Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Já jsem zkoušela pěstovat zahrádku (terárko) ve (tří litrové?) sklenici a docela dlouho se mi to i dařilo. Na dně byla vrstva kamínků pro drenáž, pak hlína a na hlínu jsem naskládala mech a zapíchla tam malinkou rostlinu šťavele (měl asi dva lístky, ale během krátké doby se nádherně rozrostl). Střídavě jsem ji udržovala uzavřenou a otevřenou, protože pokud byla moc dlouho otevřená, začal mech sesychat, pokud moc dlouho zavřená, celá se zarosila a šťavel se zapařoval. Měla jsem ji od léta/začátku podzimu (2015) přes celý další rok (2016) až do konce letošní zimy, ale dostala dvě rány, ze kterých se nevzpamatovala.
1) Na začátku léta jsem se stěhovala z koleje (odtamtud fotky) a aby nevyschla, nechala jsem ji zavřenou. Bohužel jsem se tam asi dva týdny nedostala a šťavel z větší části odešel. Navíc takové vlhko poněkud popostrčilo plísně. Zahrádka od té doby spíš živořila, ale zdálo se, že se vzpamatuje.
2) Ke konci podzimu se ochladilo a vzhledem k tomu, že tentokrát bylo terárko doma (na koleji byla po celý rok stabilnější teplota) a nějaký čas po ohlazení trvalo, než se začalo topit, rozjely se plísně ve vlhkém substrátu a musela jsem odstranit část mechu i listů opět obraženého šťavele. Nemohla jsem ho už zavírat, protože ve větším vlhku vše okamžitě plesnivělo znovu a vzhledem k tomu, že jsem dál jezdila přes týden do školy, uschlo.
V současnosti mám nové terárko, opět ve (tří litrové?) sklenici, asi rok a půl, ale ze začátku se mi moc nedařilo. Zasadila jsem do něj malinkou krušinu olšovou a do hlíny, kterou jsem použila, se před tím vysemenilo cosi a tady vyrašilo. Použitému mechu se tam moc nedařilo, takže jsem ho před asi dvěma měsíci nahradila za jiný. Po předchozí zkušenosti terárko nezavírám.
Co se hnojení týká, myslím si, že dokud rostlina zůstává v nádobě a není třeba ji stříhat, asi nebude zapotřebí. Je to vlastní ekosystém, který by za správných podmínek (kterých mě se očividně dosáhnout nepovedlo) měl recyklovat i vodu, natož živiny. Pokud by se odstraňovaly části rostlin, pravděpodobně by to časem asi chtělo přihnojit, ale bála bych se spálení kořenů příliš koncentrovaným hnojivem.
Snad jsem trošku pomohla .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.