Nejste přihlášen/a.
Dostala jsem velkou, krásnou houbu. Vyrostla pod javorem nebo pod břízou. Co to je? Nechce mi ten dárce zkazit víkend?
Tak mi to nedalo, a zeptal jsem se na místech posvěcených, v mykologické poradně.. Záměrně sem nedávám jméno toho, kde jsem se ptal, ani název té poradny, nemám jeho souhlas. Snad to rozptýlí dohady.
cituji:
"Dobrý den,
JE to koloděj. 100%. tvar klobouku je u dospělého tento, barva ústí rourek přesná,
na horní části třeně sítka /nikoli jemná krupička jako kovář/, jen trochu netypická.
kováře i koloděje sjsou za syrova mírně jedovaté, musí se aspon 15 minut dobře vařit, proto je tam v diskusi zmíněno, že se nehodí ke smažení.
Zdraví" // následuje jméno atd.
Gaďor to nima, ani koloděj. Podle oranžové barvy klobouku mi to vychází na křemenáče březového, zvlášť když vyrostl pod břízou. Zkus porovnat zde:
A jo, při druhém pohledu jsem to zjistil. Ale oranžové rourky nemá ani koloděj. Křemenáč to taky samozřejmě není.
Keplere, Ty dnes opravdu perlíš. Tady mrkni na koloděje a jeho rourky oranžový
cs.wikipedia.org/...
Děkuji všem. K pc jsem se dostala až teď a divím se. On to koloděj! Včera jsem ho očistila a rozřízla. Ihned zmodral. Ale uvnitř byl tak strašně sežraný a červavý, že to bylo neuvěřitelné, že držel pohromadě! Při rychlém večením čurání jsem ho vynesla do popelnice. Za tu chvíli stihnul provonět celý byt. Hmyzáci hnusní! Nemuseli ho sežrat!
Závidím všem, kdo mohou na houby a přinesou. Třeba mladí zajdou a rozdělí se.
Všichni tu horujete pro koloděje, ale já bych to neřekl. Ještě jsem neviděl koloděje s takouvou placatou-propadlou hlavou, to za prvé, a za druhé, ta noha, hladká, tmavě hnědá, s bílými tečkami pod kloboukem, to nevypadá na koloděje. Ten má světlejší nohu, a síťování. Možná hodně mladý, ale podle velikosti klobouku to zas tak mladá plodnice není. Tak nevím. Co to je nevím, ale myslím, že koloděj ne.
Stejně tak ten ohrnutý okraj klobouku,... No já nevím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.