuť.Zítra také razím do lesů a hájů,podívat se na "maso lesa."

hodnocení

Děkuji všem. K pc jsem se dostala až teď a divím se. On to koloděj! :) Včera jsem ho očistila a rozřízla. Ihned zmodral. Ale uvnitř byl tak strašně sežraný a červavý, že to bylo neuvěřitelné, že držel pohromadě! Při rychlém večením čurání jsem ho vynesla do popelnice. Za tu chvíli stihnul provonět celý byt. Hmyzáci hnusní! Nemuseli ho sežrat! :( Závidím všem, kdo mohou na houby a přinesou. Třeba mladí zajdou a rozdělí se.

nikdo*
hodnocení

0x

Všichni tu horujete pro koloděje, ale já bych to neřekl. Ještě jsem neviděl koloděje s takouvou placatou-propadlou hlavou, to za prvé, a za druhé, ta noha, hladká, tmavě hnědá, s bílými tečkami pod kloboukem, to nevypadá na koloděje. Ten má světlejší nohu, a síťování. Možná hodně mladý, ale podle velikosti klobouku to zas tak mladá plodnice není. Tak nevím. Co to je nevím, ale myslím, že koloděj ne.

doplněno 10.07.17 14:22:

Stejně tak ten ohrnutý okraj klobouku,... No já nevím.

72mona3*

Jediná možnost je zaměnit ho za hřiba kováře. Ale podle vzhledu je to doopravdy koloděj. Díky variabilitě nemusí být typický. I Wiki uvádí, že některé exempláře nemusí mít síťku na třeni. M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]